Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Koko EU:n luomusatotilastot pitää yhtenäistää

EU pitää kyllä huolta siitä, että sen tilastot luomuviljelyn pinta-alasta ovat kutakuinkin ajan tasalla.

Mutta luomuviljelyn tuotosta, sadoista tilastot ovat retuperällä. On maita, joissa tämä on tehty hyvin, kuten Suomi ja Ruotsi. Ehkäpä tämä tehdään jossain muuallakin EU-maissa kelvollisesti. Mutta yhtenäistä tietoa, kokonaislukuja EU-tasolla asiasta ei ole.

Näin on, koska saamiemme tietojen mukaan (LUKE, sähkopostitiedustelu ja siihen saatu vastaus) asiasta ei ole - vaikka sitä on suunniteltu - mitään lainsäädäntöä, "direktiiviä". Tietojen antaminen esim. Eurostatiin on enemmän tai vähemmän "herrasmiessopimusten" varassa, joita noudatetaan hyvin vaihtelevasti.

Jos nyt kuitenkin asiassa on melkoisen suurellisia suunnitelmia - luomualaa on ehdotettu EU:n alueelle lisättäväksi jopa 20% asti! - tällaisen ehdotuksen käsitttelemiseksi pitäisi asiassa olla vankka tietopohja! Tieto siitä, mitä tällaisesta politiikasta sitten seuraisi.

Meidän käsityksemme mukaan asian seurauksena olisi melko lailla katastrofaalinen EU:n ruokaomavaraisuuden lasku. Vielä sen päälle, mikä jo nyt on aiheutunut toisaalta ruokapohjaisten biopolttoaineiden lisäämisestä EU:ssa, ja toisaalta kaksinaamaisesta GMO-rehutuotannon välttelystä EU:n omalla alueella (kun sitä samaan aikaan tuodaan tänne suuria määriä).

Mutta niidenkin, joilla asiassa on toinen näkemys, pitäisi kuitenkin kannattaa tämän tietopohjan parantamista, eikö?

Emme nyt ihan tiedä, miten tätä aloitetta tietopohjan parantamiseksi voisi tehokkaimmin edistää. Kirjeellä eurokansanedustajille? Vai Suomen MMM:lle eli ministerille? Vai miten?

Näin olemme kuitenkin kirjanneet tämän aloitteemme tähän.

Käsityksiä ja ehdotuksia asiassa ottaa vastaan keskustelupalstamme ketju:

Maailman luomusatotilastot

Heikki Jokipii, 15. 07. 2015.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry