Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Luomun edut ovat myytti

Luomusta sanotaan että se on terveellistä. Onko se? Luomun terveellisyyttä perustellaan torjunta-ainejäämien eli karsinogeenien puutteella. Suomalaiset saavat vaatimattomat 4% sallitusta määrästä torjunta-aineita normaalista jokapäiväisestä ruuastaan.

Karsinogeenit eli syöpää aiheuttavat aineet ovat toki paha ongelma. Valtaosa syövistä on juuri ravintoperäistä. Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan 30 % syövistä johtuu väärästä ruokavaliosta eli kasviksien ja vihannesten niukkuudesta, ei torjunta-ainejäämistä.

Tässä on myös konflikti kuluttajan ja asiantuntijoiden kohdalla. Kuluttajan uskomukset ruoan riskeistä vastaan asiantuntijoiden tiedot ovat seuraavat: Kuluttajat olettavat suurimman riskin olevan lisäaineet ja torjunta-ainejäämät. Asiantuntijoiden mukaan taas riskit ovat ylipainossa, suolan käytössä ja keittiöhygienian puutteissa (Lähde: Kemian päivät -98).

Suurin osa, 99,9% karsinogeeneistä tulee kasveista itsestään. Ne ovat kasvien omia torjunta-aineita. Kasvit valmistavat näitä suojautuakseen hyönteisiltä ja muilta tuholaisilta. Asiaa tutkii mm. Bruce Ames Kalifornian yliopistossa Berkeleyssä.

Suurin lataus karsinogeenejä löytyy kahvista. Kahvin tuhansista ainesosista on testattu 22 (vuonna -99) ja lähes kaikki aiheuttavat suurina annoksina syöpää. Yhdessä kupillisessa kahvia on 10 milligrammaa karsinogeenejä. Se on enemmän kuin koko vuoden aikana nautittujen synteettisten torjunta-aineiden saanti. Silti kahvia ei ole syytä kieltää myrkkynä.

Tässä siis luomun terveysvaikutukset. Jos syö vuoden pelkkää luomua, sen "menettää" juomalla yhden kupillisen kahvia. Paitsi että luomuruoassa on vähänlaisesti seleeniä, joka on jo siinä mielessä myös haitallista. Seleenin puutteesta voit lukea seleenirtikkelistani.

Koska luomu on kalliimpaa kuin tavallinen ruoka, on olemassa riski että kuluttaja tietoisesti jättää kalliimmat vihannekset ostamatta tai ainakin vähentää niiden käyttöä. Tämä lisää välillisesti syöpätapauksien määrää.

Justus Sahlberg

Takaisin

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry