Author Topic: COVID-19  (Read 192718 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #915 on: 03.12.21 - klo:06:58 »
Tässä on asiaan oikein hyvät perustelut:

Antigeenitestejä ei pitäisi karsastaa koronavirustartuntoja etsittäessä

Quote
[..] Pcr-testin tuloksen valmistumista joudutaan odottamaan yhdeksästä tunnista kahteen päivään.

Toinen Suomessakin käytetty menetelmä on antigeenitesti, joka perustuu laboratoriossa valmistettujen vasta-aineiden sitoutumiseen hajotetun viruksen kappaleisiin. Näytteitä ei tarvitse tutkia laboratoriossa, ja testin tulos saadaan selville 10–30 minuutissa.
[..]
Antigeenitestin etuna on kuitenkin nopeus: testissä ollut saa tuloksen käytännössä saman tien, jolloin altistuneiden jäljitys nopeutuu eikä näytteiden kuljetuksessa tai analyysissa tarvita välikäsiä.
[..]
Lapissa nuoret ovat kuitenkin hakeutuneet testiin ahkerasti pian oireita havaittuaan, ja nopeasti testin jälkeen saatava vastaus on jäljityksen kannalta tärkeää. Nuori myös muistaa viimeaikaiset kontaktinsa paremmin, jos niitä kysytään tuoreeltaan testin jälkeen eikä vasta muutamia päiviä myöhemmin.


Tuota halvempaa ja nopeampaa testiä tulisi käyttää myös tietopohjan vahvistamiseksi. Tiedetäänkö muuttuvassa tilanteessa todella, mitkä paikat (ja ajat) aiheuttavat suurimman riskin koronan leviämiselle? Vai onko asiassa itsestäänselvyyksinä otettuja taustaoletuksia? Esimerkkinä voi ottaa juuri koronapassin ja klo 17 ajan. Tai sitten sen, miten lapset yleensä kuulemma saavat koronatartunsa kotonaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #916 on: 03.12.21 - klo:07:54 »
Näinhän sen olisi kaiken järjen ja mm. Itävallan kokemuksien mukaan pitänyt mennä:

THL:n Salmisen mielestä koronapassi on porkkana rokottautumiselle – HUSin ylilääkärin mukaan ministeriön ohjauskirjeessä "teatterin makua"

Quote
THL:n terveysturvallisuusjohtajan Mika Salmisen tärkeää on tällä hetkellä tehdä toimia, joilla nostaa rokotuskattavuutta.

– Tätä ei kai saa julkisesti sanoa, mutta sanon nyt kuitenkin. Jos passia vaaditaan joka puolella kyllähän ainakin ne, jotka ehkä saamattomuuttaan ovat jättäneet ottamatta rokotteen tulee vähän porkkanaa sen ottamiseen.

Salmisen mukaan koronapassin käyttäminen porkkanana rokotteen ottamiselle on toiminut monessa maassa, vaikkei olisikaan lopullinen ratkaisu.

Mutta vielä ei ole mennyt. Vaan innostus rokotuksiin on juuttunut Suomessa alhaiselle tasolleen. Vrt. edellä runsaan viikon tiedot rokotuksista. Maanantaina kerron täällä tämän viikon tuloksen.

Olisiko se niin, että tässäkin kysymyksessä piru piilee pikkuasioissa, "devil is in the details"?

Vielä ei passia vaadita "joka puolella". Nyt sen käyttöä ollaan vasta aika varovaisesti laajentamassa. Finnkino ilmoitti, että huomenna sen leffateattereihin vaaditaan.

***

PS. Tämä oli taas niitä päiviä: THL:n lukujen mukaan torstaina ei olisi annettu yhtään rokotusta, koko Suomessa. Ainakaan klo 14:50 mennessä ei tuota tietoa ole korjattu.

Tuo ei ole tietysti mitenkään linjassa Iltalehden tämän tämänpäiväisen uutisen kanssa:

Koronapassi aiheutti ryntäyksen rokotuksiin.
« Last Edit: 03.12.21 - klo:15:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #917 on: 04.12.21 - klo:05:01 »
Seuraavaan aamuun mennessäkään THL:n lukuja ei ole korjattu.

Siltä nyt näyttää, että saimme yhden torstain kummalliseen THL:n kadonneiden päivien sarjaan.

Ilmiö on todella salaperäinen. Ei niin, että tietokoneen virheessä mitään ihmeellistä olisi. Mutta ihme on siinä, ettei kukaan (muu) koko Suomessa näytä jälkikäteen huomaaavan sitä. Ei THL itse, mutta ei esimerkiksi YLE: sen tilastosivulla on nyt lähes vuorokauden seissyt tieto, että ykkösrokotuksia annettiin torstaina 0 kappaletta. Eikä mitään reaktiota asiaan esim. päivittyvässä koronauutisessa.

Oma lukunsa on tietysti edellä mainittu Iltalehti. Uutiseen liittyi Mia Kontion videohaastattelu, jonka alla kerrottiin sen sisällöstä:

Quote
THL:n Mia Kontio kertoi Iltalehdelle, millainen on koronarokotustilanne tällä hetkellä Suomessa.


Haastattelu keskittyi täysin suunnitelmiin lasten tulevista rokotuksista. Hän ei kertonut rokotustilanteesta. Eikä varsinkaan torstaista.


Klo 13 jälkeen: niinhän siinä kävi. Perjantaina tuli taas järjellinen tulos (ei edelleenkään hyvä):

Ensimmäinen annos 7 765, toinen annos 12 183.

Eikä kadonnutta torstaita kukaan jää suremaan.

PS2. Näin YLE:n päivittyvä tänään:

Quote
Rokotekattavuus ensimmäisen annoksen kohdalla on 76,5 prosenttia koko väestöstä ja 86,9 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Toisen annoksen saaneita on reilut 4,02 miljoonaa. Kattavuus on 72,3 prosenttia koko väestöstä ja 82,1 % yli 12-vuotiaista.

Eli YLE oli kirjannut eilisen muutoksen. Mutta ei torstain pysähdystä.

« Last Edit: 04.12.21 - klo:15:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #918 on: 04.12.21 - klo:05:08 »
Lisää murusia rikkaiden pöydältä. Päivittyvästä:

Quote
Uutiskanava CNN:n mukaan Yhdysvallat on lähettänyt tähän mennessä 100 miljoonaa rokotetta Afrikkaan. Presidentti Joe Biden sanoi eilen torstaina, että Yhdysvallat lähettää maailmalle 200 miljoonaa rokoteannosta seuraavan 100 päivän aikana.

Aiemmin tällä viikolla myös ainakin Kiina ja Intia ovat luvanneet Afrikalle suuria rokotelähetyksiä. Kiina on sanonut lähettävänsä peräti miljardi annosta.

EU:n suunnitelmat asiassa ovat noin yhtä suuret kuin USA:n.

Veikkaan, että noiden lahjoitusten jälkeenkin jatketaan sen vaatimista, että rokotteilta pitäisi patenttisuoja purkaa.

***

Omikron-variantin mukanaan tuomasta*) tietystä pessimismistä HS pääkirjoituksessaan tänään, lainaan viimeisen kappaleen:

Rokotteet eivät pysäytä epidemiaa, ne vain pelastavat hengen

Quote
Ensimmäiset rokotteet jokaisen aikuisen kannattaa toden totta ottaa omaksi suojakseen. Päivänselväksi on nimittäin käynyt, että rokotettujen muodostama laumasuoja ei nyt pelasta vapaamatkustajaa.

Ne kannattaa ottaa jokaisen afrikkalaisenkin. Nyt näyttää vahvasti siltä, että se mahdollisuus myös heille varmistetaan.

_______

*) vielä ei tarkkaan ottaen ole tieteellistä tietoa, onko pessimismiin syytä. Ei tiedetä nykyisten rokotteiden tehoa, mahdollisista "tuunatuista" vahvisterokotteista tms.
« Last Edit: 04.12.21 - klo:07:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #919 on: 05.12.21 - klo:08:20 »
Mielenkiintoisesti tämä Hesarin juttu...

Ennen baariin menoa tehdään 79 euron korona­testi – HS seurasi, miten bile­iltaan valmistaudutaan ilman korona­passia

... oli paperilehdessä otsikoitu:

Quote
Koronapassi vauhditti nuorten juhlijoiden rokotuspäätöstä


Vaikka siis sisältö oli sellainen — lukekaa itse — ettei se yhtään vauhdittanut. Kun asiaan oli jätetty tuo porsaanreikä. Jonka käyttämiseen juttu keskittyi. Muutama henkilö kertoi kyllä jutussa nyt rokotusta harkitsevansa. Mutta jonotti silti teltan edessä tuota hintavaa testitulosta.

Jos ajanvaraus on liian pitkäjänteistä toimintaa juhlatuulella olevalle, niin vaikka tästä lista Helsingistä paikoista, joihin voi vain marssia sisään saamaan ilmaisen rokotuksen:

https://hel.fi/sote/koronarokotus-fi/rokotuspisteet#jatkasaari

Otsikoinnillaan Hesari antoi siis aivan saman väärän kuvan asiasta kuin Iltalehti (ks. edellä). Täällä katsotaan THL:n numeroita, ja niiden mukaan mitään tuollaista ei ole tapahtunut.

Molemmat lehdet haluavat selvästikin uskoa, että (nuoret) ihmiset käyttäytyvät rationaalisesti.

***

Samaan aikaan toisaalla:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/9363
Koronapassista sekä sen laajentamisesta luovuttava perustuslain sekä ihmisoikeuksien vastaisena

Ei tietysti tietoa, minkä ikäisiä aloitteen allekirjoittajat ovat olleet. Mutta hetkessä on saatu kasaan vaadittu 50 000 kannatusilmoitusta. Sillä tavalla tuon aloitteen merkitys on vähäinen, että asia on joka tapauksessa nyt eduskunnan käsiteltävänä.

Eli varsinainen aloite se ei siis ole. Mutta sen kautta tulee siis tieto, että koronapassilla on vastustajia ainakin 1% kansasta. Varmasti enemmänkin, mutta toisaalta THL:n gallupit kertoivat, että vain 3-5% aikoo olla rokotusta ottamatta.
« Last Edit: 05.12.21 - klo:19:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #920 on: 05.12.21 - klo:19:31 »
YLEn päivittyvä tänään:

Quote
Koronarokotusten kattavuus jatkaa kipuamistaan ylöspäin. Kolmansia annoksia on viikonloppuna haettu vilkkaammin kuin ensimmäisiä tai toisia rokoteannoksia.

Eilisen jälkeen ensimmäisen annoksen saaneiden määrä on kasvanut 2 571:lla henkilöllä, toisen annoksen hakeneiden määrä 4 587:llä ja kolmansien annosten saaneiden määrä 18 656:lla. Samansuuntaisia lukuja nähtiin myös lauantaina.

Huomenna tuon täällä esille koko viikon tuloksen.
« Last Edit: 06.12.21 - klo:05:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #921 on: 06.12.21 - klo:10:10 »
Tilanteen kuvaus (HS 25.11.21):

Hallitus aikoo laajentaa korona­passin käyttöä, mutta uudistuksen voimaan­tulo voi venyä jopa helmi­kuulle: tästä on kyse

Quote
Torstaina hallitus antoi esityksen, jossa koronapassin käyttöä muutetaan aavistuksen: esityksen mukaan koronapassia vaativien ravintoloiden tulisi vastaisuudessa vaatia passia koko päivän ajan, kun tähän saakka monet baarit ovat alkaneet vaatia sitä vasta puoliltaöin.

Tuntuva laajennus koronapassin käyttöön ei kuitenkaan todennäköisesti tule voimaan vielä tänä vuonna, kertoo lakimies Maija Neva sosiaali- ja terveysministeriöstä. Hallitus valmistelee hänen mukaansa kiireisesti esitystä, joka mahdollistaisi passin vaatimisen myös silloin, kun toimijaan ei kohdistu rajoituksia. Tällöin koronapassista tulisi itsenäinen rajoitustoimi, eikä se olisi enää vain keino väistää rajoituksia.


Mutta tuo muutos aavistuksen verran edellyttäisi myös koko raskasta käsittelyä lausuntoineen ym. Eikä niinmuodoin ehdi ennen ensi vuotta voimaan.

Kun taas toisen uutisen mukaan nk. "hätäjarrun painaminen" onnistuisi yhdellä hallituksen (omalla) päätöksellä. Silla voisi sulkea kaikki ravintolat niin, ettei koronapassikaan auttaisi. Se taas tulisi voimaan aika välittömästi.

***

Samaan tapaanhan AVI edellä asiasta kertoi.

Eilen sattui niin, että baarimme perinteisen tietokilpailun jälkeen jäimme vielä istumaan. Kello tuli 17. Ja niin siinä kieppeillä saimme ensimmäisen kerran näyttää koronapassimme! Oli juhlallista!  ;D
« Last Edit: 06.12.21 - klo:10:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #922 on: 06.12.21 - klo:14:54 »
Suomen rokotusinnostuksessa ei kuitenkaan vielä näytä olennaista parantumista tapahtuneen. Sen torstain jälkeen luvut palasivat entiselle alhaiselle tasolleen. Tähän hetken kuluttua tulee koko viime viikon tulos. Tässä se on:

Ensimmäinen annos 17 413, toinen annos 34824.

Sitä edeltäneen viikon tulos oli: ensimmäinen annos 11 638, toinen annos 25 319. Eli nyt hitusen parempi, mutta vain hitusen. Katseet kääntyvät jo tähän viikkoon.

Tässä viime viikon 29.11.-05.12.21 tulos:

Ensimmäinen annos 15 748, toinen annos 26 533.

Kolmas annos ei ole rokotusvauhdin kannalta mielenkiintoinen, koska se heijastaa oikeastaan vain sitä, paljonko kakkosrokotuksia otettiin kesällä. Kolmosrokotuksia otettiin viime viikolla 102 647.

Siinä usein edellä mainitsemassani pylväikössä alle 35-vuotiaiden tilanne näyttää yhä tältä: noin 20% rokotus kokonaan ottamatta, noin 10% unohtanut/laiminlyönyt kakkosrokotuksensa.

Näin itsenäisyyspäivänä vähän muokaten Linnan Tuntemattoman kapteeni Kaarnan repliikkiä:  "Ai... jaaai, poojaat poojaat (ja tytöt) . Ei (tätä) sotaa näin käydä..."

Vielä tuota jatkaen: nostakaapa nyt rokotekattavuutta, "että heilahtaa". Ne siellä testiteltan jonossa ovat "jääneet tuleen makaamaan"!
« Last Edit: 07.12.21 - klo:07:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #923 on: 07.12.21 - klo:05:04 »
Hesari vaati tätä:

Päättäjiltä odotetaan epidemiassa hyvää harkintakykyä

Marinin puhelinhässäkkään vedoten. Ja kyllä sitä voi vaatia:

Sauli Niinistön haastattelussaan itsenäisyyspäivänä vaatima ymmärtämys rokotuksista kieltäytyviä kohtaan oli tässä tilanteessa kovin huonosti harkittu veto.

***

Samanlaista outoa tasapainoilua näyttää nyt olevan perussuomalaisilla. Ovat ehdottomasti rokotusten puolella. Mutta yhtä ehdottomasti kaikkia toimenpiteitä vastaan, joilla niitä halutaan edistää. Vaikkapa tätä:

Quote
Perussuomalaiset vastustavat koronapassia tiukasti. Kyselyssä vain yksi perussuomlaisten kansanedustaja ilmoitti kannattavansa koronapassia. Puolueen kansanedustajia huolestuttaa, että koronapassi jakaa työntekijät kahteen leiriin: rokotettuihin ja rokottamattomiin.


Viimeisestä Niinistökin ilmoitti olevansa huolissaan.
« Last Edit: 07.12.21 - klo:07:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #924 on: 08.12.21 - klo:05:55 »
Olen kovasti yrittänyt siirtää rokotusten määrän seurantaa viikkotasolle. Mutta ei oikein voi, kun tälläista tapahtuu:

- ensimmäisen THL:n version mukaan rokotusten määrä olisi maanantaina sunnuntaista vähentynyt
- toisen, vaivihkaa korjatun version mukaan se olisi pysynyt samana, so. ei yhtään rokotusta maanantaina
- mutta YLE oli tietävinään, että maanantaina ykkösrokotusten määrä kasvoi +415

Mitäpä tuohon enää sanoisi.

***

Hesari haluaa nähdä tämän saman tapahtuvan myös Suomessa:

Grafiikka osoittaa, miten rokottamattomien sulku sai vauhtia ykkösrokotuksiin Saksassa ja Itävallassa – Samanlainen käänne näkyy myös Suomessa

Vaikka luvut eivät siihen millään tavalla taivu. Oikea kysymys olisi, miksei meillä noin ole tapahtunut.

Tästä tiedosta saa vihjeen siitä, miksi ei (YLE:n päivittyvästä):

Quote
Koronapassin oli marraskuun loppuun mennessä ladannut jo yli kolme miljoonaa suomalaista. Terveydenhuollon yksiköt ovat tulostaneet jo yli 220 000 paperista koronapassia.

Eli yli 2 miljoonaa on katsonut hyvin pärjäävänsä sitä ilman. Varmaan ihan havaintojensa pohjalta: sitä ei (juuri) missään kysytä. Muodollisesti koronapassi oli ollut tuolloin käytössä noin kuukauden.

***

Tiistaina palattiin järjellisiin lukuihin. Ei hyviin. Ykkösrokotuksia vähän yli tuhat, kakkosia parisen tuhatta. Kolmosia noin 7000. Kun rokotuspisteitä on varmasti useampia kuin kuin kuntia eli 309, on rokottajien (joita on kussakin pisteessä monta) päivä ollut aika pitkästyttävä. Pääosin sen odottelua, että joku tulisi.
« Last Edit: 08.12.21 - klo:15:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #925 on: 08.12.21 - klo:15:29 »
Jos jonkun valtasi jo lievä paniikki, niin tämän mukaan se oli turhaa:

Pfizer: Näin hyvin rokote tehoaa omikroniin

Quote
Tehosteena annettava kolmas rokote kasvatti vasta-aineiden määrää 25-kertaiseksi verrattuna toiseen rokotteeseen, joten tehoste tuo suojaa omikronia vastaan, Pfizer toteaa. Lääkeyhtiö arvioi, että toinenkin rokote saattaa estää vakavalta tautimuodolta myös omikronia vastaan.

Pfizer ja BioNTech kehittävät parhaillaan rokotteesta uutta versiota, joka estäisi erityisesti omikron-muunnoksen tartuntoja. Uuden rokotteen odotetaan valmistuvan maaliskuussa.

Nykyisilläkin "eväillä" pärjätään. Mutta erityisrokotekin on jo tulossa. Niin on ahne lääketehdas!  ;D

***

(9.12.21) Myös HS julkaisi aamulla tämän:

Omikron vaikuttaisi tarttuvan herkästi rokotettuihin mutta aiheuttavan lievän taudin: ”Sekä ihmisen että viruksen kannalta tämä olisi ideaalia”, rokote­asiantuntija sanoo

Ja meille voi vielä tulla parempi käsitys 3. rokotusten tehosta sitä mukaa, kun ne leviävät nuorempiin ikäluokkiin. Tällä hetkellä niitä on valtaosin annettu vasta +80 väestölle. Jotka tiettävästi eivät ole mm. yökerhojen merkittävä asiakasryhmä.
« Last Edit: 09.12.21 - klo:05:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #926 on: 09.12.21 - klo:05:49 »
HS ei lopeta tämän teorian tolkuttamista, kun sen kerran on aloittanut:

Koronapassin käyttö näkyy rokottamistahdissa jo nyt – Hus: Rokotteen suosiota voisi vielä lisätä yksinkertaisella keinolla

Paperilehdessäkin tuo ilmestyi tänään.

Vaikka tiistain pohjalta voisi yhtä hyvin sanoa, että koronapassi pyritään nykyisin hankkimaan ensisijaisesti sairastamalla: uusia  tapauksia +1 296, uusia ykkösrokotuksia vain +1 195.

Tässä voinee olla samaa mieltä:

Quote
Petäjän mukaan yksi tapa motivoida ihmisiä ottamaan koronarokote on se, että koronapassin saisi vain rokottautumalla tai sairastamalla koronataudin. Suomessa koronapassin voi saada myös käymällä koronatestissä esimerkiksi ennen baari-iltaa.

”Tämä vaihtoehtoinen menettely on muualla maailmassa monissa paikoissa otettu pois.”


Yhden rokotuksen voi ohittaa sairastamalla! Jos se nyt jotain rokote kielteistä ilahduttaisi. 8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #927 on: 09.12.21 - klo:05:53 »
Tältä se nyt näyttäisi:

Rokottamattomien rajoittaminen on THL:n mallinnusten mukaan kaikkien rajoittamista tehokkaampi keino vähentää sairaaloiden kuormitusta

Mallinnusten realismikysymykseen ei ilmeisesti tässä vaiheessa juurikaan pysty tarttumaan. Eli tuo täytynee nyt totena tai todenäköisimpänä vain uskoa. Yksityiskohta tuosta:

Quote
”Voidaan sanoa, että mallinnusten perusteella lasten rokottaminen vähentää sairaanhoidon kuormaa epäsuorasti, mutta ei yhtä tehokkaasti kuin rokottamattomien aikuisten rokottaminen.”


Mutta tällainen populismi on ilmeisesti poliitikolle liian houkuttavaa. Nyt myös Marin lankesi siihen:

Pääministeri: Hätäjarrun veto ei vielä häämötä – "Kuuntelemme tarkalla korvalla terveysviranomaisia ja tehohoidon tilannetta"

Quote
Koronapassin pääministeri näkee rokotusten ottoon kannustavana. Passi pitäisi Marinin mukaan ottaa käyttöön kaikilla työpaikoilla ja asia on juridisen selvitystyön alla.

Logiikan ei Marinin mukaan kuitenkaan pitäisi muodostua sellaiseksi, että erotellaan hyviä ja huonoja kansalaisia.
(lihav. HJ)

Ennenaikaisen, väärin ajoitetun valtiomiesmäisyyspyrkimyksen syndrooma? "Koko kansan" jotakin?

Juridisesta selvitystyöstä. Paavo Rautio Hesarissa:

Suomi uskoo pykäliin enemmän kuin muu Eurooppa

Quote
Koronaviruspandemian hoito on todistanut samaa tämän pykäläisen kansan erityispiirteistä. Koronapassin paras aika tuli ja meni sillä aikaa kun passia sovitettiin juristien ja puristien avulla säädöspohjaan ja perusoikeuksiin. Ja kun tarpeeksi sovitettiin ja lisättiin sovittajien määrää, niin alkoihan se kinnata pykälien kohdalta.

Keski-Euroopassa koronapassi otettiin ilman isoa parkua käyttöön. Passin sai kysyä lukuisissa yhteyksissä, ja sen väärinkäytöstä säädettiin kipakoita rangaistuksia. Meno oli taas mutkattomampaa. Tulkinta oli, että nyt on kiire ja terveysturvallisuus on perusoikeus, joka tulee turvata ja joka voi ohittaa ainakin hetkeksi muutamia muita perusoikeuksia. Eikä näin tehneitä maita tunneta oikeusvaltioperiaatteen polkijoina.

Niinpä AVI ei voinut tässä antaa muuta ohjetta:

Isoja kotibileitä ja koko suvun juhlia ei kannata nyt järjestää – yli 20 hengen yksityistilaisuuksia suositellaan välttämään pääkaupunkiseudulla

Quote
Aikaisemmin Etelä-Suomen aluehallintoviraston antama kokoontumisrajoitus koski vain yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Koordinaatioryhmän suosituksen mukaan vaihtoehtona on järjestää yksityistilaisuus sellaisessa tilassa, jossa osallistujilta voidaan edellyttää koronapassia.

Se on: ravintolassa. Niin kauan kuin eduskunta valiokuntineen istuu niiden muutamien pykälien päällä, passia voi kysyä vain ravintolassa. Joka on auki klo 17 jälkeen.
« Last Edit: 09.12.21 - klo:10:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #928 on: 10.12.21 - klo:05:23 »
Vielä syyskuussa — ja usein Tanskaan vedoten — esitettiin, ettei koronapassia enää lainkaan kannattaisi ottaa käyttöön, voitaisiin hypätä sen vaiheen yli.

Nyt Tanskasta tieto, että siellä otetaan koronapassi uudestaan käyttöön.

Osittain siellä ja myös muissa maissa ollaan siirtymässä myös absoluuttisiin rajoituksiin. Kaikki ravintolat suljetaan puolilta öin, yökerhot kielletään jne. Voi tietysti olla niinkin, että vasta tällaiset rajoitukset kunnolla purevat. Muiden maiden esimerkki voi tuoda tuon ratkaisun ja linjan Suomeenkin.

Minä kyllä pitäisin enemmän sellaisesta ratkaisusta, jossa koronapassia käytettäisiin kovemmalla säännöstöllä. Eli kaikki sen porsaanreiät tukkien.

Nyt YLE:kin on ryhtynyt osoittamaan jonkinlaista ymmärrystä ja sääliä hänen kaltaisilleen:

Piia ei aio toistaiseksi ottaa toista koronarokotetta, vaikka arki on ilman koronapassia rajoitetumpaa kuin ennen – "En pääse paljon mihinkään"

Nyt ikävänä lopputuloksena voi olla, että se on kohta hätä­jarru. Ja kukaan meistä ei pääse paljon mihinkään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25275
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #929 on: 11.12.21 - klo:05:09 »
Mika Salminen ei ole poliitikko:

Tanskan ja Norjan koronavirus­tartunnat ampaisivat jyrkkään nousuun hyvästä rokotus­kattavuudesta huolimatta – ”Vastaava kehitys ei ole Suomessa poissuljettu”

Quote
Tehosteannoksia antamalla ei myöskään yksin ratkaista sairaaloihin kohdistuvaa painetta. Salmisen mukaan tehohoidon kuormittuneisuus on tällä hetkellä koronavirus­epidemian tärkein mittari.

”On tärkeää seurata tapausmäärien kasvua rokottamattomien keskuudessa. Jos määrät pysyvät korkeana, sieltä se paine terveydenhuolto­järjestelmään tulee. Ja sieltä tulee myös paine rajoittamiseen, jotta järjestelmä saadaan pysymään tolpillaan”, hän sanoo.

”On ikävää nostaa tikun nokkaan niitä, jotka eivät ole ottaneet rokotetta, mutta ei fakta tästä muuksi muutu.”

***

Tämä — josta YLE poimi edellä esimerkkinsä — on oikeastaan kaikkein kummallisin ryhmä (päivittyvästä):

Quote
Uusimpien rokottetietojen mukaan ensimmäisen ja toisen rokotteen ottajien määrissä on noin 200 000 suomalaisen ero. Ensimmäistä rokotetta on ottanut reilut 4,2 miljooonaa suomalaista, kun 2 rokotteen on ottanut noin 4 miljoonaa suomalaista.

Enää sen olemassaololle ei ole ajallista selitystä (rokotusten väli). Eikä oikein mitään järkevää selitystä, koska "Piia" jotenkin vahvoine rokotusoireineen on kuitenkin hyvin harvinainen poikkeustapaus.
« Last Edit: 11.12.21 - klo:05:20 by Heikki Jokipii »