Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Hallitusohjelma asettaa vaikeasti ymmärrettäviä tavoitteita luomulle

Juuri julkaistu uuden hallituksen ohjelma (neuvottelutulos, lienee sama asia) asettaa tavoitteita myös luomulle, muutaman kappaleen verran (ks. linkki, sivu 51).

Tavoitteiden asettelu kuitenkin alkaa täysin käsittämättömällä vaatimuksella (lihav. HJ):

”Hallitus toteuttaa luomualan ja lähiruoan kehittämisohjelman. jonka avulla tuotantoa monipuolistetaan ja lisätään kysyntää vastaavaksi, kehitetään luomuruokaketjua ja nostetaan lähiruoan jalostusastetta.”

Sivuutamme tässä nyt (ja alempana) epämääräisen ”lähiruoan” käsitteen. Mutta jos lauseessa olevan luomun tuotanto haluttaisiin ”kysyntää vastaavaksi”, kyse ei voisi mitenkään olla tuotannon lisäämisestä. Pelloistahan nyt on luomulla n. 7,5% ja myynnistä (eli kysynnästä) luomua on n. 1,2%!

Edelleen hallitusohjelma kertoo:

”Luomu- ja lähiruoan osuuden kääntäminen vahvaan nousuun otetaan Suomen maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi.”

Suomen tavoitteeksi siis, ainakin osittain, asetetaan jo ennestään Keski-Eurooppaan verrattuna toivottoman huonojen satojen puolittaminen? Ainakin pitkällä tähtäimellä?

”Kasvatetaan luomu- ja lähiruoan osuutta julkisista hankinnoista parantamalla ja vahvistamalla pienyritysten ja lähiruoan tuottajien osallistumista julkisten hankintojen kilpailutuksiin, mm. parantamalla hankintaosaamista ja laadullisten kriteerien esilletuloa.”

Suomeksi: koulutetaan kuntien ja valtion hankintaväkeä EU:n kilpailulainsäädännön kiertämiseen siinä, ettei luomun kalliimpi hinta olisikaan juridisena esteenä.

Lisäksi asetetaan tavoite (muiden ohella) myös luomun markkinoinnin tehostamisesta. Kotimaisesta myynnistä on kyse, vienti on mainittu erikseen.

Millä ihmeen oikeudella hallitus pyrkii näin ohjaamaan kulutusta? Miksi hallitus haluaa puuttua ihmisten kuluttamiseen, sen jälkeen, kun valtio on veronsa ottanut?

Jos asiassa olisi jotakin objektiivisia syitä, se voisi olla perusteltua. Mutta niitä ei luomun osalta ole, kuten Tuomas Enbuske artikkelissaan hyvin asian yhteen vetää.

Sama tieto on löytynyt tältä palstakin jo vuosia. Ja aivan varmasti muualtakin.

Lehdistössä on nyt huhuttu, että eräät uuden hallituksen vero- ym. ratkaisut voisivat johtaa ruoan hinnan kallistumiseen. Oli sen asian kanssa sitten miten onkaan, tuossa hallitus selväsanaisesti pyrkii siihen, että suomalaiset kuluttaisivat enemmän luomua.

Ja maksaisivat siis samalla samasta ruoastaan noin kaksinkertaisesti. Sitä se käytännössä tarkoittaa. Vain sitä.

(keskusteluun "Puolueet ja luomu")

Neuvottelutulos uuden hallituksen ohjelmasta

Heikki Jokipii, 18. 06. 2011.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry