Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Luomuväen numerotaidoton vaikutusyritys maa- ja metsätalousministeriin

Eräät tunnetuimmat Suomen luomuaktivistit tekivät maa- ja metsätalousministeri Kimmo Tiilikaiselle muistion (ks. linkki), jonka keskeisin sisältö - sen uutisoinnin pohjalta - oli täysin mieletön. Noin 10 miljoonan surkeasta luomuviennistä voitaisiin sen mukaan (äkkiä? helposti?) edetä tilanteeseen, jossa luomuviljely ja -vienti voisi muuttaa sen asetelman, jossa nyt olemme, jossa Suomi tuo ruokaa noin 3 miljardin edestä enemmän kuin vie.

Suomesta laatuluomun johtava vientimaa

Mitä tämä tällainen on? Se on täyttä utopismia, mutta oikeastaan myös numerotaidottomuutta: kun tuo nykyinen alle 10 miljoonaa luomun vientituloja on vain kolme promillea 3 miljardista, niin sitä se sitten on. Tällainen muutos ei - missään tapauksessa - tapahdu, ei hetkessä, eikä oikeastaan edes mitenkään ennustettavissa olevassa tulevaisuudessa. Ja kun nyt (arvio v. 2014) tilanne on vielä se, että Suomen vähittäismyynnissä tuontiruoan osuus on luomussa n. 40% ja tavanomaisessa vain n. 25%!

Mutta niin vain Maaseudun Tulevaisuus, ja sen päätoimittaja vielä kolumnissaan, tervehtii tätä ideaa hyvänä. Miksi? Onko niin, että MT:n täytyy nyt olla myötäsukainen hallituksen hyväksymälle luomulinjalle, vaikka se edellyttäisi järjenkäytön poistamista päältä?

***

Keskustelussamme käymme läpi, paitsi nuo toivottomat toiveet Suomen luomuviennin massiivisesta lisäämisestä, myös muutoin tuon muistion surkeuden. Jopa valheellisuuden:

Luomuväen uusi

Heikki Jokipii, 12. 09. 2015.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry