Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Ruotsin COOP sai tuomion harhaanjohtavasta luomumainonnasta

Kerroimme nostetusta kanteesta vuosi sitten:

Osuusliike joutuikin tilille luomuväitteistään Ruotsissa

Markkinaoikeudesssa kantaja voitti kaikissa vaateissaan, ja COOP ei saa jatkaa, paitsi mainosfilminsä esittämistä niin myös eräiden siinä esitettyjen väitteidensäkään käyttämistä Ruotsissa enää.

Jostain ihmeelllisestä syystä siitä ei ole suomalainen media hiiskunut sanaakaan. Jos Ruotsista tulee jokin luomuruoalle tai -viljelylle myönteinen uutinen, yleensä se on nopeasti tiedossa täälläkin. Ruotsi on varsinkin poliitikoillle ollut mallina luomun edistämisessä, kuten olemme täällä monesti huomanneet ja huomauttaneet (yleensä kysymyksellä: miksi?)

Tämän uutisen julkaisemista olisimme odottaneet ainakin:

- Maaseudun Tulevaisuudelta (joka yleensä seuraa aktiivisesti myös Ruotsin uutisia)
- Pro Luomulta (joka myös yleensä seuraa aktiivisesti myös Ruotsin uutisia)
- kuluttajajärjestöiltä ja -piireiltä, joita pitäisi tällainen tuomio kuluttajan harhaanjohtamisesta toki kiinnostaa
- S-ryhmältä, joka jossain mielessä on COOP:in "sisarorganisaatio", myös luomuun sitoutunut (ja joka yleensä seuraa aktiivisesti myös Ruotsin uutisia. Se on tiettävästi myös COOP:in kanssa taloudellisesti liittoutunut.)
- Lukelta eli entiseltä Luomuinstituutilta
- ja kyllä, mikseipä myöskin valtiovallalta (MMM jne.) ja poliitikolita
- ja oikeastaan myös (meidän havaintojemme mukaan) aika aktiivisesti luomua esille tuovilta YLE:ltä ja Helsingin Sanomiltakin

Mutta ei. Olemme siis taas ensimmäisiä Suomessa, jotka tästä suomeksi raportoimme. (Taas muuten kiitos "Jarrumiehen"!). Ja yhä ainoita.

Filosofinen kysymys, noille tahoille Suomessa, juuri tästä tapauksesta: missä määrin myös vaikeneminen on harhaanjohtamista? Vaikenemalla tietysti ei koskaan joudu syyttteeseen valehtelemisesta, eikä luultavasti myös hyvän lehtimistavankaan rikkomisesta?

Lisää ihmettelyämme, päänpuisteluamme, ja linkkejä (ja lainauksia) runsaaseen asian kommentointiin Ruotsissa, ja kansainvälisesti, ja tietysti mahdollisuus itse ottaa kantaa:

Vs: Torjunta-aineiden todella aiheuttamat haitat

Heikki Jokipii, 12. 07. 2017.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry