Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Ote Reason Magazinen (huhtikuu 2000) Nobelin rauhanpalkinnon 1970 saajan, "vihreän vallankumouksen isän" Norman Borlaugin haastattelusta:

Reason Magazine: Mitä ajattelette luomuviljelystä? Monet väittävät sen olevan eduksi ihmisten terveydelle ja ympäristölle.

Norman Borlaug: Se on naurettavaa. Tämän ei pitäisi olla edes kiistanalaista. Vaikka käytettäisiin kaikki käytettävissä oleva orgaaninen aines, eläinten lanta, ihmisperäinen jäte, kasvien jäännökset ja saatettaisiin se takaisin maaperään, ei voitaisi ruokkia kuin 4 miljardia ihmistä. Sen lisäksi, jos kaikki viljely olisi luomuviljelyä, täytyisi viljelysmaata lisätä dramaattisesti, levittää sitä marginaalisille alueille ja hakata miljoonia eekkereitä metsää. Tällä hetkellä käytetään arviolta 80 miljoonaa tonnia typpilannoitteita joka vuosi.

Jos yritettäisiin tuottaa tämä typpi orgaanisesti, se edellyttäisi 5 tai 6 miljardia päätä karjaa nykyistä enemmän lannan tuottamiseen. Kuinka paljon luonnonvaraisia alueita olisi uhrattava vain rehun tuottamiseksi näille lehmille? Tässä asiassa on liikkeellä paljon puutaheinää. Jos ihmiset haluavat uskoa, että luomuruoassa on enemmän ravintoarvoja, on heidän asiansa tehdä tämä typerä päätös.

Mutta ei ole ehdottomasti olemassa mitään tutkimusta, joka näyttäisi, että luomuruoka olisi ravitsevampaa. Mitä kasveihin tulee, ne eivät voi tietää, tuleeko nitraatti-ioni keinotekoisesta kemikaalista vai hajonneesta orgaanisesta aineesta. Jos jotkut kuluttajat uskovat, että heidän terveytensä kannalta on luomuruoka on parempaa, Jumala heitä siunatkoon. Antaa heidän ostaa sitä. Antaa heidän maksaa vähän enemmän. Tämä on vapaa yhteiskunta.

Mutta älkää kertoko maailmalle, että nykyinen maailman väestö voitaisiin ruokkia ilman keinotekoisia lannoitteita. Tässä on se kohta, jolloin tämä väärän tiedon levitys muuttuu tuhoisaksi.

Glomalin
Alkuperäinen englanninkielinen artikkeli löytyy kokonaisuudessaan osoitteesta:
http://www.reason.com/0004/fe.rb.billions.shtml

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry