Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Kuka hyötyy luomuviennistä? Suomi tuskin.

Pro Luomu useassa yhteydessä on tuonut esille, miten luomua Suomesta myös viedään, ja on esittänyt tämän asian ikäänkuin niin, että siitä olisi maalle hyötyä.

Mutta onko siitä? Meidän laskelmiemme mukaan tätä vientiin suuntautuvaa luomuviljelyä tuetaan verovaroista reippaasti yli sen edestä, mitä luomuviennistä tulee maalle vientituloja. Eli ylipäänsä jotain hyötyä.

Laskelmiemme mukaan koko asia on siis Suomelle joko aivan tappiollista tai sitten aivan äärirajoilla, "plus miinus nolla". Mutta ainakaan se ei ole mikään "rahasampo", ei siis mitenkään kehuskelun arvoinen asia. Eikä kehittämisen eli laajentamisen arvoinen, myöskään.

Tukea - Suomen verovaroista - annetaan siis käytännössä luomukuluttajille niissä maissa, johon tämä vienti suuntautuu: "Tanska, Ruotsi, Saksa ja Ranska".

Osaako joku tähän otsikon kysymykseemme vastata? Tämä kysymys on sille taholle.

PS. Sinänsä on jotensakin ... vaikea löytää sopivaa adjektiivia, valitaan mahdollisimman neutraali ... merkillistä, jos Suomen luomuviljan tuotannosta noin 70% menee vientiin. Kyllä, niin Pro Luomu viimeisessä raportissaan kertoi. Ja silti taas on tulossa messut, joiden teemana on "Lähiruoka ja luomu"?

Tässä laskelmiimme (katso koko keskustelu)

Heikki Jokipii, 11. 03. 2015.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry