Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Tämä monikansallinen yritys on päättäväisesti torjuttava!

Se ei ajattele ihmisten terveyttä, viljelijän asemaa tai luonnon parasta vaan pelkästään omaa voittoaan.

Yritystä saada glyfosaatti kielletyksi EU:ssa itsepäisesti vain jatketaan. Sen vannoutuneet vastustajat lobbaavat edelleen asiassa, levittävät epäluuloa ja jopa valheellista kauhupropagandaa, ja näyttävät saaneet eräät isot maat (ja osan äänestäjistä) joko aineen kiellon puoltajiksi tai horjuvalle kannalle. Siellä taholla on päätetty voittaa. Kuitenkin.

Vaikka tutkimuslaitos, asiantuntijavirasto toisensa jälkeen (EFSA, ECHA, EPA ...), asiassa tehdyt tutkimukset läpikäytyään, tulee kannalle, että glyfosaatti on verraten vaaraton torjunta-aine ja väitteissä sen syöpäriskistä ym. terveyshaitoista ei ole perää.

Vaikka juuri glyfosaatti on se torjunta-aine, jonka avulla luontoa säästävä, ainoa todella kestävä viljelytapa eli suorakylvö, CA-viljely kautta maailman mahdollistetaan.

Vaikka sen kieltämisestä aiheutuvat kustannukset viljelijöille on arvioitu valtaviksi, muutoinkin taloudellisesta kriisistä toiseen joutuvalle ammatiryhmälle. Terveydellistä etua kiellosta ei heille lainkaan olisi, jopa päinvastoin, jos se korvautuisi aineillä, joiden käytössä riskejä on. Yleinen luomuviljelyyn siirtyminen ei ole asiassa optio.

Asiasta eli glyfosaatin käyttöluvasta täytyy nyt EU:ssa päättää tämän vuoden loppuun mennessä, nk. määräenemmistömenettelyllä. Glyfosaatin fanaattisilla ideologisilla vastustajille on siten asiassa valitettavasti sellainen taktinen etu, että pienemmmänkin määrävähemmistön saavuttaminen voi estää torjunta-aineen jatkoluvan saamisen.

Vaikka glyfosatin kielto muodollisesti koskisi vain EU:ta, se voisi vaikuttaa epäsuorasti hyvin haitallisesti myös köyhien maiden viljelyyn ja toimeentuloon. Tämä yritys tai hanke on ehdottomasti torjuttava.

Laajemmat, yksityiskohtaisemmat perustelut keskustelustamme, täältä

Heikki Jokipii, 16. 09. 2017.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry