Author Topic: COVID-19  (Read 174089 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #660 on: 03.08.21 - klo:07:12 »
Yksi on käyrä, joka on tässä huomattava. Täältä löytyvät, alempaa, kuolemantapaukset:

https://yle.fi/uutiset/3-11300232

Niissä tapausten määrä aluksi viime vuonna kasvoi kunnes keväällä jämähti pitkäksi aikaa 300-400 tasolle, noin vuodenvaihteeseen asti. Kun käyrä on kumulatiivinen, se tarkoittaa, ettei kuolemia juuri ollut. Sitten se aloitti nousun noin 900 tasolle. Kunnes se on nyt aika lailla jämähtänyt taas. 1000 kuolemantapauksen rajaa ei ole ylitetty, vaikka aika lähellä on oltu jo tästä keväästä lähtien.

Tuo on eräällä tavalla selkeä mittari, koska lieviä kuolemia ei ole olemassa.

Viime vuonna tuo saavutettiin rajoituksilla. Kenties minäkin pelastuin, kotiini eristyksiin tuomittuna. Mutta tänä vuonna ansion saavat rokotukset. Jos tuolta pohjalta tule tunne, että siinä se koronatauti sitten oli, minusta se on ymmärrettävää ja anteeksiannettavaa.

Sieltä löytyvät myös rokotukset ikäryhmittäin. Niistä näkyy, että meidät yli 70-vuotiaat on jo hyvin kattavasti tokotettu. Hiukan voi ehkä ihmetellä, miten jo seuraavissa ryhmissä ikää alaspäin ensimmäisetkin rokotukset osuudessa laskevat, koska jostain 40:stä ylöspäin rokotus on varmasti ollut ainakin koko kesän, melkeinpä keväänkin mahdollista.

Mutta rokotusvuoronsa laiminlyöneetkin ovat pääosin välttyneet kuolemalta. Koska kuolleiden mediaani-ikä on edelleen 82 vuotta (982 tapauksen "otos").

***

YLE:ssä ja Hesarissa siitä, ketkä ovat kärsineet koronasta enemmän. Ensimmäisessä melkein samaan tapaan kuin täälläkin:

"On luonnotonta, ettei saa tavata kavereita hyvällä omallatunnolla" – tutkija lataa 5 syytä, miksi nuoret ovat kärsineet koronasta suhteettoman paljon

Quote
Vanhojen tanssit, 18-vuotissynttärit, penkkarit, fuksivuodet, ulkomaan matkat, urheilukisat... Nuoruuteen liittyy paljon suuria tapahtumia, unelmia ja kokemuksia, joita ei voi saada takaisin koronaepidemian jälkeenkään, Tuuli Pitkänen sanoo.


Ikäihmisetkin kärsivät koronaväsymyksestä
Kaikki kaipaavat sosiaalisia kontakteja, eivät ainoastaan nuoret.


Mutta asiat voivat kumpaisienkin osalta nyt alkaa hissukseen järjestyä. Eikä siinä enää luultavasti tarvita edes moralisoivaa "kunhan" -lisäystä. Me vanhukset olemme jo käytännössä rokotuksemme saaneet. Nuoremmat tulevat perässä, kunhan kerkiävät.

***

Tulkitsen niin, että myös hän ennakoi — tietysti vain ennakoi — että valtioneuvosto tulee ottamaan huomioon edellä esiin tulleen:

THL:n Mika Salmisen arvio: Tällainen on Suomen uusi koronastrategia
« Last Edit: 03.08.21 - klo:10:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #661 on: 04.08.21 - klo:04:19 »
Pari viikkoa sitten kävi näin:

Vaikka sapattia edelleen kunnioittaen (sunnuntain ykkösrokotukset +977).

Nyt, kun korona­tapaukset ovat hyvässä vauhdissa, ehkä jopa nousussa, jännitän vähän hirtehisesti tämän päivän tuloksia: kumpia on enemmän, uusia tapauksia vai uusia ensirokotuksia?

Huomennahan ne luvut kerrotaan.

— Sinä huomisena. Ei se niin mennyt. Tautitapauksissa muutos eiliseen oli +345. Mutta ensi rokotuksissa selvästi suurempi: muutos eiliseen +1 690. Jaa, ei oikeastaan niin selvästi suurempi. Varsinkin kun seurannasta tiedetään, että sunnuntaisin mennään myös laiskasti testeihin. Ja tänään maanantaina se luku pompsahtaa. (02.07.21)

Jostain syystä tuo tapahtuikin sitten tällä viikolla maanantaina:

Tautitapauksissa muutos edelliseen oli +692. Mutta ensi rokotuksissa lisäystä oli vain +551.

HUS:in Lehtosen arvio:

Quote
Maanantaina sairaalahoidossa oli yhteensä 93 henkilöä, joista 7 oli tehohoidossa. Lehtosella ei ole tietoa siitä, minkä ikäisiä uudet sairaalapotilaat ovat, mutta hän arvioi heidän olevan pääasiassa rokottamattomia tai kertaalleen rokotettuja.

– Viime viikolla ainakin suuri osa potilaista oli joko rokottamattomia tai vaan kerran rokotettuja. Taisi olla niin, että yli puolet oli rokottamattomia, eli kyllä nuoretkin henkilöt voivat sairaalahoitoa vaativan taudin saada, ja yksikin piikki suojaa taudilta.

Monessa yhteydessä monet ovat korostaneet, että rokotuskattavuutta tulee kaikin keinoin nostaa. Niinkuin tässä:

Tässä asiantuntijoiden neuvot uutta koronastrategiaa pohtiville päättäjille – Vapalahti: "Jos tämä trendi jatkuu, se on jo liikaa"

Quote
Asiantuntijat vaativat koronarajoitusten kiristämistä, jotta koko heinäkuun kasvaneet tartuntaluvut saataisiin hallintaan. He pitäisivät rajoitustoimia voimassa siihen asti, kunnes rokotekattavuus on Suomessa riittävällä tasolla. Rokotuksia tulisi nopeuttaa kaikin keinoin.
(lihav. HJ)

Maanantai antoi nyt oudon signaalin siitä, mitä todella tehdään.

Tarpeeksi rokotteita? Maanantain jälkeen niitä oli jäljellä 555 218. Ensi rokotuksiin käytettiin niistä siis maanantaina aika tarkkaan tuhannesosa, yksi promille.

Koska rokotettujen prosentti myös kakkosrokotuksissa säilyi samana kuin se oli edellisenä päivänä, ilmeisesti myös niitä annettiin hyvin vähän.
« Last Edit: 04.08.21 - klo:06:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #662 on: 04.08.21 - klo:09:36 »
Tämä ajatus on sitkeä kuin...  kuin... kuin koronavirus:

Selvitys: Lääkeyhtiöt laskuttavat koronarokotteista ainakin viisi kertaa tuotantokustannusten verran – Ugandassa yksi rokoteannos vastaa valtion terveyskuluja henkeä kohti

Quote
Pfizer/BioNTech sekä Moderna ovat tuoreen selvityksen mukaan laskuttaneet hallituksilta jopa 41 miljardia dollaria enemmän kuin koronarokotteiden tuotantokustannukset ovat. ”Lääkeyhtiöt pitävät maailmaa panttivankinaan”, sanoo Oxfamin terveyspolitiikan johtaja Anna Marriott.

Vaikka tuon asian vänkääminen on täyttä ajanhukkaa.


PS. 06.08.51: Sen sijaan tässä keskustelussa voi olla jotain järkeäkin:

Keskustelu kiihtyy: tulisiko rikkaiden maiden antaa kansalaisilleen kolmas rokoteannos vai lähettää rokotteet kehitysmaihin?

Erityisesti tältä osin:

Quote
Maailman terveysjärjestön WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus esitti eilen keskiviikkona vetoomuksen, jonka mukaan tehosterokotusten käynnistäminen lykättäisiin ainakin lokakuuhun, jotta kehitysmaihin saataisiin lisää rokoteannoksia.

Koska mahdollinen suojan heikkeneminenkin tapahtuu paljon tuon jälkeen.
« Last Edit: 06.08.21 - klo:06:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #663 on: 04.08.21 - klo:10:02 »
Amerikassa tämä oli mahdollista (päivittyvästä):

Quote
New Yorkin kaupunki vaatii jatkossa rokotepassia muun muassa ravintolaan pääsyyn

Yhdysvalloissa New Yorkin suurkaupunki alkaa vaatia rokotetodistusta ihmisiltä, jotka haluavat vierailla esimerkiksi ravintoloissa, kuntosaleilla ja muissa julkisissa sisätiloissa. New Yorkista tuli samalla ensimmäinen merkittävä yhdysvaltalaiskaupunki, joka antoi määräyksen asiasta.

– Jos olet rokotettu, sinulle on annettu avain, jolla pääset sisään. Mutta jos et ole ottanut rokotetta, et valitettavasti pääse ottamaan osaa moniin asioihin, sanoi pormestari Bill de Blasio.


Mutta Suomessa siis aikaisintaan lokakuussa.

Vaan ei vielä menetetä toivoamme. Asia viedään huomenna hallituksen käsittelyyn. Ja sille on tällä välin tullut poliittista kannatusta usealta taholta:

Uudet rajoitukset torjutaan laajasti, korona­passi saa kannatusta – Näin eduskuntapuolueet ottavat kantaa koronatoimiin

Quote
Koronapassin käyttöönottoa ainakin varauksin kannatti puolueiden enemmistö. Sen avulla taudin sairastaneet, rokotetut tai testatut voisivat päästä esimerkiksi tapahtumiin.


Kun nyt joka puolelta tulee tietoja, että valtaosa sairastuneista on ollut rokottamattomia, ja myös, että ravintolat ovat merkittäviä tartuntapaikkoja, eikö tuossa olisi nyt tehokas "porkkana" rokotuksen ottamiseen. Ja antamiseenkin, ei sen puoleen (yksi ja toinen kunta voisi päättää, että nyt meillä ryhdytään rokottamaan myös sunnuntaisin?).

No, näkökulmasta riippuen myös "keppi": tottakai se harmittaisi, kun kaverit vain marssivat sisään, mutta sinä et.  8)
« Last Edit: 04.08.21 - klo:10:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #664 on: 05.08.21 - klo:04:05 »
Hiukan aikatauluun uskalletaan tässä luvata nopeutusta:

Pääministeri Marin Ylelle: 12–15-vuotiaiden koronarokotukset tarkoitus aloittaa

Quote
A-studion haastattelussa Marin sanoi suhtautuvansa koronapassiin "periaatteellisen myönteisesti". Hän kuitenkin huomautti, että passiin liittyy sekä juridisia että käytännön haasteita.

Marinin mukaan passia voisi käyttää erilaisiin vapaa-ajan tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Julkisia palveluja se ei koskisi, koska niiden täytyy olla kaikille avoimia.

– Se ei voi missään nimessä koskea julkisia palveluita tai sellaisia välttämättömiä palveluita, joita kaikkien pitää päästä käyttämään. Kyse olisi siitä, miten tapahtumatoimintaa, ravintolatoimintaa ja muuta tämänkaltaista voitaisiin pitää mahdollisimman hyvin auki, Marin sanoi A-studion haastattelussa.

Marin sanoi myös pitävänsä mahdollisena, että koronapassi pysähtyy perustuslakivaliokuntaan.

Hallitus käsittelee koronapassia huomenna torstaina. Marinin mukaan koronapassi voisi tulla voimaan aikaisintaan syys–lokakuussa. Työ- ja elinkeinoministeriö on valmistellut asiaa.
(lihav. HJ)

Mutta samantien Marin maalaa tuon uhkakuvan, ettei asiasta tulekaan mitään. Vaan juristit ym. pystyvät pysäyttämään koko hankkeen.

Toisessa asiassa voidaan edetä huomattavasti nopeammin:

Quote
Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoo, että 12–15-vuotiaiden koronarokotukset on tarkoitus aloittaa.

– Olemme saaneet onneksi Suomeen ylimääräisen noin 200 000 annoksen rokote-erän, josta voidaan aloittaa nämä rokotukset ilman, että se häiritsee muuta rokotusohjelmaa, Marin sanoi Ylen tv-uutisten haastattelussa tänään keskiviikkona.

Asia on pääministerin mukaan esillä valtioneuvostossa huomenna torstaina. Rokotukset voitaisiin mahdollisesti aloittaa jo ensi viikolla, jos hallitus saa tehtyä asiasta päätöksen.
(lihav. HJ)

Saman asian hillitsemiseen kuitenkin molemmat toimenpiteet tähtäisivät:

Quote
Hallitukselta on vaadittu toimia kovaa vauhtia lisääntyvien koronatartuntojen takia. Tänään Suomessa raportoitiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan 872 uutta koronavirustartuntaa. Määrä on suurin korona-aikana Suomessa mitattu.
(lihav. HJ)

Noista kuulemme lisää tänään iltapäivällä. Ja tästä:

Quote
Ravintolarajoituksiin on Marinin mukaan luvassa kiristyksiä leviämisvaiheeseen siirtyvillä alueilla. Mitään täyssulkuja ei ole kuitenkaan tulossa, Marin sanoi.

– Kyse on anniskeluaikarajoista, aukioloaikarajoista, turvavälien noudattamisesta ja asiakaspaikkamääristä.

Tuon ennätyksen tekemiseen osallistui Helsinki ja Uusimaa edelleen "hyvin": muutos eiliseen: +452. Eli 52% tapauksista. Ja varmaankin saamme osallistua hyvin myös noihin ravintolarajoituksiinkin. Mikä tavallaan oikein onkin. Ellei olisi olemassa myös tuota New Yorkin vaihtoehtoa. Eikö koronapassista voisi antaa samanlaista vahvaa suositusta, kuin meidän vanhusten kotona pysymisestä viime keväänä? Kuvittelisi, että siinä ei perustuslakivaliokuntaa tarvittaisi?*)

***

Tuon lisäerän kanssa Suomella on käytettävissään elokuussa 1 887 097 rokoteannosta.

Aikuisissa, mutta alle 40-vuotiaissa rokotuskattavuus 1. rokotuksen osalta on vielä n. 60-70%. 2. rokotuksen osalta tietysti huomattavasti sen alle.

Tanskanmaassa on jotain — hienoa.


_____________

*) radiosta aamulla 5.8.21 kuulin, että myös Marin oli "maistellut" tuota suositus-vaihtoehtoa
« Last Edit: 05.08.21 - klo:07:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #665 on: 05.08.21 - klo:13:16 »
Tähän se tänään jäi (YLE:n päivittyvästä):

Quote
Koronarokotteita saatetaan tarjota kaikille 12–15-vuotiaille jo ensi viikosta lähtien.
[..]
Lisäksi hallitus on päättänyt, että ravintoloiden toimintaa rajoitetaan koronaepidemian takia.

Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Kymenlaakson maakunnat sekä pääkaupunkiseudun kaupungit ovat leviämisvaiheessa. Ravintoloiden uudet rajoitukset tulevat voimaan sunnuntaina.

Leviämisvaiheessa olevilla alueilla anniskelu on sallittua klo 7–22. Ravintolat saavat olla avoinna klo 5–23. Sisätilojen tanssi- ja karaokekielto tulee jälleen voimaan.

Koronapassista ei ollut tuossa enkä muualtakaan löytänyt mitään uutta.

Myöhemmin. Mutta tässä kerrottiin:

Quote
Koronapassin valmistelu aloitetaan. Hallitus toivoo, että se mahdollistaisi rajoituksista luopumisen ja yhteiskunnan avaamisen.

Hallituksen toiveena on myös, että kulttuurilaitokset voisivat avata ovensa syksyllä. Kahden metrin turvaväleistä luopumista harkitaan.

Kokous jatkui. Piti vähän odottaa. Myös päivittyvä seuranta myöhemmin:

Quote
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi tänään, että hallitus aloittaa koronapassin valmistelun ja lakiesitys on tarkoitus tuoda eduskunnan käsittelyyn syyskuussa.
« Last Edit: 06.08.21 - klo:02:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #666 on: 06.08.21 - klo:04:13 »
Päivittyvästä:

Quote
Italian hallitus on päättänyt, että opettajien täytyy todistaa ennen koululuokkaan astumista, etteivät kanna koronavirusta.

Myös matkustajilla junissa, lentokoneissa, laivoissa ja kaukoliikenteen busseissa täytyy olla vihreä passi. Se on digitaalinen tai paperinen todistus siitä, että on saanut ainakin yhden koronarokotepistoksen, negatiivisen testituloksen tai on parantunut hiljattain koronaviruksen aiheuttamasta taudista.

Nopeuttaakseen rokotuksia koronaviruksen herkästi tarttuvaa deltamuunnosta vastaan, hallitus oli määrännyt jo aiemmin, että 6. elokuuta alkaen passi tarvitaan ravintoloihin sekä palveluihin ja vapaa-ajan aktiviteetteihin.   

Torstaina Mario Draghin hallitus laajensi vihreän passin vaatimusta koskemaan kaikkia opettajia, yliopisto-opiskelijoita ja pitkänmatkan liikennettä syyskuun alusta lähtien.

Hallituksen terveysministeri Roberto Speranza perusteli vihreän passin vaatimusta sillä, että näin voidaan välttää sulkuja ja turvata vapaus.

Ja kuvituskuva Italiasta laajoista mielenosoituksista kokonapassia vastaan.

Kansa kaduilla ei ole aina oikeassa:

Koronapassista tuli Euroopassa ruma sana – Ranskassa ja monessa muussa maassa ei pääse ravintolaan ilman todistusta

Quote
Ranskassa koronarajoitustoimet ovat aiheuttaneet kymmeniätuhansia ihmisiä keränneitä mielenosoituksia

Ei ole Italiassakaan. Yksi yksityiskohta Italiasta. Koronapassin saa siellä jo yhdellä rokotuskerralla. Se vie pohjan pois kritiikiltä, että eri ikäryhmiä kohdeltaisiin ei tavalla. Jokaisella on mahdollisuus hyvin pikaisesti saada se ensimmäinen piikki. Varmasti niin Italiassa kuin meilläkin.

***

Hesarissa tänä aamuna Antero Mukan kommentti, jonka linkkaan tänne, kun pystyn:

Suomi ei voi jättäytyä rokottamattomien pantti­vangiksi ja sulkumoodiin unohtuneeksi saarekkeeksi Euroopassa

"Suomea ei pidä jättää rokottamattomien panttivangiksi"

Siitähän on kyse tässäkin kannanotossa:

Mara arvostelee uusia ravintola­rajoituksia: ”Rajoituksia ei voida perustella sillä, että osa kansalaisista jättää vapaa­ehtoisesti rokotteen ottamatta”

Suuri osa koronapassin esille tuoduista hankaluuksista liittyy muuten siihen, että muka olisi järjestettävä sille myös vaihtoehto, esim. pikatesti. Ei olisi. Ne hyvin harvat tapaukset, jotka eivät lääketieteellisistä syistä voi rokotusta ottaa, voidaan kyllä hoitaa muulla tavalla.

***

Sinänsä, pysyäkseni johdonmukaisena. Toin edellä jo esille, että mahdollisena epidemian pysyvänä hyvänä seurauksena voisi olla se, että huvielämäkin järkevästi siirtyisi luonnollista valoisaa aikaa kohti. Onko todellakin ravintoloille välttämätöntä, että ihmiset syövät ja juovat keski- ja aamuyöllä?  ;D
« Last Edit: 06.08.21 - klo:08:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #667 on: 06.08.21 - klo:05:52 »
Tässä on yritystä arvioida tätä:

Koti, avokonttori, koulu... Tällainen riski on saada deltatartunta arjen eri tilanteissa

Mutta minua harmittamaan jää, että se jää siihen, mitä voi tapahtua. Onko esimerkiksi tästä yhtään lukua olemassa:

Quote
Saksela kertoo, että deltavarianttia voivat levittää tahattomasti myös kaksi rokotetta saaneet.

Montako kertaa noin on tapahtunut? — Juu, olen havaitsevani Suomessakin tätä.

Mutta kyllä Ilta-Sanomat tarjosi pari päivää sitten meille tämän yleisemmänkin tarkastelun:

IS selvitti: liikennehaaveri todennäköisempi kuin kahden piikin jälkeinen korona
Kaksi kertaa rokotettu kuolee todennäköisemmin Alzheimerin tautiin tai syöpään kuin edes sairastuu koronaan.

« Last Edit: 06.08.21 - klo:06:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #668 on: 07.08.21 - klo:04:30 »
Epäilemättä jossain määrin osuvaa haljuilua:

Pääkirjoitus: On kuin Suomi kuvittelisi käyvänsä koronaa vastaan omaa erillissotaansa

Quote
Muualla yleisesti toimivat keinot eivät tunnu kelpaavan meille, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Perttu Kauppinen.


Ihan erikseen voisi todeta koronapassista. Se on muualla saatu käyttöön, mutta tämän YLE:n uutisen mukaan se ei Suomessa kyllä onnistu. Liian vaikeata:

Mikä on koronapassi, miten sitä käytettäisiin ja keneltä sitä vaadittaisiin? Yle kokosi vastauksia tärkeimpiin kysymyksiin

Vaikka tämä on kannanotto yhteen erilliskysymykseen, tätä asennetta nyt löytyy laajemminkin:

Quote
Hän mainitsee tämän ristiriidan olevan yksi niistä asioista, joiden vuoksi on pohdittava, onko koronapassi ylipäätään välttämätön toimenpide.

Voutilaisen arvion mukaan koronapassin käyttöönoton valmistelu veisi joka tapauksessa kuukausia.

Juristit tietävät kaiken, tämänkin (kuvatekstistä):

Quote
Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen ei pidä koronapassia kovin toimivana ratkaisuna epidemian selättämisessä.

Kaiken kaikkiaan on yhä mahdollista, vaikka hallitus on sitä ryhtynyt valmistelemaan, että asia saa komeat komiteahautajaiset. Kauppinen edellä:

Quote
Viimeisenä kantona kaskessa koronapassin käyttöönotossa on perustuslaki ja sen yhdenvertaisuusvaatimukset. On täysin mahdollista, ettei sosiaali- ja terveysministeriössä saada valmisteltua sellaista passimallia, joka läpäisisi perustuslakiasiantuntijoiden tiukan seulan ja josta olisi vielä hyötyä ravintoloille, kulttuurialalle ja tapahtumille.

On myös täysin mahdollista (HJ), että valmistellaan juuri sellainen passimalli, joka ei tuota seulaa läpäise. Yksi vihje siitä on YLE:n jutussa: siinä asiaan tuodaan mukaan monta asiaa, joiden ei tarvitsisi siihen kuulua: yliopisto-opetus, lapset.

Jos asiaa kehitetään riittävän kattavaksi järjestelmäksi, sen valmisteluun todellakin varmasti saadaan kuukausia kulumaan. Tai se saadaan kokonaan epäonistumaan. Se simppeli vaihtoehto on olemassa:

Quote
Ministeriöt pohtivat nyt, olisiko Omakannasta saatavaa koronatodistusta mahdollista ottaa käyttöön kansallisena koronapassina, joka oikeuttaisi pääsyn esimerkiksi kulttuuri- tai yleisötapahtumiin ilman rajoituksia.

Eikä vaatisi lisää tekniikkaa. Nyt etsitään ilmeisesti kuumeisesti syitä, miksei tuo toimi. Mitä tapauksia se ei kata tms. Erikseen tästä vastaväitteestä:

Quote
Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen huomauttaa, ettei yrityksiä ja muita palveluiden tarjoajia voisi pakottaa vaatimaan asiakkailtaan koronapassin esittämistä.

Ei varmaan voisi, mutta asiassa pääsisi hyvin pitkälle jo vahvalla suosituksella. Ja kyllä yritysten kilpailukin voisi tuota tukea: "Meillä on koronaturvallista — koronapassi vaaditaan!"

***

Tähänkin ongelmaan on simppeli ratkaisu:

Koronapassi lisäisi testauksen tarvetta huimasti, mutta olisiko suosituista pika­testeistä apua? Näin asian­tuntijat ja tapahtuma-ala kommentoivat

Ei liitetä testejä koronapassiin. Eli vastataan tähän kielteisesti:

Quote
Keskustelu mahdollisen koronapassin käyttöönotosta on nostanut esiin kysymyksen siitä, kelpaisiko passin negatiiviseksi testitulokseksi kotitestistä saatu tulos.


Kaikkien testien osalta. Pidetään ne eri asioina.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #669 on: 07.08.21 - klo:04:39 »
Neljän miljardin rokotuksen raja, globaalisti, ylittyi eilen.

Tällekin toiminnalle tulee täsmällisempi aikataulu:

Covid-19: Poorer nations to get 250 million donated vaccine doses under Covax

Tuosta on vähän yli viikko. Bloombergin mukaan ollaan jo 4,37 miljardissa rokotuksessa. Joka luku kasvaa nyt yli 40 miljoonalla rokotuksella päivässä. Kuukausi ja noin miljardi -tahti jatkuu.

Kartan mukaan Afrikassa on yhä 2 maata, jossa rokotekampanjaa ei ole aloitettu. Toisaalta siellä on nyt 6 maata, joiden väri on jo tummemman vihreä: ovat ylittäneet kattavuudessa 5 prosenttia. Joka, kuten sanottu, voi riittää ikärakenteen takia jo tiettyyn, merkittävään turvaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #670 on: 07.08.21 - klo:18:41 »
Päivittyvästä:

Quote
Suomessa taloudellisia kannustimia koronarokotteisiin ei ole harkittu tai valmisteltu.

Niistä ei innostu myöskään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta.

Tervahaudan perusteluna on ennen kaikkea se, että rokotustahti on Suomessa hyvä ilman kannustimiakin ja ihmiset suhtautuvat rokotteisiin yleisesti erittäin myönteisesti.

Kannattamatta noita kannustimia, on kuitenkin todettava, ettei rokotustahti ole erityisen hyvä.

Tuon lisäerän kanssa Suomella on käytettävissään elokuussa 1 887 097 rokoteannosta.

Aikuisissa, mutta alle 40-vuotiaissa rokotuskattavuus 1. rokotuksen osalta on vielä n. 60-70%. 2. rokotuksen osalta tietysti huomattavasti sen alle.

Tanskanmaassa on jotain — hienoa.

Jos ihmiset suhtautuvat erityisen myönteisesti, mistä voi johtua, että heitä ei enempää rokoteta?

Tai no joo:

Quote
Ensimmäisen annoksen saaneita on nyt yhteensä: 3 752 793, rokotettujen osuus on 67,1 % väestöstä; rokotettuja on siten 17 806 enemmän kuin aiemmin. 

Kaikki annokset saaneita on yhteensä: 2 1199 93, eli täysin rokotettujen osuus on 38,2 %; täyden rokotussarjan saaneita on  32 061 enemmän kuin aiemmin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on ollut tänään teknisiä ongelmia tartuntalukujen julkaisemisessa. Rokotusluvut vaikuttavat olevan ajan tasalla.

Mutta noin 50 000 ei ole vielä erityisen hyvä. Perjantain tulos.  Keväällä tehtiin parempia.

Virallisten THL:n lukujen mukaan meillä on elokuun aikana käytettävissämme 1 526 571 rokoteannosta (tarvittavat yhteen- ja vähennyslaskut tehnyt HJ). Elokuuta on jäljellä 23 päivää. Tämän päivän vauhdilla Suomi kuluttaa 1 150 000 annosta. Olettaen, että sapattia ei pidetä. Jos pidetään, noin miljoona annosta.
« Last Edit: 08.08.21 - klo:05:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #671 on: 08.08.21 - klo:04:25 »
Näin yksinkertaiseksi asiaksi se toisaalta tässä arvioidaan:

Tapahtuma-ala laskee koronapassin arvoksi satoja miljoonia euroja – ravintoloille apu olisi ollut suuri, mutta passi tulee pahasti myöhässä

Quote
Timonen arvelee, että koronapassi lisää myös yleisöjen luottamusta siihen, että tapahtumiin voi tulla turvallisesti.

Koronapassin taloudellinen merkitys olisi alalla erittäin suuri. Yhden tapahtuman mukana menetetään usein suuri summa.

– Yksin tänään on peruttu yli kymmenellä miljoonalla Suomessa tapahtumia liikevaihdollisesti. Ne olisivat olleet järjestettävissä, jos meillä nyt olisi ollut koronapassi.

Timonen arvioi, että koronapassin avulla voidaan pitää tilaisuuksia satojen miljoonien eurojen arvosta. Sen verran järjestäjiltä jää saamatta, jos tilaisuuksia perutaan ja vaaditut kahden metrin turvavälit kutistavat yleisömäärät pieniksi.

– Kyllä tässä vaiheessa koronakriisiä meidän täytyy löytää keinot, joilla ihmiset pääsevät jälleen yhteen.

Koronapassi ei alalla vaadi uusia järjestelyjä.

– Mehän tarkistamme nyt jo ovella lipun, ei se sen kummempaa ole.
(lihav. HJ)

Eikä se ravintoloissakaan erityisjärjestelyjä vaadi, on käsitykseni:

Sellaisella vastaväitteellä, että terveyspasseja (≈ rokotustodistuksia) kannattaisi ehkä kokeilla. Nehän eivät edellyttäisi raskasta systeemiä, esim. portsareiden paluuta pubienkin ovelle, vaan luultavasti pelkkä "uhka" riittäisi, että tiskillä/pöydässä tilatessa saatetaan kysyä semmoista. — Siinä asiassa saadaan taas ilmaiseksi kokemuksia Ranskasta.

Mutta toisaalta hänkin toivoo tätä:

Quote
Koronapassin on Lapin mukaan tärkeää perustua lakiin, jotta sitä voidaan vaatia.

Silloin mennään pitkän kaavan mukaan. Ja kaikki uhkaavat visiot asian hidastumisesta voivat toteutua. Ja joudutaan odottamaan lokakuuhun. Tai pidempään.

Quote
Julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen arvioi Ykkösaamussa 6.8., että koronapassi saataisiin käyttöön vasta loppuvuonna.

***

Ranskassa päästiin tästä yli näin jouhevasti (päivittyvästä, lihav. HJ):

Quote
Ranskassa tarvitaan pian koronapassia esimerkiksi kahvilassa käymiseen, pitkillä junamatkoilla ja joissain tilanteissa myös sairaaloissa. Pakollinen passi tulee voimaan maanantaina.

Mielenosoitukset pidettiin pari päivää sen jälkeen, kun Ranskan perustuslakia tarkastellut neuvosto puolsi uusia säännöksiä, joilla passin käytöstä määrättiin.

Mutuni on, että näin on Suomessakin:

Quote
Vaikka tuhannet ovat vastustaneet monta viikkoa koronapassia, mielipidekyselyiden mukaan suurin osa ranskalaisista hyväksyy ne.

Tuhannet mielenosoittajat tuossa vaihtaen muutamiksi (kekseliäiksi) juristeiksi.

Hesarikin tänä aamuna kiinnitti huomiota samaan:

Miten koronapassi on hoidettu Ranskassa?

Quote
Samaan aikaan kun Suomessa väitellään koronapassin ja perusoikeuksien yhteensovituksesta, Ranska etenee koronapassin käytössä.
« Last Edit: 08.08.21 - klo:09:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #672 on: 09.08.21 - klo:14:50 »
Mutta noin 50 000 ei ole vielä erityisen hyvä. Perjantain tulos.  Keväällä tehtiin parempia.

Virallisten THL:n lukujen mukaan meillä on elokuun aikana käytettävissämme 1 526 571 rokoteannosta (tarvittavat yhteen- ja vähennyslaskut tehnyt HJ). Elokuuta on jäljellä 23 päivää. Tämän päivän vauhdilla Suomi kuluttaa 1 150 000 annosta. Olettaen, että sapattia ei pidetä. Jos pidetään, noin miljoona annosta.

Sapattia pidetään yhä. Jo vähän lauantaina:

Quote
Ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on koko maassa yhteensä 3 760 883. Rokotettujen osuus väestöstä on 67,3 %, eli rokotettuja on  8 090 enemmän kuin aiemmin.

Kaiksi annosta saaneita on koko maassa nyt 2 145 728. Heidän  osuutensa koko väestöstä on 38,6 %, ja heitä on nyt 25 735 enemmän kuin aiemmin.

Yhteen laskettuna 33 825 rokotusta. Ja sitten sunnuntaina:

Kerran rokotettujen määrän prosenttiosuus ei noussut. Kahdesti rokotetujen osuus nousi 0,1%. Yhteensä siis 0,1%, noin 5500 rokotusta. YLE:n päivittyvästä uutisesta ei nyt löytynyt tarkkaa lukua.

Olisiko niin, että THL suhtautuu rokotusvauhtiimme kuten Suomen olympiakomitea Tokion olympiamenestykseemme: hyvähän se on ollut.  ;D

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #673 on: 10.08.21 - klo:04:46 »
Sellaisella vastaväitteellä, että terveyspasseja (≈ rokotustodistuksia) kannattaisi ehkä kokeilla. Nehän eivät edellyttäisi raskasta systeemiä, esim. portsareiden paluuta pubienkin ovelle, vaan luultavasti pelkkä "uhka" riittäisi, että tiskillä/pöydässä tilatessa saatetaan kysyä semmoista. — Siinä asiassa saadaan taas ilmaiseksi kokemuksia Ranskasta.

Tuo käsitykseni sai minusta vahvistusta tätä uutisesta:

Pariisissa ei kahvia passittomille – Ranskassa vaaditaan koronapassi nyt ravintoloissa, kahviloissa ja kaukojunissa

Vaikka olisi näinkin:

Quote
Uutistoimisto AFP:n toimittaja kävi Pariisissa kahvilassa, jossa kaksi koronapassitonta asiakasta tuli istumaan pöytään, eikä tarjoilija suostunut palvelemaan heitä.

- Heillä ei ole terveyspassia, en voi tehdä mitään. Jotkut ymmärtävät sen nopeasti, jotkut eivät. Tästä tulee vaikeaa, tarjoilija Mirela Mihalca kertoi.


Sillä systeemi on vasta otettu käyttöön. Jatkossa passiton ei yritä tilata.

Jos samaa tarjoilijaa haastatellaan viikon, parin päästä, hän melko varmasti sanoo, että luulin siitä tulevan vaikeaa. — Jos Pariisissakin on asiakasuskollisuutta, ei kanta-asiakkailta tietysti joka kerta tarvitse passia kysyä.
« Last Edit: 10.08.21 - klo:04:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 24739
  • View Profile
  • Email
Vs: COVID-19
« Reply #674 on: 10.08.21 - klo:06:55 »
Olisiko niin, että THL suhtautuu rokotusvauhtiimme kuten Suomen olympiakomitea Tokion olympiamenestykseemme: hyvähän se on ollut.  ;D

Mutta Ilta-Sanomat sanoo ruman sanan niinkuin se on:

IS selvitti: Rokotusinto hidastunut kesällä huomattavasti

Quote
Rokotustahti on kesän alusta laskenut 16 prosenttia. Paikoin jopa yli 50 prosenttia.
[..]
Tilastoista selviää, että rokotusten painopiste on siirtynyt selvästi ensimmäisistä annoksista tehosteisiin. Samalla annettujen piikkien kokonaismäärä lähti laskuun ja on monin paikoin ollut koko kesän ajan selvästi alle touko-kesäkuun vaihteen lukujen.

Keskimäärin heinäkuun lopussa kansalaisille annettiin viikossa noin 50 000 rokotetta vähemmän kuin kesäkuun alussa.


Se tuosta puuttuu, kenen into on loppunut. Johon en itsekään osaa vastata. On vaikeaa tai mahdotonta ulkopuolelta sanoa, eikö rokotettavaksi tullut kylliksi väkeä. Vai oliko aikoja varattavaksi niukalti.

Tämän verran kyllä sanotaan:

Quote
Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten koronarokotuksista vastaava palvelualuejohtaja Jukka Aro arvioi, että notkahduksen syy on monen tekijän summa.

– Kesäaika ja lomakausi ovat varmasti osaltaan vaikuttaneet siihen, että rokotusmäärät ovat vähentyneet. Lisäksi ihmisillä alkaa olla koronaväsymystä, eikä taudin sairastaminen enää välttämättä pelota.


Mutta toisessa sairaanhoitopiirissä ei notkahdusta sitten olekaan näkynyt. — THL on tuonkin artikkelin mukaan tahtiin tyytyväinen.
« Last Edit: 10.08.21 - klo:07:16 by Heikki Jokipii »