Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

"Kysyntää vastaavaksi"! Nyt on hallituksen aika painaa jarrua luomun lisäämisessä

Kuten useassa yhteydessä (itse asiassa jo ihan alusta asti ) olemme muistuttaneet, hallitusohjelmassa v. 2011 hyväksyttiin tavoite

"Hallitus toteuttaa luomualan ja lähiruoan kehittämisohjelman, jonka avulla tuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi, […]" (lihav. HJ)

Luomun kysyntä on parina viime vuonna voimakkaasti kasvanut, mutta nyt näyttää siinä olevan edessä "kaarre", tänä vuonna kasvu on hiljentynyt n. 10 prosenttiin. Tällä hidastuvalla kasvuvauhdilla luomumyynti jäänee - realistisesti arvioiden - koko loppuvuosikymmenen ajaksi alle 2 prosenttiin koko elintarvikemyynnistä.

Luomun noin kaksinkertaiset hinnat ja sen suuri ulkomaisuusaste huomioon ottaen voidaan arvioida, että tuohon kysyntään vastaamiseen ei tarvittaisi Suomessa viljelyalaa kuin noin saman prosenttimäärän (2%) osuus kaikesta viljelyalasta (vaikka luomun hehtaarituotto onkin tavanomaiseen verrattuna vain puolet tai yksi kolmasosa).

Eikö viimeistään nyt kannattaisi ottaa tosissaan hallitusohjelman vaatimus kysynnän huomioon ottamisesta ja pysäyttää se jääräpäinen pyrkimys, että luomuviljelyalaa pitäisi vuoteen 2020 mennessä olla 20 prosenttia viljelyalasta? Sehän olisi noin kymmenkertaisesti kysyntään nähden. Panostetaan tavallaan siis täysin turhaan asiaan.

Eikö nyt pitäisi olla uskallusta - ja viisautta - tunnustaa tosiasiat? Ja muuttaa harjoitettu politiikka niiden mukaiseksi?

Varsinkin kun tämä tavoite maksaa, ja paljon. Tällaisena aikana, jolloin kaikkialla on todettu ja tunnustettu tarve säästämiseen julkisen sektorin kustannuksissa. Tässä Maaseudun Tulevaisuuden uutisessa esitetty luku - 340 miljoonaa euroa - ei sisällä edes kaikkia kustannuksia tästä yltiöpäisestä luomuinnostuksesta:

MT: Luomun rahoitus vuonna 2020 auki

Heikki Jokipii, 10. 10. 2013.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry