Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Sianruoka Suomen kansan harrastuksena kesällä 2007

Keskustelun alusta jo kerroimmekin. Puheenvuotoja asiassa alkoi kesällä tulla "ihan sikana", ja osin se on ymmärrettävääkin, suomalaiset eivät halunneet ostaa sikaa säkissä. Hetken aikaa GM-vastustajat saivat asiassa mellastaa kuin siat pellossa. Mutta kohta tiedemiehet osoittivat, etteivät vastustajat ymmärtäneet asiasta enempää kuin sika hopealusikasta.

Tiedon muuntogeenisen rehun täydellisestä turvallisuudesta kertoivat sekä EU:n että Suomen viranomaiset - ja itse asiassa "GMO-vapaa Suomi"-kampanja itsekin, brosyyrissään, jossa jouduttiin myöntämään, että sikaa syövälle ihmiselle asiasta ei ole haittaa.

Mutta kyllä sika syitä löytää! Kun tästä asiasta kriitikot eivät saaneet tongittua irti enempää, he paransivat yritystään kuin sika juoksuaan. Esille tuotiin heidän ikivanha tarinansa eräästä nk. "sensuroidusta" tutkimuksesta, jossa pienelle joukolle sikoja - ei, siinä taisi olla kyse rotista - syötettiin kelvottomassa koeasetelmassa muuntogeenistä raakaa perunaa, ja pääteltiin tästä, että geeniruoka on vaarallista. Vaikka asia on yksityiskohdissaan mutkikas kuin sian kirkkotie, tiedemiehet kertoivat asian oikean laidan julkisuudessa, mm. Petter Portin (pdf).

Mutta oli kuin olisi heitetty helmiä sioille! Eivät he kuunnelleet.

Kun tuon vanhan tarinan syöttämisessä ei onnistuttu, ryhdyttiin sitten syyttämään kyseisiä soijan gm-lajikkeita, ja niihin liittyvää torjunta-ainetta ties mistä ikävistä seurauksista talonpoikien taloudelle ja luonnolle. Tämän torjui tehokkaasti HS:ssä 10.9.2007 Jaakko Kangasjärvi (pdf) ja seuraavana päivänä vielä samassa lehdessä MTT:n tutkijat Pentti Routtunen ja Irene Manninen

"Kyllä routa porsaat kotiin ajaa!". Tieteen kylmät tosiasiat taisivat kuitenkin lopulta ajaa nämä geenitekniikan vastustajat - voi sanoa sikamaisine - vääristelyineen takaisin omaan karsinaansa. (Geenitekniikan vastustajat ovat tosissaan kuin sika rukiissa: varmaan vilpittömiä, mutta, no, väärässä.)

Muutakin kirjoitettiin ja televisiossakin keskusteltiin, mutta lopputulema on kyllä se, että tämän jälkeen Suomen kansankin pitäisi tajuta, että geenitekniikka on "sikamakee juttu"!

Heikki Jokipii, 11. 09. 2007.

Heikki Jokipii, 6. 11. 2007.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry