Author Topic: COVID-19  (Read 193326 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #735 on: 05.09.21 - klo:04:49 »
Hänen arvionsa tuntuu uskottavalta:

THL:n Salminen: Pandemian loppusuora häämöttää – paluuta koviin rajoituksiin tuskin tullaan näkemään

Quote
Hallitus on asettanut tavoitteeksi, että rajoituksista voidaan laajemmin luopua, kun rokotekattavuus saavuttaa 80 prosenttia yli 12-vuotiaista. Salmisen mukaan se on jo lähellä.

– Ensi viikolla rokotteita on tullut maahan riittävästi, että tämä voitaisiin saavuttaa. Sen jälkeen on kiinni meistä ihmisistä, että kävisimme hakemassa niitä rokotteita.

Siinä tulee uudestaan tämä:

Quote
Salminen arvioi, että koronapassin edellyttämät testit jäisivät testattavien itsensä maksettaviksi, sillä koronapassia on kaavailtu palveluihin, jotka eivät ole välttämättömiä.

– Eli jos haluat vaikkapa baariin, muttet halua ottaa rokotetta, vaihtoehtona lienee käydä testissä ja maksaa siitä itse, selventää Salminen.

Aivan alussa jouduttiin käyttämään joskus asiassa yksityisiä palveluja. Muisteltiin tuttavapiirissä niitä hintoja, ne olivat 200 euron kieppeillä kerta. Tulisi Salmisen esimerkille, yhdelle baarireissulle, aika lailla hintaa, hiuksia nostattava "portsarimaksu".

Tämä ajatus on nyt usein esillä, tuossa uutisessakin:

Quote
Tarve koronapassille poistuu, kun väestön immuniteettitaso on riittävä.

Mutta onko tuo hallituksen asettama raja riittävä siihen, jää tuossakin epäselväksi. Näin:

Quote
– Tässä vaiheessa ihan vielä ei ole syytä heittää kaikkia keinoja roskakoppaan ja mennä tavalliseen elämään, vaan hallitusti vaiheittain liikutaan eteenpäin, Salminen sanoo.

Yksi näistä säilytettävistä keinoista olisi minusta tuo vaivaton koronapassi, joukkokokoontumisissa. Koska laumasuojasta tuskin kukaan asiantuntija uskaltaa puhua, 80 prosentin tason saavuttamisen jälkeenkään. Vaikka jäisi käyttöön viimeiseksi, "ikuisesti"!

Vielä yksi puolustelu: jos ja kun ihmiset lataavat koronapassit käynnyköihinsä, niitä ei jää ajelehtimaan vuosikymmeniksi (tai -sadoiksi?) luontoon!  ;D
« Last Edit: 05.09.21 - klo:09:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #736 on: 06.09.21 - klo:11:09 »
Kun tätä järjestelmää nyt ryhdytään rakentamaan...

Isoin riski baareissa ja yökerhoissa, pienin museoissa ja henkilöstö­ravintoloissa: Tällaista pisteytys­järjestelmää THL ja STM työstävät

... niin etiäiseni on, että järjestelmässä tai ainakaan sen soveltamisessa ainoa vaikuttava tekijä ei tule olemaan havaitut todennäköisyydet.

Tälläinen on nyt sitten tuloksena:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus/arvio-tapahtumien-ja-kokoontumisten-koronavirukseen-liittyvasta-riskista

Eipä kommentoida ennen kuin tulee tietoa, miten sitä sovelletaan.
« Last Edit: 06.09.21 - klo:12:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #737 on: 06.09.21 - klo:13:02 »
- jatkan itse vielä sen tarkistamista, mikä on "nykyinen rokotustahti": myös tämän viikon tulos on tänne yhteen laskettuna tulossa

Tässä se on.

Ma 839
Ti 26418
Ke 38468
To 65449
Pe 43968
La 31723
Su 12998

Koko viime viikko 219 863 rokotusta. Tuolla viikolla tuli lisää 225 000 rokotetta.

Jäimmekö siis vähän voitolle?  8)

Salminen edellä:

Quote
– Ensi viikolla rokotteita on tullut maahan riittävästi, että tämä voitaisiin saavuttaa.

Siihen eli tähän mennessä on maahan tullut 8 302 845 rokoteannosta. Jäljellä niitä on tänään maanantaina 1 283 198 kappaletta. Sen hän siis arvioi riittävän tavoitteeseen.

Viikkotuloksesta arvioiden tuo urakka kestää n. kuusi viikkoa. Noin lokakuun loppupuolelle. Jo sanottu:

No, onhan silloinkin eräs päivämäärä, johon nyt voimme asettaa toivomme: silloin siirrymme talviaikaan. Eli normaaliaikaan. Ja vapauteen! Eli normaaliaikaan.
« Last Edit: 06.09.21 - klo:13:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #738 on: 07.09.21 - klo:04:05 »
Jupinani on "kuultu":

Hallituksen uusi koronastrategia tähtää Suomen avautumiseen pian – valtakunnalliset toimet loppuvat, alueiden rooli kasvaa

Quote
Hallitus on hyväksynyt uuden koronastrategian. Strategia tähtää rajoitusten purkamiseen asteittain heti, mutta sisältää myös ”hätäjarrun”.

Eikä jäädä odottelemaan epäröijiä/viivyttelijöitä (lihav.HJ):

Quote
Käytännössä hallituksen tavoitteena on, että valtakunnallisista rajoituksista ja kattavista suosituksista luovutaan, kun vähintään 80 prosenttia yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan – tai kun heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat rokoteannokset.

Tuolla linjauksella em. päivämäärä kaikkinaiseen normaaliaikaan siirtymisestä tuntuu entistä todenäköisemmältä!

Passia kuitenkin suunnitellaan vain tähän:

Quote
Parhaillaan valmistelussa on lisäksi koronapassi. Vapaaehtoisen koronapassin avulla rajoituksista – mikäli sellaisia jouduttaisiin asettamaan – voisi poiketa.

Kuten sanottu, olisin ottanut se välittömästi "palettiin" mukaan, jo rajoitusten purkamisvaiheeseen, nyt tällä aikataululla se tulee pikemminkin hätäjarrutustilanteisiin*). Mutta tuo on jo jupistu. Tämä on hyvä periaate:

Quote
Päivitetyn strategian lähtökohtana on, ettei yhteiskunnan toimintoja rajoiteta. Vaikka alueilla esiintyisi tartuntaryppäitä, pieniriskisiä tilaisuuksia ja toimintoja ei suositella rajoitettavaksi lainkaan.

Yhdessä tuon periaatteen ja em. THL:n eri paikkojen riskiarvion kanssa päästäisiin ehkä nyt lopullisesti eroon siitä "polvirefleksistä", että pienen (ja aivan varmasti muualla syntyneen) tautiryppään ilmetessä kunta sulkee — kirjastot.

______

*) joita hätäjarrutustilanteita valitettavasti ehkä hiukan "pedataan", kun yksimielisesti nyt rynnätään avaamaan täydellisesti kulttuuritilaisuuksia, ilman koronapassia. Toisaalta tuossa juuri tuli esille, että pieniä tartuntaryppäitä ei enää katsota merkityksellisiksi. Mitä ne eivät ehkä olekaan, jos ne esiintyvät nuorehkojen, perusterveiden rokottamattomien joukossa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #739 on: 07.09.21 - klo:15:23 »
Aikaisemmat maanantait:

Mutta ei kertonut rokotettujen määrää. Sitä noloa lukua, että maanantaina, arkipäivänä, annettiin yhteensä vain 14 173 rokotusta.

— klips —

Tuo oli jo toinen erittäin kehno maanantain tulos peräkkäisillä viikoilla:

Yhteensä 15 310. Maanantain tulos! Joten ei vieläkään ylitetty ensi rokotuksissa sitä rajaa, jota joskus pidettiin tavoitteena [..]

Ja tietysti juuri edellinen maanantai:

Nuo kahden edellisen maanantain rokotusmäärät tuntuvat jopa kelvollisilta, verrattuna eilisen uskomattoman pieneen määrään. Yhteensä 839 rokotusta.

Tänä maanantaina eli eilen 11 111 rokotusta. Mikä ihmeen "noitasapatti" tässä asiassa on Suomessa omaksuttu? Pitäisikö THL:n nyt erikseen kertoa, että rokotukseen uskaltaa kyllä turvallisesti tulla myös hienoisessa krapulassa?

Hiukan jo edellisen puheenvuoroni pohjalta fundeerailin, että jupinani asiassa voisivat jo riittää. Mutta eivät riitä.

Vai onko kaikki kiinni halukkuudesta rokotuksen ottamiseen? Näin Hesarissa tänään (08.09.21):

Yli 80 prosentin rokotusaste vaatii vielä lisää ensimmäisiäkin annoksia, sillä osa vanhemmista ikäluokista on jättänyt toisen rokotteen ottamatta

Quote
KÄYTÄNNÖSSÄ rokottamisen eteneminen kuitenkin riippuu rokotushenkilökunnan saatavuudesta, Kontio sanoo.

Hänen mukaansa annosväliä toki pyritään lyhentämään kuuteen tai kahdeksaan viikkoon, mutta kaikkialla siihen ei pystytä.

”Todennäköisesti ainakin lähelle sitä päästään valtaosassa kunnista, mutta osassa paikkakunnista on pulaa rokottajista. Se saattaa hidastaa rokottamista.”

Jolloin kysyvä katse kääntyy taas viranomaisiin. Onko kaikki rokottamiseen halukkaat ja kykenevät varmasti haravoitu? Työterveydenhuolto? Tanskassa rekrytoitiin eläkeläisiä (sairaanhoitajia, lääkäreitä) jo heti rokotuskampanjan alusta asti. Paljonko ylimääräinen, turha testien tekeminen syö rokottamiseen kykenevää henkilökuntaa?

PS. 08.09.21 klo 13 jälkeen: Kun tuli tiistai, tuli taas ulos järjellisempi luku, yhteensä 39 344 rokotusta. — Keskiviikosta 8.9. eli tästä päivästä alkaen saa Helsingissä myös toisen rokotuksen ennakolta varaamatta, popup-pisteistä. Saa nyt nähdä, näkyykö se kokonaismäärissä. Aika monessa isossa kunnassa on tuo nyt mahdollista.
« Last Edit: 08.09.21 - klo:13:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #740 on: 08.09.21 - klo:04:07 »
Katsaus siihen, miten muualla EU:ssa on:

Koronapassi saa rokotettujen elämän näyttämään liki normaalilta monessa EU-maassa – rokottamattomia odottaa jatkuva testirumba

Tästä voimassaoloajasta (lihav. HJ):

Quote
Koronapassi on viranomaisten myöntämä sähköinen tai paperinen todistus. Sen saa, jos on rokotettu, sairastanut koronan puolen vuoden sisällä tai saanut negatiivisen tuloksen koronatestistä. Testi on voimassa enimmilläänkin kolme vuorokautta.

Näin tämä on nähty muuallakin (lihav. HJ):

Quote
Koronapassia on alettu vaatia monessa maassa esimerkiksi sisäänpääsyn ehdoksi. Tämän toivotaan toisaalta lisäävän ihmisten intoa ottaa koronarokote, toisaalta nopeuttavan yhteiskunnan paluuta normaaliin ilman pelkoa terveydenhuollon ylikuormittumisesta.

Ranska mainitaan tuosta esimerkkinä. Mutta luultavasti Tanskassakin, jossa on erittäin korkea kattavuus*), tuo on vaikuttanut.

Tämä vastakkainasettelukin on sama koko unionin alueella:

Quote
Näin toivotaan vältyttävän uusilta koronarajoituksilta ja -suluilta, jotka ovat jo 1,5 vuoden ajan verottaneet valtion, yrittäjien ja työntekijöiden kukkaroa sekä jopa ihmisten mielenterveyttä.

Vastustajien mielestä koronapassi asettaa rokotetut ja rokottamattomat eriarvoiseen asemaan ja puuttuu liikaa ihmisten vapauteen. Kannattajat puolestaan katsovat, ettei kaikkien pidä joutua pitämään maskeja ja pysyttelemään pienissä ympyröissä siksi, etteivät jotkut halua ottaa rokotetta.

Suomessa jo avautumisen yleiseksi ehdoksi on asetetettu, että riittävän monet ovat ottaneet rokotteen. Oikein olisi, ja ihmisten vapautta lisäävä asia, jos laajemmat ympyrät voisi itse valita. Siksi koronapassi.

Eriarvoisuutta luo itse korona: taudin kantajahan on hyvin syrjityssä ja hankalassa asemassa yhteiskunnassa!

Saksassa on passilla tällainen käyttökohde (lihav. HJ):

Quote
Koronapassi vaaditaan, jos haluaa esimerkiksi vierailla läheisensä luona sairaalassa tai palvelutalossa tai osallistua erilaisiin tapahtumiin, käydä museossa, huvipuistossa tai sisätiloissa pidettävissä urheilutapahtumissa.

Loput sirkushuveja, mutta lihavoitu altruistista toimintaa. Ja juuri siinä keskiössä, että haavoittuivaisin väestönosa halutaan suojata.

Siellä jänkkäpäisyys sallitaan, mutta katsotaan, että oikein on, jos sitä saa maksaa:

Quote
Lokakuun 11. päivä Saksa lopettaa kaikille ilmaiset koronatestit. Maksamaan joutuu, jos on oireeton ja saisi koronarokotteen, mutta ei ota sitä.

***

Ihan hyviä aineksia koronapassin käsittelyä varten eduskunnassa!

________

*) Bloombergin mukaan koko väestöstä vähintään yksi rokotus 76.2%, molemmat 73.4%. Meillä vastaavat luvut 73.5% ja 53.9%. Kakkosrokotuksissa siis nyt lähes 20 prosenttiyksikön ero.

Tanska oli kyllä rokotuksissa hyvässä vauhdissa ilman passiakin, mutta tämä on hyvä panna merkille:

Quote
Tanska otti koronapassin käyttöön ensimmäisenä EU:ssa. Passi piti näyttää lukuisilla julkisilla paikoilla, kuten ravintoloissa.

Samalla erilaisia koronarajoituksia höllennettiin ja maskit sai pääosin tunkea kaapin perälle.

Ihan erikseen olisi nyt hyvä vertailutieto, minkälainen on rokotuskattavuus nuoremmissa ikäluokissa Tanskassa ja Suomessa.

Bloombergista myös tieto, että globaalisti eilen ylitettiin 5,5 miljardia. Kuudes miljardi tulee nykyvauhdilla täyteen n. syyspäivän tasauksen tienoilla. Afrikassa Ruanda ja Botswana ovat päässeet yli 10% rajan, entisten lisäksi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #741 on: 08.09.21 - klo:07:46 »
Tämä uutinen reippaasti sotkee käsitteitä:

Suostuisitko koronapassiin, joka seuraa jokaista liikettäsi? Kiinassa asuville suomalaisille se on arkea ja pahimmillaan kaupassa käyntiin tarvitaan lupa

Sillä eihän tuossa ole kysymys koronapassista samasta mielessä kuin Euroopassa. Vaan eräänlaisesta koronavilkusta, josta kaikki henkilösuoja on poistettu, ja johon on liitetty automaattisia julkisuuteen tulemisominaisuuksia. Ja kytkentä liikkumislupiin yms.

Tahalllaanko? Halutaanko koronapassiin liittää mielikuva, että se saattaa uhata vapauttaisi? Se vanha "isoveli valvoo"? Kun tuossa sitten kysytään...

Quote
Mitä mieltä olisit arjesta koronapassin kanssa? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 8. syyskuuta kello 23:een asti.


... niin mistä sitten keskustellaan? Kiinalaisesta arjesta, vai suomalaisesta (sen EU-rokotustodistuksen kanssa)? Houkutellaanko tuossa johtopäätökseen, että jos et tykkää tuosta kiinalaisesta menosta — sinun pitää vastustaa koronapassin käyttöönottoa Suomessa?
« Last Edit: 08.09.21 - klo:10:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #742 on: 08.09.21 - klo:10:16 »
Jolloin kysyvä katse kääntyy taas viranomaisiin. Onko kaikki rokottamiseen halukkaat ja kykenevät varmasti haravoitu? Työterveydenhuolto? [..]

Näin tiesi Tapio Sadeoja:

Tapio Sadeojan kolumni: Miksi sosiaali- ja terveysministeriötä riivaa yksi pakkomielle?

Quote
Kun rokotukset alkoivat, STM vaati, että kunnat hoitavat itse piikkien iskemisen. Työterveyden apu ei kelvannut, vaikka maalaisjärjellä ajateltuna se olisi vapauttanut kunnissa ja sairaanhoitopiireissä väkeä muihin tehtäviin.
[..]
THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoi viime viikolla, että rokotteita kyllä on ja niitä tulee, mutta kunnissa ei ole tarpeeksi käsipareja, jotta rokotustahtia voitaisiin nopeuttaa. Mutta mitä jos esimerkiksi työterveyshuolto olisi operaatiossa mukana? Eipä vaan ole.

Minulla oli jo tieto, että jossain päin Suomea työterveyshuolto olisi tullut mukaan. Mutta tuon mukaan ei ollutkaan tullut.


PS. 09.09.21: Tästä ikävästä uutisesta selvisi, että muistikuvani oli oikea:

Terveystalo jakeli kymmenille työterveysasiakkaille vahingossa liian pieniä rokotusannoksia

Mutta edelleen voidaan peruskysymykseni kysyä: onko riittävästi heitä ja muita rekrytoitu?
« Last Edit: 09.09.21 - klo:15:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #743 on: 08.09.21 - klo:11:41 »
Turhien testien — niiden, joiden avulla ehkä jatkossa mennään teatteriin tai ravintolaan — vähentämiseen on tämäkin syy:

Hurja luku Vantaalta: koronatestit maksaneet yhtä paljon kuin kaupungin kaikki terveysasemat
Pääkaupunkiseudulla halutaan vähentää koronatestaamista.


Quote
Kunnat ovat laittaneet koronatestaukseen valtavia määriä rahaa.

– Vantaalla koronatestaus maksaa tänä vuonna yli 30 miljoonaa euroa. Se on samaa luokkaa kuin kaupungin koko terveysasematoiminta, Aronkytö sanoo.


Täältä arvio naapurikaupungista:

Quote
Helsingin kaupunki laski, että yksi testi kaikkine kuluineen on maksanut kaupungille noin 132–134 euroa. Tämän vuoden puolella kaupunki oli tehnyt 27. heinäkuuta mennessä 464 987 koronavirustestiä.

Jos yhden testin kustannukseksi laskee 133 euroa, pelkästään Helsingin kaupungin tämän vuoden koronatestikulut ovat lähes 62 miljoonaa euroa.


Vähentämiseen. Ja/tai tekemiseen maksullisiksi. Ja tässä paineessa varmaankin antamiseen yksityisen terveysbisneksen hoitoon. Kuten Salminen alustavasti maalaili.

Sadeoja edellä:

Quote
Sosiaali- ja terveysministeriö ällistytti heti pandemian aluksi torppaamalla kaupallisten toimijoiden tarjouksen ottaa vastuuta testauksesta, tulosten analysoinnista ja jäljityksestä. Ei kelvannut, vaikka näistä oli muodostunut pandemian alkuvaiheessa paha pullonkaula.

Ehkäpä apu nyt kelpaa, kun jonoja puretaan ja "hoitovelkoja" lyhennetään?


PS. 9.9.21: Vanhempi "jäljitä ja eristä" -linja näyttää nyt ajautuvan kriisiin sitä kauttakin, että YLE:n mukaan osa terveyskeskuksista on jo omin luvin ryhtynyt vähentämään testauksia. Edellä mainittu kapinoiva ravintola sentään laitettiin kuriin: ratsia paikalle, ja kahden viikon täydellinen toimintakielto! Terveyskeskusten kohdalla ei voi noudattaa samaa sanktiota.  8)
« Last Edit: 09.09.21 - klo:08:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #744 on: 09.09.21 - klo:04:02 »
Hiukan nurkkapatriotismia. Harmittaa ehkä hiukan, että jouduimme luovuttamaan tämän ennätyksen haltijan aseman muualle.  ;D

Mutta hetken aikaa alueemme oli Helsingin, ehkä koko Suomen vaarallisin paikka:

Juuri nyt tämän lähteen mukaan (1. kartta, hyvin tuore) asun sellaisella alueella. Puotilassa tartuntoja 100 000 asukasta kohti 14 päivän aikana 10.3. - 23.3.2021 oli 1067. Noin joka 100. vastaantulija... jaa, kyllä kai todetut tapaukset ymmärtävät pysyä kotonaan... joka 100. täällä asuva on potentiaalinen uhka. Ilmeisesti nyt Suomen vaarallisin paikka. Tapausmääränä 60.

Mutta näin on nyt käynyt:

Helsingin koronatartunnat laskevat nihkeästi – Puotinharjussa uusi ennätys tautitapausten määrässä

Quote
Puotinharjussa koronaviruksen ilmaantuvuusluku on nyt 1 188. Se on suurempi kuin millään Helsingin postinumeroalueella tähän mennessä. Edellinen ennätys kirjattiin marraskuussa Puotilassa, jossa ilmaantuvuusluku oli tuolloin 1 067.


Toisaalta, täällä itäisessä Helsingissä se pysyi. Eikä tuonne ole meiltä linnuntietä kuin alle kilometri. Ja suvussakin se pysyi: poikani perheineen asuu Puotinharjussa.

« Last Edit: 09.09.21 - klo:04:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #745 on: 09.09.21 - klo:15:04 »
PS. 08.09.21 klo 13 jälkeen: Kun tuli tiistai, tuli taas ulos järjellisempi luku, yhteensä 39 344 rokotusta. — Keskiviikosta 8.9. eli tästä päivästä alkaen saa Helsingissä myös toisen rokotuksen ennakolta varaamatta, popup-pisteistä. Saa nyt nähdä, näkyykö se kokonaismäärissä. Aika monessa isossa kunnassa on tuo nyt mahdollista.

Keskiviikkona rokotettiin koko maassa yhteensä 33 913 kertaa. Joista ensi rokotuksia 5 907 ja toisia rokotuksia 30 063.

Näkyikö tuo siis? Mahdollisimman eksakti vastaus: ei mitään vaikutusta, ei ainakaan vielä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #746 on: 09.09.21 - klo:16:38 »
Tämä aiemmin suunniteltu sitten tehtiin:

Suomi lahjoittaa käyttämättömäksi jääviä koronarokotteita globaalin rokotekattavuuden parantamiseksi

Quote
Valtioneuvosto päätti istunnossaan 9. syyskuuta lahjoittaa kolme miljoonaa Astra Zenecan ja 650 000 Johnson & Johnsonin rokoteannosta. Rokotteiden arvo on 10 miljoonaa euroa. Lahjoitus on sidottu rokoteannoksiin, jotka Suomella jäävät käyttämättä sen osuudesta EU:n rokotehankintojen kokonaisuudessa. Lahjoitettavat rokotteet ohjataan suoraan kansainvälisiltä lääketehtailta kohdemaihin.


Eli köyhiin maihin.

Se on hienoa, se jää kyllä päällimmäiseksi.

Mutta tämä siinä edelleen on:

... mutta se kauneuspilkku tai sivumaku tuossa on, että lahjoittajan kyllä sopi olla juuri noiden rokotemerkkien suhteen kranttu. Onneksi niiden reaalinen riski on minimaalinen, ja hyöty lahjan saajalle täysin selvä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #747 on: 10.09.21 - klo:04:12 »
Katseet ovat tietysti nyt kiinnittyneet toisiin rokotuksiin, ja niiden kattavuuteen.

Mutta katsokaamme täältä (jossa se on valmiiksi laskettu), miten ensimmäiset rokokotukset edistyvät.

On nimittäin arvioitu niin, että ensimmäisiä rokotuksia pitäisi olla selvästi yli sen 80% tason, jotta se taso toisissa saavutettaisiin. Ja samassa paikassa on alempana pylväikkö, josta näkyy, miten nuoremmat ikäluokat (12-39 v.) ovat kovasti siitä tasosta jäljessä.

Se edistyminen? 14 päivän muutos +1,8%, 71 174 rokotusta. Eli rokotusmäärä, johon luultavasti periaatteessa kyettäisiin yhden päivän aikana. Keväällä — jolloin annettiin pääasiassa ensirokotuksia — bongattu ennätys oli +66 933 rokotusta päivässä.

Ilman ajanvarausta on 1. rokotuksiin päässyt jo pitkään. Kuitenkin em. pylväät ovat jo kauan säilyneet melko samanlaisina. Siltä näyttäisi, että tuo ei ole Se Keino.

Tarpeesta nostaa ensirokotusten tasoa THL:n Mia Kontio:

Tavoite rokotus­kattavuudessa voi myös nousta 90 prosenttiin, epidemia supistuu hitaasti

Quote
Nyt siis tuo tavoite saattaa olla myös 90 prosenttia.

Ero johtuu siitä, että kaikki ensimmäisen rokotteen saaneet eivät haekaan toista rokotetta, missä syynä voi olla vaikkapa rokotteen aiheuttamat oireet tai taudin sairastaminen. Siksi kokonaistavoite voi nousta korkeammaksikin.


PS. Tällainen pieni liioittelu oli tuohon juttuun lipsahtanut (lihav. HJ):

Quote
Se tarkoittaa, että 3,9 miljoonan pitäisi ottaa kaksi rokoteannosta. Ensimmäisiä annoksia on nyt annettu Suomessa yli neljä miljoonaa ja toisia noin kolme miljoonaa. Viikoittain annetaan nyt jopa 300 000 rokotetta.


Ei stemmaa laskelmiemme kanssa:

Päätinpä vaihteeksi laskea viikon aikana annetut rokotukset. Kohteena tässä viime viikko.

— klips —

Yhteensä 257 326 rokotusta. Keskiarvo 36 761 rokotusta päivässä.

Koko viime viikko 219 863 rokotusta. Tuolla viikolla tuli lisää 225 000 rokotetta.

Eikä 300 000 näytä täyttyvän tälläkään viikolla. Ei täyttynyt, tulos 207 767 rokotusta (lisäys 13.09.21)
« Last Edit: 13.09.21 - klo:12:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #748 on: 11.09.21 - klo:04:27 »
Tämä YLE:n uutinen toistaa moneen kertaan sen...

Arkailun loppu

... ettei koronapassia jossakin ole tarpeen enää näyttää.

Minusta tuolla tavalla luodaan/ruokitaan asennetta, että juuri se koronapassi kuuluisi rajoitusten joukkoon. Kun taas itse miellän sen menetelmänä, jolla rajoituksista päästään eroon.

Uutisessa näytetään kyllä käyrä Tanskan ja Suomen edistymisestä täysin rokotettujen osuudessa. Jossa Suomi on n. 20 prosenttiyksikköä jäljessä. Koska tuon eron kurominen umpeen näyttää nyt kestävän*) (jopa n. 2 kuukautta?) niin kyllä Suomen nyt täytyisi tehdä täsmälleen samoin kuin Tanska. Eli ottaa siksi ajaksi rokotuspassi käyttöön! Mahdollisimman pian.

Edelleen tätä peräänkuuluttaen:

Ihan erikseen olisi nyt hyvä vertailutieto, minkälainen on rokotuskattavuus nuoremmissa ikäluokissa Tanskassa ja Suomessa.

Tanska otti passin käyttöön kuitenkin vasta toukokuussa. Eli sitä on käytetty vähän yli 3 kuukautta. Ehtikö se tuona aikana vaikuttaa nuorempien ikäluokkien halukkuuteen huolehtia rokotuksistaan?

_____

*) päivittyvästä:

Quote
THL on arvioinut, että 80 prosentin rokotuskattavuus saavutettaisiin lokakuun loppuun mennessä.

Kun siihen vielä pistää lisää sen, että THL yhä yliarvioi rokotusten nopeutta (edellinen puheenvuoro) niin kyllä siinä ainakin 2 kuukautta menee.
« Last Edit: 11.09.21 - klo:10:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25350
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #749 on: 11.09.21 - klo:10:07 »
Tässä tulee vähän itsestäänselvyyksiäkin:

Koronapassi ei sovellu puolustusvoimiin, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen

Quote
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus pohtii koronapassin käyttöä apuna yhteiskunnan avaamiseen. Puolustusvoimien osalta ministeri Kaikkonen ei innostu koronapassista.

– Varusmiespalveluksessa minun on vaikea tunnistaa koronapassille käyttömahdollisuuksia ja se tuskin olisi edes juridisesti mahdollista. Varusmiesten vapaa-aikaan sen sijaan passin käyttöönotto vaikuttaisi kuten muillakin kansalaisilla eli se mahdollistaisi esimerkiksi museo-, elokuvateatteri-, konsertti- tai festivaalikäynnit.

Ja jos tämä etenee niinkuin toivotaan, voisi jopa katsoa vähän läpi sormien, ja päästää lomapuvussaan olevat varusmiehet suoraan kaikkialle sisälle!  ;D

Ei vaineskaan. Onhan lisäksi siviilipalvelusmiehet. Ja onhan kaikille yhtä helppoa ladata rokotuspassi käynnykkäänsä tai se paperille tulostaa.

Yleisesti tuohon pätee edellä sanottu:

Samaa mieltä. Ministeriöiden yritys keksiä mahdollisimman monta käyttökohdetta oli täysin turha harjoitus.
« Last Edit: 11.09.21 - klo:10:17 by Heikki Jokipii »