Author Topic: COVID-19  (Read 192706 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25272
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #1020 on: 25.01.22 - klo:05:14 »
    Tällainen optimismi on nyt leviämässä Atlantin kummankin puolen suhteen.


    Suomeenkin, Suomenkin suhteen:

    THL:n Mika Salminen: Akuutin pandemiavaiheen loppumiseen on hyvät mahdollisuudet

    Tässä on epätarkkuus (lihav. HJ):

    Quote
    Jos myönteinen kehityskulku toteutuu ja koronatilanne alkaa rauhoittua, koronarajoituksia on Mika Salmisen mielestä purettava. Salminen viittaa esimerkiksi koronapassin käyttöön palveluissa ja matkustamisessa.

    – Jos rajoitukset ovat välttämättömiä, niitä voidaan käyttää epidemian hillitsemiseen. Jos siihen ei enää tarvetta ole, niistä pitää luopua. Tämä koskee koko Eurooppaa, ei vain Suomea. Irlanti on juuri äsken tämän päätöksen tehnyt, ja Portugalissa samaan päädyttiin jo aiemmin.

    Kuitenkin YLE juuri äskettäin kertoi olevan näin:

    Siellä:

    ”On tämä onnen päivä” – Portugalissa iloitaan baarien aukeamisesta, vaikka omikronaalto huolettaakin kaupunkilaisia

    Quote
    Pääministeri António Costan hallitus purki koronarajoituksia, vaikka tartuntojen ennätysmäärän huippua ei ole vielä saavutettu.
    [..]
    Huvittelijoiden pitää nyt näyttää koronapassi täydestä rokotesarjasta ja rokotevahvistuspiikistä. Jos täydennysrokotusta ei vielä ole, koronapassin rinnalle vaaditaan virallinen negatiivinen testitulos.

    Myös anniskelupaikan ovensuulla valvotusti tehtävä ”kotitesti” hyväksytään.
    [..]

    — klips —

    Eli siis (ainakin) Portugalissa rajoituksista luovutaan nimenomaisesti koronapassin avulla. Tosin täydennettynä lainauksessa kerrotuilla menettelytavoilla. Jos myös Salminen näkee asian näin...

    Quote
    Hän korostaa edelleen koronarokotusten merkitystä. Vaikka omikronmuunnos onnistuu monesti kiertämään rokotussuojaa tartuntojen osalta, rokotukset antavat tehokkaasti suojaa vakavaa sairastumista vastaan – suojan hankkiminen pelkästään sairastamalla on hyvin riskialtista.
    (lihav. HJ)

    ... pitäisi hänen kannattaa tuollaista pientä "tönimistä" rokotusta ottamaan, Portugalin tapaan. — Osaan kuvitella, että motivaatio siihen edelleen säilyy, jos joutuu baarin ovella jonottamaan valvottua "kotitestiä" ja näkee, miten liukkaasti kaverit häviävät baarin sisäosiin vain puhelintaan vilauttamalla!

    Irlanti sen sijaan luopui koronapasseista melkein kaikkialla: yökerhoihin ne jäivät.

    ***

    Ja nyt on löydetty viitteitä tästäkin:

    Tutkijat onnistuivat kuvaamaan omikronin piikkiproteiinin huipputarkasti – Paljastui, että rokote antoi paremman suojan kuin sairastettu korona
    « Last Edit: 25.01.22 - klo:08:48 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1021 on: 25.01.22 - klo:07:05 »
    Tässä se tuodaan esille...

    Pohjoismaiden tartuntamäärät sen kun nousevat, mutta Tanskassa yhteiskunta avautuu

    ... mutta olisi voitu tuoda voimakkaamminkin, että Tanskassa ei ole puhettakaan koronapassista luopumisesta. Kuten ei muissakaan Pohjoismaissa. On täysin suomalainen "keksintö" "jäädyttää" koronapassin käyttö, toimenpiteenä tartuntoja vastaan.

    Quote
    [..] Monet yritykset ja kansalaiset kannattavat myös koronapassia, joka vaaditaan muun muassa museoissa, eläintarhoissa, ravintoloissa ja jopa työpaikoilla, kertoo Tanskan suurin työnantajajärjestö Dansk Erhverv Ylelle. Liitto olisi jo valmis avaamaan koko yhteiskunnan.

    Samoin näyttää nyt olevan suomalainen erikoisuus, että anniskelu loppuu klo 17. Muissa Pohjoismaissa loppuu klo 23. Sitäkin tanskalaiset harmittelevat liian aikaisena!

    ***

    Hajurako tähän toiseen EU-maahan on säilynyt:

    Quote
    Tanskassa hieman yli 80 prosenttia kansalaisista on saanut kaksi rokoteannosta, kolmansiakin rokoteannoksia on annettu jo lähes 60 prosentille kansalaisista.

    Suomessa 73,1  prosenttia kaksi, 38,6 prosenttia kolme rokoteannosta. (21.01.22)

    Korjaus: Suomessa 73,4  prosenttia kaksi, 41,0 prosenttia kolme rokoteannosta. (26.01.22)
    « Last Edit: 26.01.22 - klo:07:20 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1022 on: 25.01.22 - klo:18:35 »
    Tää on niin tätä (lihav. HJ):

    Pääministeri Marin kehottaa hallitusta avaamaan tapahtumia koronapassilla – osa alueista on jo höllentämässä rajoituksia

    Quote
    Hallitus aikoo arvioida koronarajoitusten välttämättömyyttä, kertoo Marin Twitterissä tiistaina.

    – Hallitus tulee arvioimaan rajoitustoimien välttämättömyyttä suhteessa tautitilanteen kehitykseen. Matalariskisten*) kulttuuri- ja urheilutilaisuuksien avaamista koronapassilla sekä ruokaravintoloiden aukiolon laajentamista on harkittava aiemmin arvioitua nopeammassa aikataulussa, Marin kertoo twiitissä.

    Hallitus on aiemmin sopinut, että lasten ja nuorten harrastustoimintaa koskevista suosituksista sekä korkeakoulujen etäopetussuosituksesta luovutaan tammikuun lopussa.

    ***

    Tässä on tiettyä hupaisuuttakin:

    STM:n Puumalainen: Rajoituksia alettava purkaa mutta epidemian ehdoilla

    Quote
    A-studiossa tiistai-iltana vieraillut osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoi, että koronarajoituksia pitää lähteä purkamaan.

    – Kysymys on siitä, että mikä aikataulu ja etenemisvauhti tulee olemaan. Täällä etelässä näyttää, että tapausmäärä ei enää merkittävästi kasvaisi eikä myöskään sairaanhoidon kuormitus. Toisaalta Lapissa oli kaikkien aikojen ennätys tehohoidon potilaissa. Suomi on alueesta riippuen eri tilanteessa. Tästä yritetään mennä hallitusti kohti sitä, että rajoituksista päästään eroon.


    Voisiko tässä nyt käydä niin, että Uusimaa, HUS-alue vapautuisi rajoituksista, mutta muu osa maasta saisi vielä odottaa?

    Quote
    Ravintoloiden aukioloajoista päättää hallitus. Nykyiset rajoituksen ovat voimassa helmikuun puoliväliin.

    – Voi olla, että aikataulu tästä aikaistuu ja voi olla, että päästään nopeammin purkamaan rajoituksia, Taneli Puumalainen sanoo.


    Mutta vain ruokaravintoloiden osalta?

    ______

    *) ikäänkuin vieläkin tarkkaan tietäisimme, mitkä niitä matariskisiä tilaisuuksia ovat! Emme tiedä. Iltalehden pääkirjoitus iskikin heti tuohon kohtaan:

    Pääkirjoitus: Hyvä jos hallitukselta löytyy ketteryyttä myös rajoitusten purkamiseen

    Quote
    Ainakin vähäriskiset tilat ja tapahtumat on syytä avata nopeasti. Toisaalta kun hallitus, THL ja STM eivät ole pystyneet selkeästi osoittamaan, mihin eri tilojen ja tapahtumien riskiluokitus tutkitusti perustuu, voisi Suomikin siirtyä suoraan Tanskan ja Britannian malliin, jossa luovutaan kertaheitolla kaikista rajoituksista, etenkin kun riskiryhmät on saatu pääosin suojattua.


    « Last Edit: 26.01.22 - klo:09:45 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1023 on: 27.01.22 - klo:05:02 »
    HJ: Yleisestikin, jos jostain Suomea voidaan kritisoida, niin juuri siitä, että joka kysymyksessä on lähdetty alusta, selvittämään, pohtimaan. Kun tarvittavien lakien olisi pitänyt olla jo valmiina ja hyväksyttyinä "kassakaapissa", otettavissa pikaisesti käyttöön.

    THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta: Digitaalinen rokotuspassi valmisteluun – MTV: Passiin vaatimus kolmesta koronarokotteesta

    Quote
    Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta suosittelee, että nykyisen koronapassin tilalle alettaisiin valmistella digitaalista rokotustodistusta.

    [..]

    Nykyisenlainen koronapassi on jäähyllä, eikä THL toistaiseksi suosittele sen käyttöönottoa uudelleen. Tervahauta toteaa, että myöhemmässä vaiheessa koronapassin voisi mahdollisesti ottaa käyttöön osana rokotustodistusta.
    (lihav. HJ)

    ***

    Samaan aikaan toisaalla ministerien rohkeus näyttää riittävän vain ruokaravintoloihin:
     
    Ministerit yksituumaisia rajoitusten höllentämisestä – Lintilä laajentaisi ruokaravintoloiden aukioloa kello 23:een asti

    Quote
    Lintilä pidentäisi ensimmäisenä ruokaravintoloiden aukioloa 23:een asti. Anniskelua voisi jatkaa kello 22:een asti. Nyt kaikki ravintolat voivat olla auki kello 18:aan asti. Alkoholin tarjoilun on loputtava tuntia aiemmin.

    Lintilän mielestä myös pubien, baarien ja yökerhojen aukioloa pitäisi vapauttaa tautitilanne huomioiden.

    – Tätä arviointia tulee tehdä jatkuvasti. Nyt näyttää siltä, ettei täyteen rajoitteiden avaamiseen päästä heti, mutta asteittain pitäisi mennä eteenpäin.

    Lintilä ei tiedä vielä, milloin hallitus käsittelee kevennyksiä, mutta hänen mukaansa päätökset tulisi tehdä nopeasti, koska niiden toimeenpano kestää hetken.

    Elinkeinoministerin mielestä koronapassin käyttöön palauttamista tulisi pohtia samalla kertaa.

    Niin, kauanko nyt sitten tuon THL:n uudenlaisen passin valmistelu kestäisi?

    ***

    Minusta Hesarin kolumnisti ei tässä itse pysty täysin toteuttamaan omaa otsikkonsa vaatimusta:

    Ymmärrys, älä jätä edes pandemiassa

    Quote
    Hämmennys jatkuu Suomessakin, sillä poliitikot ja rajoituksista kärsivien alojen edustajat puhuvat palvelujen avaamisesta koronapassin turvin niin kuin eivät olisi edelleenkään ymmärtäneet, että passi on menettänyt merkityksensä tartuntojen hillinnässä.

    Rajoitusten purkamiseen on kyllä aika valmistautua. Sen voi tehdä ilman passiakin, koska saamamme rokotukset estävät vakavaa tautia hyvin. Ne suojaavat rokotettuja, vaikka virus ei katoa mihinkään. Lisäksi laajat tartunnat ovat tuikanneet immuniteettia sekä rokottamattomiin että rokotettuihin.

    Koska "me" emme ole saaneet rokotuksia vielä kyllin: siinä on yhä se 20% klappi liikkuvaisissa alle 40-vuotiaissa. Koska vakavan tautimuodon hillintä riittää hyvin passin perusteeksi. Koska näyttää nyt siltä, että vaihtoehtona on edelleen osittainen sulkeminen, nykyisen sulkemisen jatkaminen. — Paitsi ruokaravintolat!  8)
    « Last Edit: 27.01.22 - klo:05:24 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1024 on: 27.01.22 - klo:05:17 »
    Quote
    More Than 10 Billion Shots
    Given: Covid-19 Tracker


    Urakkaa on vielä, mutta täältä löytyy myös käyrä, josta näkyy, mistä vuosi sitten lähdettiin:

    https://www.bloomberg.com/graphics/covid-vaccine-tracker-global-distribution/

    Afrikan maat edelleen yleensä surkeasti jäljessä. EU-maista kehnoin tilanne on Bulgarialla:

    Ykkösrokotuksia 29.0%, kakkosia 28.6%, kolmosia 8.4%. Bulgaria on saanut rokotteita myös suhteessa väkilukuunsa. Eli yhtä paljon kuin Tanska tai me. Onko tilanne paranemassa? Hitaasti, päivittäinen rokotusmäärä n. 7 989.

    Parempi tilanne on muutamalla Afrikan maalla. Vaikka Botswanalla.
    « Last Edit: 27.01.22 - klo:05:21 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1025 on: 27.01.22 - klo:05:37 »
    Tämä HS:n katsaus on kyllä tervetullut:

    ”Superpassi”, ”2G+” ja ”terveyspassi” – Näin ovet sulkeutuvat nyt Euroopan maissa rokottamattomilta

    Mutta kaipaisin vielä asiasta vähän systemaattisempaa esitystä. Jossa olisi taulukoitu, millä ehdoilla kussakin maassa passia käytetään.

    Myös YLE julkaisi vastaavan katsauksen:

    Euroopan suuret maat eri linjoilla – osa purkaa koronarajoituksia nopeasti, osalla ei aikomustakaan

    Siitä samat sanat. Mieluusti otan uutisesta tämän lainauksen:

    Quote
    Ranskassa on vielä miljoonia rokottamattomia ihmisiä. Maassa on ollut suuria mielenosoituksia rokotusvaatimusta ja rokotuspassia vastaan. Viime aikoina vastalauseet ovat tosin hieman laantuneet.

    Presidentti Emmanuel Macron on sanonut pitävänsä kiinni rajoituksista, jotta kannuste rokotusten ottamiseen säilyy.


    « Last Edit: 27.01.22 - klo:05:46 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1026 on: 27.01.22 - klo:10:58 »
    THL komppaa hallitusta:

    THL: Ravintoloita mahdollista pitää auki jopa puoleenyöhön asti

    Quote
    Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) arvioi, että matalimman riskitason ravintoloiden rajoituksia on mahdollista keventää koronaepidemian nykytilanteessa
    [..]
    THL luokittelee vähäisen riskitason ympäristöiksi henkilöstöravintolat sekä ruokaravintoloiden sisätilat ja ulkoilmaruokailuterassit. Kohtalaisella riskitasolla ovat ulkoilma-anniskeluterassit ja merkittävällä riskitasolla baarit ja pubit, karaokebaarit ja yökerhojen sisätilat.

    Ja uskoo siis tietävänsä tasan tarkkaan riskitason. Vaikka tuo luokitus on tehty todennäköisesti vain järkelyn pohjalta. Eikä takuulla omikronin tulon jälkeen.

    Tässä THL (ja Tervahauta) haluavat säilyttää kasvonsa:

    Quote
    THL varoittaa, että koronapassin ottamiseen uudelleen käyttöön liittyy haasteita etenkin merkittävän riskin tilanteissa. THL:n mukaan riskit liittyvät erityisesti passin käyttöön vaihtoehtona rajoituksille ravintoloissa.

    Tuota huonoa neuvoa olisi noloa perua. Hyvin suuri osa muuta maailmaa on tietämätön noista riskeistä: ks juuri edellä. Siitä:

    Quote
    Rokotuspasseja vaaditaan yhä useammassa paikassa.


    Se, mikä meillä oli käytössä, oli rokotuspassi. Vaikka Tervahauta yrittää asiassa hämätä tähän tapaan.

    Meillä ei oikeastaan tarvita koronapassin vastaisia mielenosoituksia. THL hoitaa asian.

    ***

    Viikottaisesta koronainfostakaan ei tullut enempää. Tämän verran tuli (lihav. HJ):

    Quote
    Omikron on muuttanut passin hyödyn arviointia.

    Nyt pohditaan sitä, kumpi olisi parempi vaihtoehto - se, että olisi rajoituksia vai se, että käytettäisiin passia.

    Useat Euroopan maat käyttävät yhä koronapassia. Jotkut ovat ottaneet rokotuspassin käyttöön.

    Tiedämme, että maahantulleista vain yksi prosentti on tullut negatiivisella koronatuloksella. Käytännössä siis koronapassi on yhtä kuin rokotuspassi.

    Vastaavaa tietoa tarvitsemme myös Suomesta, jotta pystyisimme arvioimaan, kannattaako rokotuspassiin siirtyä.

    Rokotuspassiin liittyy myös perusoikeudellisia kysymyksiä.

    Tämä nyt myönnetään:

    Quote
    Kaksi rokotetta on saanut 84,1 %. 60 vuotta täyttäneistä kolmannen annoksen saanut jo noin 87 prosenttia.

    Suomi on EU:n keskitasoa rokotuskattavuuden osalta.
    « Last Edit: 27.01.22 - klo:16:44 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1027 on: 28.01.22 - klo:05:15 »
    Odotetun tylsä päätöksestä tuli:

    Koronarajoituksia puretaan tapahtumissa ja ravintoloissa – ruokaravintolat saavat olla auki klo 21 saakka

    Quote
    Ravintolarajoituksia jatketaan 1. helmikuuta alkaen niin, että anniskeluravintoloiden rajoitukset jatkuvat entiseen malliin, mutta ruokaravintoloihin tulee kolme tuntia lisäaikaa nykyiseen nähden.

    Ruokaravintolat saavat anniskella helmikuun alusta alkaen kello 20 saakka ja olla auki kello 21 saakka. Anniskeluravintoloiden on edelleen lopetettava anniskelu kello 17 ja suljettava ovensa kello 18.
    [..]
    Koronapassi pysyy pannassa 15. helmikuuta saakka, eli rajoituksia ei voi kiertää koronapassilla helmikuun puoliväliin saakka.

    Tuo lievennys on muuten tehty ihan herrasväkeä varten. Niille, joilla on varaa syödä hintavissa iltaravintoloissa. He voivat sitten jäädä istumaan iltaa viinipullonsa kanssa klo 21 saakka. Köyhemmät (nuoremmat?) menkööt kotiinsa. Työssäkäyvät menkööt suoraan kotiinsa, koska eivät arkisin ravintolaan ehdi.

    Suuri huoli näytti hallituksen koronaryhmällä olevan siitä, ettei koronapassia vaan missään käytettäisi. Se kun on nyt pannassa.

    ***

    Niin, Suomessa on tuossa perinteitä: vielä joskus 1960-luvun alussa oli niin, että jos halusi enemmän kuin yhden pullon olutta, oli tilattava vähintään voileipä!  8)
    « Last Edit: 28.01.22 - klo:07:29 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1028 on: 28.01.22 - klo:07:17 »
    Hesarissa oli tänään artikkeli, jota en ole netistä vielä linkattavaksi löytänyt:

    Quote
    Tutkijat yllättyivät: Seksitaudit leviävät kuin ennen

    Klamydiatapausten määrä on jatkanut kasvuaan, vaikka ihmisten tapaamispaikkoja on rajoitettu viime vuosina

    Koronarajoituksista tietysti oli kyse. Hypoteesi oli luonnollisesti, että klamydiatapaukset vähenisivät.

    Niinkuin hallituksella ja THL:llä koronatapausten osalta.

    PS. myöhemmin. Löytyi:

    Tutkijat yllättyivät: seksi­taudit ovat levinneet entiseen malliin, vaikka yökerhot ovat olleet kiinni ja matkailu tyrehtyi
    « Last Edit: 28.01.22 - klo:14:27 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1029 on: 28.01.22 - klo:07:53 »
    "Pubiparlamenttimme" yritti eilen (aamutuimaan!) pähkäillä, mitä ihmettä Tervahauta tarkoitti.

    Ja mihin ihmeessä tähän hätään tarvittaisiin digitaalista todistusta, josta selviäisivät kaikki saadut rokotukset koko elämän ajalta? Onkohan isorokkokin mukana? Vaikka tauti on nykyisin maailmasta hävitetty? Kaikki olivat aikanaan syöneet poliosokeripalan. Mutta mitä sillä tiedolla nykyisin vaikkapa ravintola tekee?

    Jos tuollainen tehtäisiinkin, mikä kiire sitä on juuri nyt ryhtyä kehittämään? Ja onko tuo Suomen asia? Eikö sen pitäisi olla EU:n tai pikemminkin WHO:n tehtävä?

    Ja mikä ihme siinä digitaalisuudessa olisi uutta, jos melkein meillä kaikilla oli nykyinen koronapassi puhelimessaan? Yhdellä oli paperilla. Mutta digitaalisesti sekin luetaan, sekin on digitaalista dataa.

    (Kolmen rokotuksen vaatimusta vastaan ei yhdelläkään jäsenellä ollut mitään. Kaikilla oli se jo.)

    Ihmettelimmepä tätäkin:

    Quote
    Koronapassi pysyy pannassa 15. helmikuuta saakka, eli rajoituksia ei voi kiertää koronapassilla helmikuun puoliväliin saakka.

    Jos rajoitukset säilyvät nykyisellään, onko mitään rajoituksia edes kierrettäväksi? Vaikka passi pääsisi pannasta? Vai luvattiinko tuossa, että 16.02. palataan entiseen tilanteeseen? Implisiittisesti?

    ***

    Ihan erikseen minä mietin, että kun tällaisesta jo haaveillaan...

    Uusi normaali koittaa kesään mennessä, sanoo THL:n Mika Salminen – tätä se tarkoittaa

    ... niin siinä on se riski, että kaikki taas avataan rysäyksellä, yhtäaikaa. Kun taas koronapassin avulla asian voisi tehdä "pehmeämmin".
    « Last Edit: 31.01.22 - klo:06:32 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1030 on: 28.01.22 - klo:11:49 »
    Ihan mahdollinen skenaario:

    Hiihtolomaviikoilla nähdään kaikkien aikojen mökkibileet, jos yökerhojen anniskeluaikaa ei jatketa, pelkää ravintoloiden edunvalvoja

    Quote
    Maran toimitusjohtaja Timo Lappi pelkää, että tiukkojen rajoitusten jatkaminen tulee näkymään hiihtolomaviikoilla. Lappi uumoilee, että edessä on "kaikkien aikojen mökkibileet". Bileet voidaan hänen mukaansa estää purkamalla anniskelupainotteisten ravintoloiden rajoitukset viimeistään 15. helmikuuta.

    – Viikoilla 8 ja 10 on todella paljon nuoria ihmisiä etenkin Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa. Jos he eivät pääse yökerhoihin ja pubeihin, niin he juhlivat mökeissään.

    – Nyt pitäisi tehdä päätökset, jotta nuoret juhlisivat ilmastoiduissa ravintoloissa sen sijaan, että he juhlivat mökeissä ja sitten takseilla siirtyvät mökistä toiseen. Siellä, jos missä, virus leviää, Lappi arvioi.


    Kuten oli tämäkin:

    Kaikki alkoholiin liittyvä on Suomessa ollut perinteisesti rajujen toimenpiteiden kohteena:

    90 vuotta sitten Suomessa äänestettiin kieltolain kumoamisesta

    Mutta vahva taitaa olla rajoitusten kiertämisen perinnekin:

    Uutta vuotta juhlitaan useissa salakapakoissa, ennakoi poliisi – vain naapureille häiriötä aiheuttavat laittomat ravintolat paljastuvat

    Quote
    Laitonta ravintolatoimintaa on harjoitettu poliisin mukaan koko pandemian ajan. Salaravintolan pyörittämisestä määrätään yleensä sakkoja.

    Ei ole tietoa, paljonko niitä salakapakoita oli. Mutta se tiedetään, että uusia koronatapauksia oli paljon. Niitä on vieläkin paljon, vaikka tapausmäärät olisivatkin laskussa.

    Bileet mökeissä ovat täysin laillisia. Kunhan niitä ei järjestetä salakapakkatyyliin.

    Minusta Maran Timo Lapin mutu on nyt ihan yhtä pätevä kuin THL:n mutu "merkittävän riskin" paikoista.

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1031 on: 28.01.22 - klo:14:11 »
    En voi kieltää, etteikö tämä lausunto em. Iltalehden uutisessa harmittaisi:

    Quote
    THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen sanoi Sensuroimaton Päivärinta -ohjelmassa, ettei hän kannata rajoitukset avaavaa rokotepassia, koska se saattaisi lietsoa rokotevastustajien kielteisiä kantoja rokotteita kohtaan.


    Kun hän kuitenkin puhuu rokotusten merkityksestä tässä:

    Quote
    Sanatarkasti vastaus koronan jälkeisen ajan aikataulusta kuului seuraavasti.

    – Meillä on ihan hyvät edellytykset, että se on kesään mennessä lähellä sitä tilannetta. Riippuu aika paljon siitä, mikä tämä tilanne kevään aikana on: miten moni suomalainen sairastaa ja miten moni ottaa sen rokotteen, Salminen sanoi ohjelmassa erikoistoimittaja Susanne Päivärinnan kysymykseen aikataulusta.

    Eikö Salmisen velvollisuus olisi kertoa uskottava skenaario sille, millä keinoin sitten vielä epäröineet saataisiin asiasta vakuuttumaan? Jos se ei ole koronapassi, niin ei se kyllä ole hänen, Hanna Nohynekin tai Sanna Marinin vakava vetoomus. Niitä on kokeiltu, eivätkä ne ole muuttaneet em. pylväikköä, jossa alle 40-vuotiailta vielä n. 20%:lta puuttuu ensimmäinenkin rokotus. Tai n. 10%:lta sitä vanhemmiltakin. Ja on puuttunut viime kesästä asti: siitä asti noilla ikäluokilla on ollut mahdollisuus rokotus ottaa. (Aivan nuorimmilla, lapsilla 5-11 v. ei ole niin kauaa ollut.)

    Minusta on siedettävä ajatus, että joku ottaisi rokotuksen pitkin hampain, asiaan hyvin kielteisesti suhtautuen. Mutta ottaisi sen, vaikka sitten mukavuudenhalusta.

    ***

    Tämäkään vakuuttelu ei siis välttämättä auta:

    Quote
    Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek on tehnyt saman havainnon kuin Eksoten Sari Kuitto. Rokotusväsymystä on ilmassa.

    Nohynek kuitenkin muistuttaa, mikä on rokottamisen pääsyy.

    – Tärkeintä rokottamisen näkökulmasta on se, että me estämme vakavaa tautia ja kuolemia. Niitä vastaan rokotteet ovat hyviä.

    Mutta koronapassin vaatiminen ovella voisi riittää.
    « Last Edit: 28.01.22 - klo:15:46 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1032 on: 29.01.22 - klo:05:10 »
    Hesarin versio asiasta raivostuttaa, jos mahdollista, vielä enemmän:

    THL ei enää kannata korona­passia eikä myöskään sen muuttamista rokote­passiksi: ”Vakava haitta­vaikutus”

    Kaukaa haettuine perusteluineen.

    Quote
    JOS koronapassi rajattaisiin vain rokotettuihin tai taudin jo sairastaneisiin, eli se muutettaisiin niin sanotuksi rokotepassiksi, sen käyttö olisi THL:n mukaan ”ehkä lääketieteellisesti perusteltua”. Ratkaisussa olisi kuitenkin laitoksen mielestä muita vakavia ongelmia.

    ”THL ei pidä tätä kansanterveydellisesti hyvänä vaihtoehtona, sillä se sulkisi rokottamattomat täysin palveluiden ulkopuolelle ja voisi vaikuttaa merkittävästi ja pysyvästi yleiseen rokotusmyönteisyyteen Suomessa. Tämä olisi vakava haittavaikutus, jonka pitkäaikaiset vaikutukset olisivat merkittäviä”, laitos perustelee.


    Täysin ulkopuolelle? Kukaan ei ole tähän mennessä sellaista ehdottanut. Eli argumenttina ns. olkinukke, suomeksi variksenpelätin. Tuulesta temmaten THL ilmoittaa näkevänsä pitkälle tulevaisuuteen.

    Quote
    THL toteaa, että rokotemyönteisyys on ollut Suomessa kansainvälisesti vertaillen korkeaa. Rokotemyönteisyyden heikentäminen ”polarisoimalla rokottamattomien tilannetta entisestään” olisi laitoksen mielestä haitallista.


    Se "rokotemyönteisyys" on tuottanut edellisessä puheenvuorossa kuvatun tilanteen. Jossa olemme rokotuksissa — kansainvälisessä vertailussa — jäljessä. Ja viittaan nimenomaan Tanskaan, toiseen EU-maahan.

    Meillä ei oikeastaan tarvita koronapassin vastaisia mielenosoituksia. THL hoitaa asian.


    Myös pysyn kommentissani kasvojen säilyttämisestä, ja noloudesta perua huonoja neuvoja.

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1033 on: 29.01.22 - klo:10:09 »
    Tästä syntyy nyt muuten tavallaan luonnollinen koeasetelma.

    Kun AVI:t nyt kilvan avaavat vallassaan olevia tiloja. Mutta anniskelupaikkojen säännöt pysyvät käytännössä ennallaan.

    Erittäin jännää, miten lähiviikkojen tartuntalukuja tulkitaan. Mihin suuntaan ne sitten kehittyvätkään.

    Rokotusluvuissa tai niiden kehityksessä en usko tapahtuvan mitään muutosta. Kolmosrokotuksia otetaan runsaasti, muita hyvin hissukseen. Siinä ennustukseni. Koronapassia ei käytännössä vaadita myöskään noissa AVI:en tilaisuuksissa tai tiloissa. Em. pylväikkö tulee näyttämään hyvin samanlaiselta kuin nyt myös kuukauden, kahden päästä.

    Näin se sitten menee. Tästä yhdestä luvusta ja prosentista revitään iloa (päivittyvästä):

    Quote
    Reilut 2,43 miljoonaa suomalaista on saanut kolme annosta koronarokotetta. Näin ollen kolmesti rokotettujen osuus on 43,8 prosenttia koko väestöstä.

    Yhden rokotteen on saanut reilut 4,2 miljoonaa henkilöä eli 76,3 prosenttia väestöstä. Kahdesti rokotettuja on lähemmäs 4,1 miljoonaa, eli 73,6 prosenttia väestöstä.


    Ja yritetään olla huomaamatta noita kahta muuta, käytännössä paikalleen juuttunutta lukua ja prosenttiosuutta. Tuon siis ennustan jatkuvan.
    « Last Edit: 30.01.22 - klo:09:05 by Heikki Jokipii »

    Heikki Jokipii

    • Ylläpitäjä
    • *****
    • Posts: 25272
      • View Profile
      • Email
    Vs: COVID-19
    « Reply #1034 on: 30.01.22 - klo:08:38 »
    Hyvin odotettavissa ollut pääkirjoitus:

    Pääkirjoitus: Hallitus päätti jatkaa koronarajoituksia – Euroopan kireimmät toimet ovat jo mielivaltaisia

    Quote
    Lopputuloksena Suomen ravintolarajoitukset ovat tiukemmat kuin muualla Euroopassa. Elokuvateatterien, jääkiekko-otteluiden tai vaikkapa kuntosalien rajoitukset vaihtelevat eri puolilla maata eikä kukaan tiedä, millä perusteilla ja aikataululla niitä puretaan.
    [...]
    Hallituksen rajoituspäätösten suuri ongelma on, ettei niitä enää edes yritetä perustella millään tavalla.

    Tähän mennessä äärimmäisen tiukkojen rajoitusten pontimena on käytetty sairaanhoitokapasiteetin varjelemista. Kun sairaalat eivät olekaan täyttyneet, hallitus kävelee ihmisten perusoikeuksien ja asiantuntijoiden näkemysten yli ilmeisesti vain varmuuden vuoksi.

    Tähän saakka suomalaiset ovat ottaneet epäloogiset koronatoimet vastaan mukisematta. Nyt tiukkaa arvostelua tulee laajalti ja jopa hallituspuolueiden riveistä.

    ***

    Täytynee jo yrittää sanoa jotain hallituksen ja terveysviranomaisten puolesta: iltasyöminen ei ole terveellistä!?  ;D
    « Last Edit: 30.01.22 - klo:10:28 by Heikki Jokipii »