Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Luomun loisimiseen on monia tapoja

Viittasimme jo kolmisen vuotta sitten ranskalaistutkimukseen, jonka mukaan tavanomaisilta tiloita siirtyy vaivihkaa huomattava määrä ravinteita luomuviljelyn käyttöön:

Luomu kerskailee ravinteiden kierrätyksellä ... ja kierrättää ne sitten tavanomaisilta tiloilta.

Mutta tämä lisäksi on muitakin tapoja. Luomulannoitteena käytetään yleisesti lihaluujauhoa, jota valmistavat siihen erikoistuneet yrityksetkin, myös Suomessa. Sitä ei varmasti saada pääsääntöisesti luomueläimistä. Mutta ravinteita siitä kyllä saadaan (erityisesti fosforia).

Keksintönä esitetään luomulannoitteena myös nk vinassi, sokerintuotannon jätevirta. Jota sitäkään ei varmasti Suomessa ja Ruotsissa saada luomutiloilta, koska näissä maissa ei luomusokeria lainkaan tuoteta.

Mutta eräs tapa on myös käyttää tavanomaista viljelyä backupina, varmistuksena. Monia polkkeuksia luomuviljelylle myönnetään tässä suhteessa rutiininomaisesti, viimeksi on tullut esille tämä (Pro Luomu):

Luomueläin tuottaa luomua, vaikka se söisi hetken tavanomaista rehua

Asiasta enemmän keskustelussamme.

Keskustelussamme Kuuban luomuviljelystä on jo kauan sitten tullut esille, miten Kuuba "pärjää" luomuviljelyllä tuomalla valtaosan tarvitsemastaan ruoasta ulkomailta: WFP:n mukaan noin kaksi kolmasosaa. Vannoutuneita luomuihmisiä edes tämä ei näytä häiritsevän, vaan Kuuban ihailu luomuviljelyn pioneerina ja esimerkkimaana yhä jatkuu, ainakin Ruotsissa ja USA:ssa.

Vs: Luomuviljely tavanomaisen maatalouden loisena

Heikki Jokipii, 2. 11. 2017.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry