Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Nyt kaipaisimme tuoreita luomu...tietoja

Eräiden tärkeiden luomua koskevien tietojen kokoaminen ja julkistaminen on nyttemmin siirtynyt Pro Luomun tehtäväksi. Yleisesti järjestö on toiminut asiassa jopa kiitettävästi.

Mutta eräs poikkeus on nyt havaittu: luomun viennistä ja tuonnista olevia lukuja ei ole pitkään aikaan päivitetty. Ja molempien tietojen kohdalla olemme järjestön varassa, koska valtiovalta (esim. Tulli) ei Suomessa noita tietoja kerää, eikä siten tietystikään julkaise.

Luomuviennissä meidän on tyytyminen vuoden 2015 Luomu Suomessa -koosteen tietoon, että se on noin 10 miljoonaa euroa. Noin vanhan tiedon perusteella on käytännössä mahdotonta arvioida väitteitä, että luomuvienti olisi nyt erityisessä nosteessa. Mitä on sen jälkeen tapahtunut? Ihan toteutuneina lukuina?

Luomun tuonnista ja sen osuudesta myynnissä olemme kyllä yhdistyksenä suoraan Pro Luomulta kysymällä saaneet arvioita. Mutta kaipaisimme silti tuoreita "virallisia" arvioita sen omilla sivuilla. Myydystä luomusta noin puolet on tuontiruokaa, mutta voiko sitä arvioida tarkemmin? Mikä siinä asiassa nyt on (tähän mennessä toteutunut) trendi?

Keskusteluumme luomun viennistä ja tuonnista

Heikki Jokipii, 23. 10. 2017.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry