Author Topic: COVID-19  (Read 192729 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #315 on: 09.02.21 - klo:05:14 »
En sitäkään sitten keksinyt yksin:

Danish scientists see tough times ahead as they watch more contagious COVID-19 virus surge

Quote
Simonsen says the cost of extending the lockdown for many more months may prove too high. Instead, Denmark should consider opening as soon as people over age 50 and other vulnerable groups have been vaccinated—an effort that is underway. Reopening might trigger a sharp increase of cases among the unvaccinated, but few would presumably die. At that point, society could start to think of SARS-CoV-2 more like influenza, which also occasionally kills healthy young people, she says: “We don’t close down birthday parties for this.”

Toki hänelle heti tuossa artikkelissa esitetään vastaväitteitä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #316 on: 09.02.21 - klo:05:15 »
Tämä artikkeli esittelee tämän vaikean tilanteen yleisesti hyvin tasapainoisesti:

Kehitysmaiden koronarokoteoperaatio alkaa kaukaa takamatkalta – Rikkaat maat ovat tukeneet kansainvälistä Covax-mekanismia mutta kiilanneet sen ohi neuvotteluissa

Quote
Terveysjärjestöjen hallinnoima Covax-mekanismi valmistautuu aloittamaan ensimmäisten koronavirusrokotteiden jaon 18 kehitysmaassa samaan aikaan, kun rikkaissa maissa odotetaan jo ei-riskiryhmien rokotuksia. Unicefin ja Lääkärit ilman rajoja -järjestöjen Suomen edustajat peräävät rikkailta mailta nyt solidaarisuutta.

Mutta tämä ehdotus on yhä siellä mukana:

Quote
Lääkärit ilman rajoja ajaa ratkaisuksi tilapäistä patenteista luopumista. Näin periaatteessa mikä tahansa yritys voisi tuottaa rokotteita.

Mutta eikö se uudessa tilanteessa ole suorastaan vastuuton? Virusmuunnokset voivat olla sellaisia, että rokotteet eivät ehkä sitten niihin purekaan. Näinhän väitetään tapahtuneen Etelä-Afrikassa, Astra-Zenecan rokotteiden kohdalla. Asia on vielä kesken, saamme siitä WHO:n lausunnon/päätöksen/linjauksen näillä näkymin torstaina.

Näin lääketehtaan tutkimus- ja tuotekehitysvastuu jatkuu sen jälkeenkin, kun rokote on saanut hyväksynnän. Covid-19 -rokotteet eivät ole aspiriinia. Jos todellakin joku "mikä tahansa" yritys alkaa tuottaa rokotteita, siitä voi seurata hässäkkää, jopa tragedioita.  Tämä pyrkimys on valitettavan samanlainen kuin yritys poistaa jalostajan oikeus/patentit ruokakasvien siemeniltä.

Mutta mihin patenteista luopumista edes tarvitaan? Rikkaat maat voivat tukea Covax-mekanismia ja osoittaa solidaarisuuttaan paljon yksinkertaisemmalla tavalla. Sillä muinaisten babylonialaisten keksimällä. Rahalla.


PS. Etelä-Afrikassa laukesi nyt tämä synkkä logiikka kun se kokonaan hylkäsi ainoan rokotteensa:

Kuitenkin, jos ei rokoteta lainkaan tai rokotusta joutuu kuukausia/vuosia odottamaan, sinä aikana suojaa saa 0%.

Onnena onnettomuudessa voi nähdä sen, että se on saanut rajoitustoimenpiteensä nyt pelaamaan, ja tapausten määrä on laskussa.
« Last Edit: 09.02.21 - klo:09:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #317 on: 10.02.21 - klo:06:35 »
Näin hyvältä näyttää:

THL:ltä lupaava rokotelaskelma: Koronakuolemien ja sairaalapotilaiden määrät laskevat pian dramaattisesti

Tiedettiinhän tämä jo, mutta lainataan uudelleen:

Quote
THL:n tilastojen mukaan Suomessa on ollut koronakuolemia tiistain tietojen mukaan 703. Heistä 466, siis reilusti yli puolet, on yli 80-vuotiaita. 70–79-vuotiaita on kuollut 152. Useimmilla on ollut myös yksi tai useampi perussairaus.

Iäkkäille kohdennettavien rokotteiden tehon arvioidaan olevan yli 90 prosenttia. Yli 80-vuotiaiden ikäryhmä on rokotettu THL:n laskelmien mukaan maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Sen jälkeen koronakuolemat laskisivat nopeasti nykyisestä viikkotasosta alle viidennekseen.

– Jos katsotaan sairaalahoitoon joutumista, se kasvaa melko lineaarisesti iän mukana. Iän noustessa sairaalahoitoon joutuminen tyypillisesti lisääntyy. Myös sairaalatapaukset putoavat, kun rokotuskattavuus nousee, Vänskä sanoo.

Noin pian olisimme siis tilanteessa, jossa rajoitustoimenpiteiden mielekkyyttä täytyisi tarkastella uudella tavalla. Nyt rummutetaan kyllä muualla (mm. HS:ssa) virusmuunnosten uhkaa. Ja sitä, että niiden tulo Suomeen ja leviäminen täällä pitää nyt estää. Tiukoilla rajoituksilla.
« Last Edit: 10.02.21 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #318 on: 11.02.21 - klo:05:02 »
Mikä on tämän uutisen status?

WHO:n rokotussuositusryhmä: Astra Zenecan rokotetta voi edelleen käyttää Etelä-Afrikan koronavirusmuunnosta vastaan ja yli 65-vuotiaille

Virallisen ilmoituksenhan luvattiin tulevan vasta tänään. No, ehkä asia selkenee.

***

Myöhemmin tänään tuo päivitettiin, eli sama linkki. Noin se meni, vaikka aiemmin ilmoitettiin. Epäselvää edelleen etelä-afrikkalaisen muunnoksen osalta.
« Last Edit: 11.02.21 - klo:10:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #319 on: 11.02.21 - klo:05:03 »
EU:ssakin se raja itse asiassa lähestyy, jolloin rokotettuja on enemmän kuin sairastuneita. Tämän tietolähteen mukaan sairastuneita EU:ssa oli viikolla 4 yhteensä 19 729 006. Bloombergin mukaan EU:ssa on nyt jaettu 17 777 204 rokotetannosta, ja rokotusvauhti on 613 600 annosta päivässä.
   
Kuten jo edellä todettu, Suomessa tuo raja on jo ylitetty. Johtuen pienestä tapausmäärästä, tähän mennessä täällä noudatetusta tietystä kiireettömyydestä huolimatta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #320 on: 11.02.21 - klo:05:44 »
Myönteisiäkin yllätyksiä sattuu:

Medical Trial: Cheap Asthma Inhalers 90% Reduction in Severe Covid Symptoms

Quote
If other teams confirm this finding, it is a remarkable breakthrough. And confirmation should be very straightforward, given the widespread availability of this inhaler.

Tuossa viitataan tieteessä ehdottoman hyväksi havaittuun käytäntöön: toisten pitää asia vahvistaa (tai kumota). Keksijä on luonnostaan liian taipuvainen näkemään vain positiivista evidenssiä.

PS. Myös tällainen:

Britanniassa hyviä tuloksia uudesta lääkekokeilusta koronaa vastaan

Tuosta tietysti samat sanat kuin edellisestäkin.
« Last Edit: 13.02.21 - klo:03:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #321 on: 12.02.21 - klo:07:21 »
Tässä mennään nyt:

Uusien koronatapausten määrä on laskenut jo viikkojen ajan maailmalla – Euroopassa viidenneksen pudotus viikossa

Quote
WHO:n mukaan näyttää siltä, että suojautumistoimet, kuten turvavälit, hygienia ja maskit, näyttävät tehoavan – myös uusiin virusmuunnoksiin.

Myös rokottamisen hyödyistä on ensimmäisiä rohkaisevia tietoja kansalaisiaan ahkerimmin rokottaneessa Israelissa.

WHO kuitenkin varoittaa maailman maita laskemasta suojausta nyt, kun tilanne näyttää pitkään aikaan valoisimmalta. Järjestön pääsihteeri Tedros Adhanom Ghebreyesus huomauttaa, että  tässä tilanteessa on oltu ennenkin.

– Kuluneen vuoden aikana lähes kaikissa maissa on ollut aikoja, jolloin tapausten määrä on vähentynyt ja hallitukset ovat purkaneet rajoituksia sekä ihmiset vähentäneet suojautumista liian nopeasti. Virus on sitten tullut jyminällä takaisin.

Samaa laulua lauletaan Suomessakin. Rajoitukset, rajoitukset, rajoitukset. Pidettävä aivan ennallaan. Rokotettukin toimikoon niin kuin häntä ei olisi rokotettukaan.

Tällaista uumoillaan:

Quote
Brittilehti The Daily Mailin mukaan useimmat asiantuntijat pitävät liian varhaisena etsiä selitystä tähän rokotuksista. Sen sijaan yksi selitys voi olla tartuntojen kautta hankittu immuniteetti.

Tartuntoja on todennäköisesti ollut paljon enemmän kuin virallisesti vahvistetut noin 27 miljoonaa. Tämä yhdistettynä joululomien jälkeen vähentyneisiin matkusteluun ja kokoontumisiin voi selittää laskua, he arvelevat.

Myös Intiassa asiantuntijat arvelevat, että vahvistettujen koronatartuntojen määrän voimakas väheneminen voi johtua siitä, että etenkin tiuhaan asutuilla alueilla on voitu jo lähes saavuttaa laumasuoja. Tukea ajatukselle on satu Delhissä tehdystä selvityksestä, kertoo The Guardian -lehti.

Ehdotinkin edellä, että sairastuneet ja rokotetut pitää laskea yhteen. Kun sitä laumasuojan muodostumista arvioidaan.

Tämä tiedettiin oikeastaan muiden maiden tilastojen pohjalta jo viime keväänä:

THL:n Salminen: Koronaan kuolleista 96 prosentilla pitkäaikaissairaus – katso, mikä on tilanne kotiseudullasi

Quote
Yksi mielenkiintoinen seikka tilannekatsauksessa oli se, että siinä käytiin läpi taustasyitä koronaan liittyvissä kuolemissa.

Hyvin suurella osalla tautiin kuolleista on ollut jokin pitkäaikaissairaus.

– Meillä on itse asiassa sellainen tilanne, että noin 96 prosentilla on olemassa jokin perussairaus, jotka ovat menehtyneet tähän tautiin, THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen tiivisti.

Muun muassa tätä koronaan liittyvien kuolemien ja pitkäaikaissairauden yhteyttä on käytetty rokotusjärjestyksen tekemisessä.

26,9 prosentilla koronaan kuolleista oli ”muu pitkäaikaissairaus”, sydänsairaus oli 20,7 prosentilla, kohonnut verenpaine 12,4 prosentilla ja diabetes 11,7 prosentilla.

Viimeinen tieto kuolleiden määrästä on 708. Ilman pitkäaikais- tai perussairautta menehtyneitä on siis n. 28 henkilöä.

Otetaan tällaiset luvut vertailtavaksi:

2020 oli henkirikosten synkkä vuosi – henkirikosten määrä kasvoi erityisen rajusti viime keväänä

Quote
Poliisin tietoon tuli vuonna 2020 57 tappoa ja 33 murhaa. Tapon yrityksiä tehtiin viime vuonna puolestaan 363 kertaa ja murhaa yritettiin 36 kertaa.

Tällaistakin noissa luvuissa nähtiin:

Quote
Henkirikosten määrä kasvoi erityisen rajusti alkuvuoden, kevään ja alkukesän aikana eli silloin, kun Suomi eli poikkeustilassa koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Syitä henkirikosten määrän kasvuun voidaan löytää koronavirusepidemian aiheuttamista mullistuksista yhteiskunnassa.

– Keväällä oli yhteiskunnan sulku ja yritysten lomautuksia, työttömyyttä. Siihen kaikkeen liittyy pidempiaikainen taloudellinen huoli ja stressitila. Siksi ylipäätään poikkeustila saattaa näkyä tässä rikollisuudessa, arvioi Vuorela.
« Last Edit: 13.02.21 - klo:03:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #322 on: 12.02.21 - klo:13:43 »
Tämäkin on yksi askel kohti vapautta:

Puhallustesteri antaa minuutissa tiedon koronatartunnasta – laitteiden valmistus alkaa Suomessa

Quote
DSA-yhtiössä on alusta asti suunniteltu sitä, ettei puhallustestaus ole niinkään sairaanhoitoa, vaan terveeksi itsensä uskovia, johonkin paikkaan haluavia ihmisiä testataan.

Näin rakennetaan Rissasen mukaan terveyskuplia, jossa voidaan hotellin tulevat asukkaat testattua ennen hotelliin tulemista. Samaan tapaan kaikki lentokoneeseen tai risteilyalukseen menevät ihmiset voidaan todeta terveiksi.

– Käytön päätarkoitus on nimenomaan tämmöinen varmistautuminen siitä, että olenhan minä terve ja sen jälkeen päästään jatkamaan elämää eteenpäin, kuvailee testin tavoitetta DSA:n toimitusjohtaja.

Artikkelissa hahmoteltujen käyttötarkoitusten lisäksi tuo mahdollistaisi mielestäni myös eräiden tutkimusten tekemisen. Voisi kuvitella, että viruksen oikeasta levinneisyydestä saataisiin tarkempi kuva, jos satunnaisotanta tehtäisiin tuon laitteen avulla. Ei tarvitsisi pyytää henkilöitä tulemaan (epämiellyttävään) testiin terveyskeskukseen. Vaan kiertävä auto poimisi koehenkilöt sieltä, missä he ovat.

PS. Tuo voisi poistaa rokotuspassiinkin liittyviä tasa-arvo-ongelmia. Tilaisuus kuin tilaisuus, jonne rokotuspassilla pääsee: ellei sitä ole näyttää, niin vaihtoehtona olisi puhallutus.
« Last Edit: 13.02.21 - klo:03:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #323 on: 13.02.21 - klo:05:33 »
Tähän:

THL:n mallinnus koronaviruksen uudesta kannasta: Jos muunnos on päässyt väestöön, ennakoivan sulun hyöty on kyseenalainen

Quote
Suomenrinne-Nordvik sanoo, että uuden kannan maahantulon minimoiminen on toimi, joka viivästää muunnoksen leviämisen alkua parhaiten. Analyysien perusteella lisärajoitukset on tehokkaampaa ottaa käyttöön vasta tarvittaessa ennaltaehkäisevien toimien sijaan.

– Jos muunnos on päässyt väestöön, se ottaa osuutta myös ennaltaehkäisevien toimien ja sulun aikana. Sulun jälkeen tartuttavuusluku olisi korkeampi kuin ennen sitä. Kun epidemia kääntyy kasvuun sulun jälkeen, tulee mahdollisesti tarve uudelle sululle.

Molemmissa skenaarioissa mahdollinen tarve lisärajoituksille tulisi toukokuussa, lisättiinpä rajoituksia heti tai sitten myöhemmin.

– Voidaan sanoa, että ennakoivan sulun hyöty on kyseenalainen, koska virusmuunnoksen leviämistä se ei kuitenkaan estä, Suomenrinne-Nordvik kommentoi webinaarissa.

Oliko se muuntumaton virus paljon parempi? Eli rankat toimet ovat tarpeen sen säilyttämiseksi väestössä?

Tuota ei tietysti tarkoiteta, mutta se tulee mieleen. Taustalla mieleenjohtumiselleni on tietysti minun ja sen tanskalaisen toisinajattelijan (edellä 09.02.21) ajattelutapa.

Muunnoksia käytetään myös perusteena, kun jo alustavasti suunnitellaan ulkonaliikkumiskieltoja:

HS:n tiedot: Tältä mahdollinen ulkonaliikkumis­kielto voisi näyttää – valtioneuvoston kanslia on pyytänyt ministeriöitä arvioimaan sulkutoimien vaikutuksia

Arvioikaa sitten kanssa ne vaikutukset! Enää ne eivät saa tulla yllätyksinä, joita sitten jälkeenpäin valitellaan!
« Last Edit: 13.02.21 - klo:08:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #324 on: 13.02.21 - klo:07:40 »
Näin tehdään, tässä nähdään vaivaa:

Hus-alueella testataan nyt kaikki positiiviset korona­virus­näytteet virus­muunnosten varalta ja tulokset saadaan parissa päivässä – myös THL ottamassa käyttöön saman menettelyn

Mutta sellaista kunnianhimoa ei ole ilmoitettu, että HUS ottaisi rokotuksissa kiinni jälkeenjäämisensä. Tuntuu nyt aika oudolta, että rokotettuja kaikkein pahimmalla tautialueella*) on tehty keskiarvoa vähemmän. Kun vielä muistamme ehdotuksen, että tehokkaimmin leviämistä estettäisiin rokottamalla Uusimaa ensin. Nyt tehdään melkein päinvastoin. HUS:in prosentti on lähes maan pienin.

En puhu tuota itsekkyydestä, vaikka Uudellamaalla asunkin. Vaan yleisestä intressistä. Kun rokotteita Suomella nyt ilmoitetusti on, tuossa olisi kohde, johon niitä nyt voisi käyttää. Koska rokotteita nyt on paljon, niitä ei varsinaisesti tarvitsisi edes jakaa uudella tavalla. Vaan saada Uudenmaan rokotukset paremmin käyntiin.

Tietysti on niin, etteivät rokotukset pitkään aikaan näy taudin leviämisessä. Mutta jotta se taso joskus saavutettaisiin, pitäisi nyt asiaan saada lisää vauhtia Uudellamaallakin. — Vai toivotaanko salaa, että laumasuoja täällä muodostuisi sairastumisten kautta?   8)

Kovassa paineessa olevaa terveydenhuoltohenkilökuntaa ei tietystikään pidä lisää rasittaa. Mutta asiaan on saatavissa lisätyövoimaa, kuten Tanskan esimerkki osoittaa.

______

*) pormestari Vapaavuori toi haastattelussaan aivan oikein esille, että Helsingin tilanne taudin leviämisessä on huono. Mutta sanoi sitten samaan syssyyn, että rokotukset edistyvät hyvin. Eivät edisty.

14.02.21: Edelleen tänään: Koko maa 3,8%, Helsinki ja Uusimaa 3,3%.
« Last Edit: 14.02.21 - klo:17:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #325 on: 14.02.21 - klo:05:09 »
Politiikkana: tuossa "hybridistrategiassa" avattaisiin pellit auki jo ennen kuin mitenkään olisi mahdollista, että rokotusten kautta syntyvä laumasuoja olisi muodostunut. Mutta silloin, kun on jollain todennäköisyydellä varmistettu, että riskiryhmät ovat suojassa. Ei enää rajoituksia tai suosituksia. Ne, jotka yhä pelkäävät, voisivat vapaasti välttää kontakteja, ja pukeutua maskeihinsa. Heille voitaisiin jopa antaa subjektiivinen oikeus etätöihin yms. jos he sitä haluavat.

Kerettiläistä, mutta looginen mahdollisuus. Eikä minusta kuitenkaan piittaamatonta.*)

***

Tuo ehdottamani hybridistrategia saattaa muuten lipsahtaa käyttöön puoli-itsestään, jos kesä totuttuun tapaan vähentää tautimääriä, ja siihen mennessä rokotuksia on annettu senkin verran, mikä nyt näyttää mahdolliselta ja todennäköiseltä.

Itse asiassa tuo on jo jokaisen maan strategiassa, Israelinkin. Seuraavaa kautta.

Kaikki ovat päättäneet olla tässä vaiheessa rokottamatta lapsia. Vedoten vaikka siihen, ettei rokotteita ole testattu nuorilla ikäluokilla.

Mutta lopputulos on kuitenkin se, että koronavirus jätetään lillumaan jonnekin populaatioon. Täysin tietäen. Kyllä, asiaa tutkitaan:

AstraZenecan koronarokotetta aletaan testata 6–17-vuotiailla lapsilla Britanniassa

Mutta tämän hetkinen linja on yksioikoisesti tässä:

Quote
12. Miksi lapsia ei rokoteta?

Rokotevalmistajat eivät ole rekisteröineet rokotteen käyttöä lapsille, vaikutusta lapsiin vasta tutkitaan. Lisäksi tauti on hyvin pienillä lapsilla – alle 10-vuotiailla – selvästi lieväoireisempi kuin vanhemmilla.

Tarkemmin THL:n linjaus on, että rokotteita tarjotaan vain kaikille 16 vuotta täyttäneille.

Mutta mennäänpä tuosta eteenpäin. Erityisesti tautiin kuolleisuustilastojen pohjalta voimme sanoa, että tauti on selvästi lieväoireisempi myös nuorilla, nuorilla aikuisilla ... lähes kaikilla työikäisilla, aina siihen 70 ikävuoden rajaan. Tai ainakin johonkin n. 50 vuoden rajaan.

Jos ja kun lapsia ei rokoteta, tällaisia erikoisjärjestelyjä saadaan jatkaa maailman tappiin:

"Vanhemmilla on nyt iso vastuu”, sanoo lapsensa partioon ja tiedekerhoon vienyt äiti – Hus pitää harrastusten avaamista edelleen huonona päätöksenä

Ja silti on luultavaa, että ravintoloiden ym. sijasta tulevaisuudessa saamme uutisia siitä, miten tuollaisesta harrastustoiminnasta on syntynyt niitä "viruslinkoja". — Kunnes lakkaamme siitä välittämästä! Koska riskiryhmät on turvattu. Mummoa voi partiolainenkin käydä katsomassa, mummo on rokotettu. Pelokkaimpia mummoja ajatellen palvelutalon aulassa on lisäksi puhallustesteri (edellä 12.02.21).

PS. 16 vuotiaita ja sitä alle on Suomessa yli 900 000. Toivottavasti virus ei näe tätä tietoa! Mutta valitettavasti se kyllä kekkaa sen samalla menetelmällä kuin ennenkin: kokeilemalla.
« Last Edit: 14.02.21 - klo:17:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #326 on: 14.02.21 - klo:09:59 »
Onkohan tässä ihan selvää, mikä on taistelun strateginen tavoite (YLE:n kestouutisesta, lihav. HJ):

Quote
Koronavirusmuunnoksen leviäminen hankaloittaa pandemian kehityksen ennakointia. Aiempaa herkemmin tarttuvan ja nopeammin leviävän virusmuunnoksen liikkeiden ennakoinnissa aiemmasta pandemian aikana opitusta ei välttämättä ole hyötyä, kertoo STT:lle Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen.

Arvioihin vaikuttaa epidemiavaiheen lisäksi se, kuinka hyvin rajoitustoimet purevat.

Epidemian pahentumisen ja lähikuukausien tilanteen määrittää ehkä myös se, kuinka kauan virusmuunnoksen väestöleviämisvaiheeseen siirtymistä voidaan torjua.

Avainasemassa on yhä suuremman joukon rokottaminen tautia vastaan, jotta laumasuoja voidaan saavuttaa.

Nimittäin osittain pyritään siihen, että virusmuunnos pysäytettäisiin rajoituksilla, mieluiten jo maan rajoille. Rintamasotaa.

Mutta rokottaminen on syväpuolustusta, sissisotaa. Jossa ei ole mitenkään olennaista estää jonkun muunnoksen leviämistä erikseen.

Juu, tiedän, minä en johda tätä sotaa. Mutta jatkan siis jupinaani sitä ilmiötä vastaan, että muunnoksista on tulossa pääasia. Jos on niin, kuten olen antanut itselleni kertoa, että muunnokset eivät ole tappavampia vaan ainoastaan helpommin leviäviä.

Edelliseen puheenvuoroon linkaten: eikö ole aika todennäköistä, että muunnokset ovat kohta väjäämättä yleisimpiä lasten ja nuorten keskuudessa?

Varmasti tätäkin sotaa käydään aikanaan uudestaan kahvikupin/oluttuopin ääressä. Ehkäpä aloitan asian tuossa liian aikaisin.


PS. 15.02.21: Olisiko taas suhtautuminen asiaan Ruotsissa hiukan erilaista:

Muuntunut koronavirus leviää koko Ruotsissa: Kokosimme viisi kysymystä tilanteesta juuri nyt

Quote
Onko Ruotsi huolissaan?

On ja ei.

Anders Tegnell sanoo, että virusjäljitystä tulee tehostaa. Tautiryppäisiin on päästävä ajoissa kiinni. Tähän täytyy suhtautua vakavasti.

Samaan aikaan hän kuitenkin korostaa muiden maiden kokemusten perusteella, että brittiläinen muunnos ei ole sen vaarallisempi kantajalle kuin aiempi varianttikaan.

Se ei aiheuta selvästi erilaista tai vakavampaa sairastumista, hän muistuttaa.

Torstain tiedotustilaisuudessa Tegnell sanoi, että ihmisten ei tarvitse olla enempää tai vähempää huolissaan kuin ennen.
« Last Edit: 15.02.21 - klo:05:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #327 on: 15.02.21 - klo:05:05 »
Se skulaa:

Israelista lupaavia tuloksia: Oireellisten koronatartuntojen määrä romahti 94 prosenttia toisen Pfizer-annoksen jälkeen

Quote
Israelin suurin terveydenhuoltopalvelujen tarjoaja Clalit raportoi sunnuntaina, että oireellisten koronatartuntojen määrä romahti 94 prosentilla niiden 600 000:n ihmisen joukossa, jotka ovat ehtineet saada molemmat annokset Pfizerin ja BioNTechin koronavirusrokotetta. Alustavista tutkimustuloksista uutisoineen Reutersin mukaan kyseessä on laajin maassa tähän mennessä toteutettu rokotetutkimus.

Clalitin mukaan samalla ryhmällä havaittiin myös 92 prosenttia muita pienempi todennäköisyys kehittää koronan aiheuttaman covid-19-taudin vakava muoto.

Vertailuryhmää oli asiaan kuuluvasti käytetty:

Quote
Vertailuryhmänä tutkimuksessa käytettiin vielä rokottamatonta saman kokoista joukkoa, jonka terveyshistoria vastaa rokotettujen ryhmää.

– Tämä osoittaa yksiselitteisesti, että Pfizerin koronavirusrokote on äärimmäisen tehokas todellisessa maailmassa viikko toisen annoksen saamisen jälkeen. Aivan kuten havaittiin myös kliinisissä tutkimuksissa, Clalitin innovaatiopäällikkö Ran Balicer kertoi Reutersille

Balicerin mukaan tutkimustulokset viittaavat myös siihen, että rokotteen teho on jopa vielä voimakkaampi, kun toisesta annoksesta on kulunut kaksi viikkoa tai enemmän.

Ohimennen kiinnitän huomiota jutun ingressiin:

Quote
Israelin tavoitteena on saada rokotettua kaikki yli 16-vuotiaat maaliskuun loppuun mennessä.

Eli siellä lähes 3 miljoonaa ihmistä jätetään tietoisesti rokottamatta. Ainakin tuolla aikataululla.

***

Jaan tämän artikkelin huolen kehitysmaiden asemasta koronakysymyksessä:

Rokoteitsekkyys on haitaksi kaikille – myös rikkaille maille

Mutta en jaa tätä uskomusta:

Quote
Kysymys ei ole kuitenkaan pelkästään moraalista. Useiden tutkimusten mukaan rokotenationalismi on lopulta haitaksi myös rikkaille teollisuusmaille.

Fraasi ”kukaan ei ole turvassa, ennen kuin kaikki ovat turvassa” alkaa olla jo kulunut. Mutta on turha kuvitella, etteikö globalisoituneessa maailmassa tulisi aina uusia korona-aaltoja, jos suuri osa maailman väestöstä on vielä vuosia rokottamatta. Tai sitten rikkaiden maiden olisi suljettava rajansa vielä nykyistä paljon tiukemmin useiden vuosien ajaksi.

Vielä vaarallisempaa on se, että hidas rokottaminen kehitysmaissa jättää taskuja, joissa koronavirus voi mutatoitua. Voi kehittyä entistä vaarallisempia rokotteille vastustuskykyisiä viruskantoja, jotka satavarmasti leviäisivät jossain vaiheessa myös vauraisiin maihin.

Maailma ei valitettavasti ole tuolla tavalla rakenteellisesti oikeudenmukainen paikka. Ihan varmasti "rokoteitsekkyydellä" saavutetaan turvaa joissakin maissa ja/tai joissakin väestöryhmissä ennen kuin kaikki ovat rokotteen saaneet. Sitä vartenhan me rokotusjärjestyksiäkin teemme.

Ja: jos virus on mutatoituakseen, niin "satavarmasti" sille riittää sekin edellä mainittu "kehitysalusta", jonka rokottamattomat lapset ja nuoret muodostavat! Näillä näkymin Suomeen tulee jäämään n. miljoonan ihmisen "tasku", Israeliin n. 3 miljoonan. USA:ssa n. 75 miljoonan.

Jos rokote puree sillä tavalla, mitä Israelista kerrotaan, ei myöskään ole välttämätöntä sulkea rajoja nykyistä tiukemmin. Vaan melko kattavasti (ensin) rokotetuissa rikkaissa maissa voidaan olla hyvin rauhallisia sen suhteen, että vaikka sieltä etelämpää tulevilla olisikin tauti, se ei rikkaissa maissa enää aiheuta sen kummempaa.

Vaikka moraalisille kysymyksille voi jossain määrin etsiä järkiperusteitakin, lopulta sellainen perustelu ei onnistu. Se tuotiin esille/osoitettiin jo kohta 300 vuotta sitten.
« Last Edit: 15.02.21 - klo:05:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #328 on: 15.02.21 - klo:09:27 »
Politiikkana: tuossa "hybridistrategiassa" avattaisiin pellit auki jo ennen kuin mitenkään olisi mahdollista, että rokotusten kautta syntyvä laumasuoja olisi muodostunut. Mutta silloin, kun on jollain todennäköisyydellä varmistettu, että riskiryhmät ovat suojassa. Ei enää rajoituksia tai suosituksia. Ne, jotka yhä pelkäävät, voisivat vapaasti välttää kontakteja, ja pukeutua maskeihinsa. Heille voitaisiin jopa antaa subjektiivinen oikeus etätöihin yms. jos he sitä haluavat.

Sanna Marin TS:lle: koronarajoituksia voidaan purkaa ennen rokotekattavuuden saavuttamista

Quote
Turussa vieraillut pääministeri Sanna Marin (sd) kertoo Turun Sanomien haastattelussa uskovansa, että koronarajoituksia voidaan alkaa purkamaan jo ennen kuin Suomen rokotekattavuus on 70 prosentin kohdilla.

– Rokotusten edistyminen ja erityisesti riskiryhmiin kuuluvien rokottaminen purkavat painetta myös terveydenhuollon kuormittumisesta. Itse ajattelen, että rajoitustoimia voidaan päästä purkamaan jo ennen kuin meillä on kattava väestönsuoja rokotteiden osalta, Marin sanoo TS:lle.
(lihav. HJ)

Mutta ihan minun linjoillani ( 8)) hän ei ole:

Quote
Hän kuitenkin kuvailee muuntoviruksen uhkaa todelliseksi ja erittäin vakavaksi.


Minähän en kuvailisi. Vai kuuluuko se nyt sanoa noin? Tegnellkin kehotti ottamaan asian vakavasti — vaikka heti perään esitti syyt, miksi ei oikeastaan niin tarvitse tehdä.

***

Ei hänkään perusajatusta vastusta:

Husin asiantuntija Sanna Marinin korona­lausunnosta: ”Ehkä on ilahduttavaakin, että pääministeri miettii tällä tavalla”

Quote
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen kertoo, että terveydenhuollon kuormittumisen näkökulmasta on uskottavaa, että rajoitustoimia voitaisiin purkaa jo ennen kuin väestössä on kattava rokotesuoja.

– Sanotaanko, että se vaatii tiettyä rohkeutta siinä vaiheessa. Ehkä on ilahduttavaakin, että pääministeri miettii tällä tavalla, Järvinen sanoo.

– Kyse on siitä, miten kuolemat laskevat ja miten sairaalakapasiteetin tarve laskee. Jos rokotustahti on odotettu, niin silloin tehohoidon ja sairaalahoidon tarve saataisiin vähenemään, ja se tulisi vakioksi jossain vaiheessa alkukesää, Järvinen sanoo.


Tuo sitten esiin tämänkin:

Quote
RAJOITUSTEN purkamisen yhteydessä on mietittävä muitakin terveyshaittoja kuin vain koronavirus, Järvinen muistuttaa.

– Koronavirukseen liittyviä terveyshaittoja on helpompi laskea kuin niitä rajoitusten tuomia välillisiä terveyshaittoja, jotka eivät samalla tavalla näy tai ole arvioitavissa.

Välillisillä terveyshaitoilla Järvinen viittaa esimerkiksi merkittävään hoitovelkaan. Etenkin operatiivisilla aloilla hoitojonot ovat pidentyneet, varsinkin kevään ensimmäisen aallon aikana.


Kyllä. Itsekin olen nyt odotellut puolisen vuotta, että silmieni hoito jatkuisi. Kiireetön vaiva, mutta kiusallinen.
« Last Edit: 15.02.21 - klo:12:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25278
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #329 on: 16.02.21 - klo:05:19 »
Tanskan ja Suomen tilanne perjantaina (Bloomberg):

Denmark
   371,265
   6.39

Finland
   261,342
   4.74

Myöhempi tuoreempi tieto Suomen omista (THL) tilastoista 273 115. Prosenttina 4,93.

Tanskan ja Suomen tilanne sunnuntaina:

Denmark
   404,815
   6.97
   
Finland
   277,186
   5.02

Eli nytkin Suomessa muistettiin pyhittää lepopäivä. Melkeinpä molemmat. Tuo hidastuminen, lähes pysähdys näkyy myös THL:n kumulatiivisessa käyrässä. Lauantaina annettiin 3354 pistosta. Mutta sunnuntaina vain 717. Yhteensä 4071. Tanskassa siis viikonlopun aikana annettiin 33 550 rokoteannosta.

Suomella on saapuneita rokoteannoksia 367 000. Joista on käytetty 277 186. Molemmat luvut THL:ltä samalta päivältä 15.02.21. Joskus tällä viikolla Suomeen tulee 109 000 annosta lisää.

Rokotteiden vähyys on säilynyt virallisena valitusvirtenä, hitauden ainoana selityksenä. Kukaan lehtimies ei ole haastatellessaan ottanut puheeksi Tanskaa.

***

Niin, Tanska:

Tanska rokottaa kaikki halukkaat kesään mennessä

Quote
Uuden arvion taustalla on tieto, jonka mukaan rokoteannoksia saadaan 900 000 kappaletta aiemmin arvioitua enemmän. Erityisesti Pfizerin ja BioNTechin toimitusten odotetaan kiihtyvän huhtikuusta lähtien.

Silloin saattaa Kööpenhamina olla kuin ennen.

Helsinki kyllä myös melkein niin, jos edellisen puheenvuoron skenaario toteutuu.

Tanskan optimismi ei perustu siihen, että maa olisi jotenkin onnistunut kähmimään lisää tavaraa. Vaan samaan ilmoitukseen, jossa Suomellekin luvattiin juuri tuolloin ko. tehtaalta suhteessa saman verran ylimääräisiä annoksia.


PS. Saksassa muuten puhutaan hyvin yleisesti, että rokotusvauhti on ollut pettymys (Merkeliä myöten!). Saksa on Bloombergin mukaan meistä 3 prosentin sadasosaa jäljessä.

PS2. Kun maanantai tuli, ryhdyttiin Suomessa taas luterilaisesti töihin: 6740 annosta. Jaa, Tanskakin kyllä on luterilainen maa, kuinkahan siellä?
« Last Edit: 16.02.21 - klo:14:03 by Heikki Jokipii »