Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

EU:n geenieditointipäätös ensi keväänä luomuväelle tikittävä aikapommi

Selvää halua ja pyrkimystä luomuväellä ja yleisemminkin vihreällä liikkeeltä (puoluekannasta riippumatta!) on "kieltää" geenieditoinnin avulla aikaansaadut kasvilajikkeet EU:ssa. Tai tarkemmin: saattaa ne saman raskaan hyväksymismenettelyn alaisiksi kuin varsinaiset GMO-lajikkeet.

Asiassa on vain yksi keskeinen "mutta": nämä uudet lajikkeet eivät pääsääntöisesti ole tieteellisin menetelmin erotettavissa tavanomaisella tavoilla aikaansaaduista lajikkeista.

Tähän mennessä kehitetyt syyt raskaammalle menettelylle eivät ole olleet vakuuttavia.

Paradoksaalisesti asiaa vastustavat vihreät ovat itse tuoneet asian EU-tuomioistuimeen, ja pakottavat näin myös EU-komission ottamaan lopulta kantaa. Jota kannanottoa komissio on tähän mennessä onnistunut vuosia välttelemään.

Pientä aloittelua aktivistiselle vastarinnalle on mm. Saksan Greenpeacella, mutta Suomessa saakka se ei ole näkynyt. Itse asiassa mikään taho ei täällä ole vastaan asettunut, kansanedustaja Karimäenkin (vihr.) kirjallinen kysymys oli sitä, aito kysymys eikä kannanotto.

Entä luomuviljely itse? Eikö se voisi pitää sääntönsä ja linjansa, ja edelleen kieltää myös geenieditoitujen lajikkeiden käytön luomussa?

Siinä se juuri onkin: edellä esitetystä syystä sen asian valvominen olisi täysin mahdotonta!

Asian yksityiskohtiin

Heikki Jokipii, 12. 02. 2018.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry