Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Luomuolut on suunnaton vitsi

... jota sen "kertojat" eli toteuttajat eivät nähtävästi ollenkaan itse tajua.

Arvioimme mukaan Suomen vähäisestä luomutuotteiden kokonaiskulutuksesta (vähän yli 200 miljoonaa euroa) on vielä noin 10 miljoonaa eli noin 5% luomuoluen ja -siiderin kulutusta.

Asia on otsikon mukaisesti suunnaton vitsi, kun tiedämme, että alkoholi itsessään on sen nauttijalle (teoreettinen) riski.

Niinpä luomuoluen nauttija jo noin puolessa välissä pulloa on nauttinut "myrkkyjä" arviolta saman verran kuin tavanomaisen ruoan nauttija koko vuoden aikana saa torjunta-ainejäämistä. Joita "myrkkyjä" luomukuluttaja pelkää.

Kun ohrankin osalta satomäärät ovat Suomen virallisten tilastojen mukaan vain noin puolet tavanomaisesta (ja tässä ei ole huomioitu nk. välivuosiakaan!) tämän turhanaikaisuuden takia viljelysmaata tarvitaan ihmisen käyttöön enemmän.

Edellä oleva ei tunnu mitenkään estävän sitä, etteikö vaikka Pro Luomu olisi suunnattoman innostunut luomuoluen kysynnän kasvusta (joka tietysti saattaa nykyisin olla lähes ainoa luomun kysynnän kasvualue ... eli siitä siis ilo on revittävä?). Eikä sitä, etteikö vaikkapa Vihreä Lanka aina silloin tällöin sitä piilomainostaisi, ikään kuin luontoystävällisenä vaihtoehtona.

Erään luomuoluen nimenä on jopa komisteleva "Keisari". Myyjä haluaisi varmaan, että siitä tulisivat mieleen jotkut mukavat mielikuvat Suomen (romanttisesta?) keisariajasta. Meille tulee kyllä mieleen tanskalainen kirjailija H. C. Andersen.


Keskusteluumme ... jos asiassa paljon enää keskusteltavaa on!

Heikki Jokipii, 26. 01. 2015.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry