Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Ruokatuotantoa edistetään sitä vähentämällä?

Hallitustunnustelija Juha Sipilän kysymyksessä 11 tiedusteltiin, miten puolueet edistäisivät suomalaista ruoantuotantoa. Kolme puoluetta (Keskusta, SDP, Vihreät) vastasi tähän niin, että yhtenä keinona olisi luomualan kasvattaminen ja nykyisen luomuohjelman jatkaminen.

Pro Luomu kertoo nettisivuillaan, että Suomen viljantuotannosta 2,5%, maidontuotannosta 2% ja lihantuotannosta alle 1% on luomua. Kun vihannesten ja kananmunien tuotantomäärät ovat vähäisempiä, uskallamme tuosta arvioida, että noin 2% Suomessa tuotetusta ruoasta on luomua.

Luomupinta-ala Pro Luomun mukaan on 9% koko viljelyalasta. Varsinaisen hyväksytyn luomualan osuus on yhdistyksemme tarkempien laskelmien mukaan 8.3%. Näin luomupinta-alalla tuotetaan vain neljännes siitä ruoasta, mitä olisi saatu tuotettua tavanomaisin viljelymenetelmin.

Jos jatketaan Suomen luomuohjelmaa, jossa pinta-alaosuuden tavoite on 20% vuoteen 2020 mennessä, merkitsee se arviolta 9% vähennystä suomalaisen ruoan tuotantoon.

Keskusta vastauksessaan jopa viittaa siihen, miten maailmanlaajuisesti tarvitaan vuoteen 2030 mennessä 50 % enemmän ruokaa. On erittäin vaikea ymmärtää, miten tähän haasteeseen vastattaisiin Suomen omaa ruokatuotantoa vähentämällä, siirtämällä peltoja luomuviljelyyn.

***

Tämä kirjoitus lähetettiin Helsingin Sanomien mielipidepalstalle, jossa sitä ei kuitenkaan julkaistu, ja tuskin nyt julkaistaankaan, kun kaksi siinä mainituista puolueista on jo hallitusneuvottelujen ulkopuolella. Mutta Keskusta niissä yhä on. Ajattelemisen aihetta tuossa on Perussuomalaisillekin ja myös ja erityisesti Kokoomukselle, jonka eurokansanedustaja Sirpa Pietikäinen juuri valmisteli ehdotuksen, että tuo 20% luomutavoite laajennettaisiin koskemaan koko EU:ta!

Seuraamme tilannetta keskustelussamme:

Puolueet ja luomu

Heikki Jokipii, 8. 05. 2015.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry