Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Kiitämme Pro Luomua

… reilusta viestinnästä, myös silloin (eli nyt) kun luomun etenemisvauhti hiipuu.

Nyt tästä on esimerkkinä Pro Luomun uutinen linkissämme, joka kertoo selvästä hidastumisesta luomun kysynnän kasvussa.

Aiemminhan kritisoimme luomutiedotuksen ylisanoja, luomun kysyntä ja kauppa sen mukaan koko koko ajan oli edistymässä pitkin harppauksin - ja kuitenkin luomun osuus myynnistä pysyi pienissä lukemissa!

Pro Luomua perustettaessa luvattiin, että se kehittää myös alan tietopohjaa. Se on sitä kiitettävästi tehnyt, ja myös ollut kohtuullisen avoin tämän tietopohjansa pohjalta tiedottamisessa.

Pro Luomulla on ollut - omasta näkökulmastaan - pari vuotta pelkkää hyvää, ellei jopa erinomaista kerrottavaa, erityisesti luomumyynnin kasvusta. Nyt kuitenkin luomumyynnin kasvu on selkeästi hidastunut, ei toki vielä edes pysähtynyt, vaikka kasvu tänä vuonna jääneekin alle 10 prosentin.

Kuitenkin nyt tässä sen toimintasuunnitelman esityskalvossa (kesäkuu 2012) esitelty tavoite, että luomualan kokonaismarkkina kasvatettaisiin kolminkertaiseksi vuodesta 2011 (110 miljoonasta eurosta 330 miljoonaan euroon) alkaa nyt näyttää vaikeammin saavutettavalta, jopa saavuttamattomalta.

Vaikka ko. suunnitelmassa todettiin näin:

"* Kolminkertaistamisen on kohtalaisen realistinen. Luomualan toimijat uskovat vahvasti luomumarkkinan kasvuun. Noin kolmannes uskoo markkinan vähintään kolminkertaistuvan vuoteen 2015 mennessä (luomun ketjubarometri helmikuu 2012: alustavat tulokset).

* Maltillinen tavoite puoltaa paikkaansa, jotta sen saavuttamisen myötä luottamus alan kehitykseen ja ennusteisiin vahvistuu. Aiemmin epäonnistuneiden ”luomulähtöjen” vuoksi nyt ei ole varaa pettymyksiin."


Nyt alkaa kuitenkin selvästi näyttää siltä, että jonkinlainen "saturaatiopiste" on luomussa Suomessa lähestymässä, ja jopa ko. "maltillinenkin" tavoite näyttää karkaavan. Vaikka Pro Luomulla on toki optimisminsa (ks. uutinen) yhä jäljellä.

Emme asiassa luonnollisestikaan toivota heille onnea.

Mutta tässä uutisessa näin siis kiitämme rehellisestä ja avoimesta tiedottamisesta. Myös nyt.

Pro Luomu: Luomumarkkinat kasvoivat aiempaa hitaammin

Heikki Jokipii, 30. 09. 2013.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry