Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Miten Suomelle asetettiin tavoite tulla ‚ÄĚluomumaaksi‚ÄĚ?

Ulkoministeri Alexander Stubb asetti ty√∂ryhm√§n kehitt√§m√§√§n Suomen ‚ÄĚbr√§ndi√§‚ÄĚ. Se sai muistionsa valmiiksi viime syksyn√§, jolloin siit√§ jonkin verran keskusteltiin.

Muistiossa oli monia hyvi√§ ideoita. Mutta miten niiden kaikkien joukkoon oli eksynyt yksi, hyvin ‚ÄĚtunkkainen‚ÄĚ idea, ett√§ Suomesta pit√§isi tehd√§ ‚ÄĚluomumaa‚ÄĚ eli tavoitteena olisi, ett√§ puolet suomalaisten sy√∂m√§st√§ ruoasta olisi luomua?

Tämän asian selvittäminen oli vaikeata, kuten olemme kertoneet (ks. linkki), mutta nyt se on selvitetty. Työryhmähän poikkesi vanhasta hyväksi koetusta komiteaperinteestä, raporttikin teetettiin yksityisellä taholla, jota oli vaikea vaatia antamaan tietoa. Lopulta UM antoi tarpeelliset tiedot, ja Osmo Rauhala pyytämättä sähköpostitse lisää (saatuaan kopion tiedustelustani UM:lle)

Ty√∂ryhm√§ asetti itselleen alaty√∂ryhm√§n, jonka vet√§j√§ksi asetettiin luomuviljelij√§ Osmo Rauhala. Rauhala piti huolta siit√§, ett√§ alaty√∂ryhm√§n k√§ytt√§m√§t asiantuntijatahot olivat t√§ysin t√§m√§n kansainv√§lisen ‚ÄĚruokasodan‚ÄĚ toista osapuolta.

Tämä selvisi Rauhalan sähköpostista. Lainauksia siitä:

‚ÄĚValtuuskunnan k√§ytt√∂√∂n koottiin ty√∂ryhmiss√§ aineistoa ja l√§hteit√§ ,joihin jokainen saattoi tutustua. Ryhm√§, jossa itse toimin ker√§si tietoa l√§hinn√§ Maa ja elintarviketalouden tutkimuskeskukselta MTT. Keskustelin mm. Professori Sirpa Kurpan ja professori Hilkka Vihisen kanssa sek√§ maa ja mets√§t. tohtori Arja Nyk√§sen , joka on toiminut kent√§ll√§ luomuviljelyn parissa MTTss√§ samoin kuin tutkija Pentti Seuri.‚ÄĚ

Vastauksessani Rauhalalle kysyin:

‚ÄĚHaastateltiinko tai ker√§ttiink√∂ aineistoa niilt√§ maatalouden asiantuntijoilta Suomessa, jotka ovat olleet kriittisi√§ luomun suhteen? Pyrittiink√∂ edes ‚ÄĚmuodolliseen‚ÄĚ tasapuolisuuteen?‚ÄĚ

Rauhala:

‚ÄĚLuomumarkkinoista saimme tietoa Finfoodilta mm. agronomi Sampsa Heinonen ja luomuviljelyn kannattavuudesta MTTn Taloustohtori-ohjelmasta.‚ÄĚ

Jokipii:

‚ÄĚMy√∂s Samsa Heinonen on kovasti luomumy√∂nteinen. Pyydettiink√∂ n√§kemyksi√§ markkinoita koskien muualta?‚ÄĚ

Rauhala:

‚ÄĚLuomuviljelyn kansainv√§lisiin kysymyksiin haimme tietoa mm. YK:n erityisohjelmista kuten FAO 2000 ja UNEP 2009 raportit.‚ÄĚ

Jokipii:

‚ÄĚK√§sitt√§√§kseni FAO on ainoastaan suositellut luomua siin√§ tarkoituksessa, ett√§ luomutuotteita voisi vied√§ rikkaisiin maihin. Jos muuta tietoa Teill√§ on, olisin halunnut l√§hdeviitteen.

UNEP ei ole maatalousalan asiantuntijaj√§rjest√∂.‚ÄĚ


Rauhala:

‚ÄĚTutustuimme my√∂s aineistoon koskien Ruotsin valtion koetilalla kaksitoista vuotta kest√§nytt√§ vertailua luomuviljelyn ja tavanomaisen v√§lill√§ √Ėjebyss√§.

Selvitys on pohjoismaiden pitk√§aikaisimpia kentt√§tutkimuksia alalta. Jonsson S. Rapport 5 SLU 2004. Sen mukaan luomuviljely tuotti tutkimusaikana keskim√§√§rin yht√§ suuren sadon kuin tehoviljely.‚ÄĚ


Jokipii:

‚ÄĚTutustuitteko ryhm√§ss√§ - tasapuolisesti - Ruotsin maatalousyliopiston v. 2009 ilmestyneeseen kirjaan, joka t√§ysin tyrm√§si luomuviljelyn:

Organic Crop Production ‚Äď Ambitions and Limitations (2009)

Se teos ei varmasti ole voinut teilt√§ noin vain ‚ÄĚvahingossa unohtua‚ÄĚ.

Ket√§ luomulle kriittisi√§ kansainv√§lisi√§ maatalouden asiantuntijoita haastateltiin? Mit√§ tieteellisi√§ l√§hteit√§ k√§ytettiin?‚ÄĚTähän sähköpostiini Rauhala ei enää vastannut. Odotin aikani lisäselvennyksiä asiaan, mutta koska niitä ei ole tullut, julkaisen tämän.

Niinpä tavoite, että Suomesta pitäisi tehdä luomumaa, on syntynyt erittäin kyseenalaisella tavalla.

a) Osmo Rauhala, joka on t√§m√§n ‚ÄĚk√§√§rmeen pyssyyn‚ÄĚ ajanut, on ollut asiassa vakavasti j√§√§vi
b) eikä ole puolueellisuuttaan pystynyt ryhmätyössäkään hillitsemään
c) eikä ryhmässäkään ole ollut sellaista kriittisyyttä, että olisi osattu vaatia muita näkemyksiä kuin niitä, jotka Rauhala sille esille toi

Kun koko br√§ndivaltuuskunnan vet√§j√§ Jorma Ollila hyvin varmoin √§√§nenpainoin kertoi 23.11.2010 TV2:ssa, ett√§ h√§nen k√§sityksens√§ luomun mahdollisuuksista perustuvat ‚ÄĚasiantuntijoiden‚ÄĚ n√§kemyksiin, niin todellisuus on t√§m√§. Ollilaa oli onnistuttu t√§ydellisesti h√§m√§√§m√§√§n.

Tämä asia pitäisi käsitellä kokonaan uudelleen, asianmukaisella tavalla. Ja asiaa jo toteuttamaan asetetut projektit pitäisi välittömästi keskeyttää, vähintään odottamaan tämän uuden käsittelyn tulosta.

Keskusteluumme: Suomesta "luomumaa"?

Heikki Jokipii, 28. 04. 2011.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry