Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

√Ąlk√§√§ laittako luomupuuvillaa √§itiyspakkauksiin!

Näin lausuimme asiasta.

***

KELA

Kunnioittaen esitämme käsityksenämme luomupuuvillan käytöstä Suomen äitiyspakkauksissa seuraavaa.

Luomupuuvilla ei eroa tavanomaisesta puuvillasta

Luomupuuvilla ei lopputuotteena eroa tavanomaisesta puuvillasta, paitsi hinnaltaan. Ainoa seikka, jossa ne yleensä voisivatkin erota, ovat torjunta-ainejäämät. Kuitenkin kun saksalainen tutkimuslaitos vuosien ajan tutki USA:laista puuvillaa, yhtään torjunta-ainejäämiä ei löytynyt, sen enempää tavanomaisesta kuin luomupuuvillastakaan.

Yhtään tutkimusta siitä, että luomupuuvilla olisi tavanomaista ystävällisempää iholle tms. ei ole olemassa, mikä ei edellisen pohjalta ole yllättävää.

Jos luomupuuvilla olisi elintarvike, sen terveysvaikutuksia ei EU:ssa saisi - tieteellisen näytön puutteessa - edes mainostaa.

Luomupuuvilla on epäekologista

Kaikki puuvillan viljely vie maata sekä koskemattomalta luonnolta, että ruoantuotannosta. Lisäksi puuvillan erityissynti viljelykasvina on, että se on vesisyöppö, viljely vaatii kasvaakseen valtavia määriä vettä. Aral-järjven kuivumisen syynä olivat Neuvostoliitossa tehdyt valtavat puuvillapellot, joita kasteltiin vedellä, joka ei koskaan päässyt sitten Aral-järveen.

Luomupuuvillan hehtaarituotto on noin puolet tavanomaisesta, niinpä se tuhlaa näitä luonnon resursseja kaksinkertaisen määrän tuotettua puuvillakiloa kohti.

Torjunta-aineiden haitalliset vaikutukset ovat tämän rinnalla vähäisiä. Sen lisäksi on juuri puuvillassa kehitetty muuntogeenisiä lajikkeita, joissa kasvi itse osaa torjua pahimman vihollisensa, puuvillayökkösen. Näin torjunta-aineiden määrääkin on pystytty vähentämään murto-osaan, ja samalla nostettu selkeästi hehtaarituottoa.

Luomutorjunta-aineen synti

Myös luomupuuvillan tuotannossa käytetään perinteisiä torjunta-aineita. Kauhein tällainen on intialainen luomutorjunta-aine, jonka eräs ainesosa on maito. Intiassa itsessään ollaan pöyristyneitä siitä, että länsimaisille ihmisille tehdään luomupuuvillaa ja viedään siinä samalla maito pois intialaisten lasten suusta.

Suosituksemme

Näillä perusteilla suosittelemme, että KELA ei tuhlaa yhteisiä varoja kalliiseen luomupuivillaan, jonka hyödyt ihmiselle ja luonnolle eivät ole todellisia, vaan pelkästään mielikuvien varassa.

Sen sijaan tulisi käyttää tavanomaista puuvillaa, ja mikäli mahdollista, muuntogeenistä puuvillaa, joka ekologisesti ajatellen on parasta.


Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry

***

Asiaa käsitelllään (ja luultavasti siitä myös päätetään) Kelassa 11.10.2011. Lehdistä voimme sitten lukea, mikä päätös oli.

Keskusteluumme asiasta

Heikki Jokipii, 10. 10. 2011.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry