Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Haluaisitko antaa köyhälle afrikkalaiselle äidille ja perheelle mieluisan joululahjan?

KEPA on perinteisesti pitänyt tähän aikaan vuodesta palstaa eettisistä joululahjoista , ja niin on tänäkin vuonna.

Jos haluaisit antaa köyhälle afrikkalaiselle äidille tai hänen lapsilleen jonkin joululahjan, niin varmasti listalla olevat tuotteet ovat useimmat hyviä, joko niin, että lahjasta maksettu hinta menee kohteelleen, tai sitten tietty tavara menee Afrikkaan: näitä on listalla mainittu mm. koulupuku, moskiittoverkko, kana, äitiyspakkaus, käymälä ja lehmä. Hienoja lahjoja.

Mutta eräät tuotteet puuttuvat täysin, vaikka ne olisivat erittäin tarpeen ja varmasti erittäin tervetulleita.

Pitäisi - moskiittoverkon lisäksi - olla mahdollisuus kustantaa afrikkalaiseen kotiin DDT-käsittely sen sisätiloihin, joka tappaisi tai karkottaisi sieltä malariaa levittävät hyttyset. Tämä entisestään vähentäisi äidin huolta lapsistaan ja itsestäänkin, varsinkin raskausaikana. Enää ei vaikkapa moskiittoverkon reikä tai lapsen tai äidin pistäytyminen pissalla keskellä yötä olisi kuolemanriski.

√Ąidille itselleen pit√§isi voida ostaa lahjaksi kasvinsuojeluaineruisku t√§ynn√§ torjunta-ainetta rikkakasveja varten. Ja mukana on tietysti suojavarusteet, ja ohjeetkin t√§ytyy antaa.

Enää ei köyhän viljelijä-äidin tarvitsisi silloin käyttää 300 tuntia yhtä hehtaaria kohti kasvukaudessa rankkaan ja terveydelle tuhoisaan rikkakasvien kitkentään. Eikä lasten täytyisi enää häntä tässä auttaa, vaan he voisivat mennä kouluun.

Tottakai sopivan kokoinen lannoitesäkkikin olisi tervetullut (ehkä parikin, pellon koosta riippuen), mutta, kuten Averyn artikkelista selviää, torjunta-ainetta ei sovi unohtaa! Ettei lannoite virkistä vain rikkakasveja!

On oikeastaan aika merkillistä, ettei näitä vaihtoehtoja ole tarjolla. Täytyykö pienen yhdistyksemme organisoida asia? Jos, niin tehdään tämä ensi jouluksi, tähän jouluun tuskin enää keritään.

‚ÄúAdd herbicides to Africa's rescue plan‚ÄĚ By Dennis T. Avery

Heikki Jokipii, 28. 11. 2011.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry