Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Kissanristiäistunnelmaa

Päivän lehdissä oli 23.4.2007 - pikku-uutisena - tieto, että Evira - eli siis virasto, jonka tehtävänä on valvoa elintarvikkeidemme turvallisuutta - oli asettanut markkinointikieltoon ja takaisin vedettäväksi erään USA:sta tuodun kissanruoan silla perusteella, että sen sisältämiä muuntogeenisiä ainesosia ei ole vielä hyväksytty EU:ssa.

Eviran uutisesta voimme lukea, että EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n gmo-paneeli on jo antanut hyväksyntänsä asialle, mutta kuitenkin "EU-hyväksyntä on kesken". Ja että ko. maissi on jo hyväksytty USA:ssa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Elintarviketurvallisuus on tärkeä asia. Nyt on kuitenkin siten, että USA:ssa (jossa ruoasta johtuvat sairastumiset ja kuolemat varmasti tutkitaan ja tilastoidaan yhtä tarkasti kuin EU:ssakin) ei muuntogeenisistä tuotteista - sen yli 10 vuoden aikana, jolloin niitä siellä on ollut myynnissä - ole havaittu olevan ikinä mitään terveyshaittaa. Kissoillekaan.

Miksi EU:lle on niin sanomattoman vaikeaa hyväksyä muuntogeenisiä tuotteita? Miksi prosessi kestää joka tuotteen kohdalla kaun, usein äärimmäisen kauan - vaikka varmasti vastaavalla tasolla - tiukkuudessakin - olevat USA:n ym. viranomaiset olisivat tuotteen aikoja sitten hyväksyneet? Miten EU:n ihmisten oletetaan eroavan USA:laisista? Tai tässä tapauksessa: EU:n kissojen?

Suomen Eviran täytyi tietysti noudattaa lakia. Mutta siitä huolimatta tästä tulee pikkuisen otsikossa sanottu "kissanristiäisten" tunnelma mieleen. So. vakavasti ja tarmokkaasti paneudutaan johonkin melkoisen epäolennaiseen.

(Heikki Jokipii, 23. 05. 2007)

Evira: Kissanrehuista löytyi EU:ssa hyväksymätöntä muuntogeenistä maissia

Heikki Jokipii, 11. 11. 2007.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry