Author Topic: COVID-19  (Read 186334 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #105 on: 05.05.20 - klo:04:08 »
Meitä ei vapautettu:

Näiden rajoitusten purkamisesta ja jatkamisesta hallitus päätti – katso koko lista tästä
Ravintolat avautuvat asteittain kesäkuun alusta, kokoontumisrajoitusta löysätään 50:een ihmiseen, yli 70-vuotiaiden karanteeni jatkuu.


Mutta vapaaehtoisesti vangittuina me olemmekin. Sensijaan — jos omana vanginvartijanaan soisi itselleen joskus erivapauden – terassiolut ensi kesänä saattaisi alkaa häämöttää:

Quote
Ravintolat saavat avata ovensa asteittain 1. kesäkuuta. Avaaminen edellyttää, että nyt tehtävien rajoitusten purkamisen vaikutukset ja myöhempi yleinen epidemiologinen tilannearvio sitä tukevat.

Ravintoloiden avaaminen edellyttää lain muuttamista siten, että ravintolatoiminnalle voidaan asettaa esimerkiksi asiakasmääriä ja anniskeluaikoja koskevia rajoituksia. Lakimuutosehdotukset tuodaan hallituksen käsittelyyn viimeistään 13. toukokuuta.

Kirjastojen avaaminen lainaustoiminnan osalta kuulostaa erittäin järkevältä. Niiden kohdalla voi kysyä, oliko sulkemiselle hyviä perusteita alunperinkään: automatisoidussa kirjastossa kun altistuu nykyisin muiden ihmisten läheisyydelle vähemmän kuin ruokakaupassa. Eikä niissä käydä päivittäin.  Tuota vapauttamispäätöstä tuskin tarvitsee jälkeenpäin muuttaa.
« Last Edit: 05.05.20 - klo:05:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #106 on: 06.05.20 - klo:04:27 »
Amerikankielestä asiassa on otettu käyttöön ilmaisu "tiekartta". Parempi metafora olisi suunnistuskartta – oikein risukkoisesta ja epämääräisesta maastosta. Ja nyt ollaan tällä rastilla:

Analyysi: Suomi on tullut koronakriisissä saranakohtaan, ja alkaa tasapainoilu terveyden ja talouden välillä

Pelkällä kompassilla - siis vain koko ajan yhteen suuntaan ja tavoitteeseen pyrkimällä - ei perille ja voittajaksi päästä.

***

Tänään oli HS:n mielipidepalstalla useitakin kirjoituksia meidän yli 70-vuotisten jupinaa. Osin jo jälkijättöisestikin kun pääministeri Marin on selvästi tuonut esiin, että asiassa voi ja pitää käyttää näiden (meidän) ihmisten omaa harkintaa.

Paula Kokkosen kirjoitus oli hiukan erilainen, ja iskevä:

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006497500.html

Quote
ME YLI 70-VUOTIAAT olemme nyt virallisen liturgian mukaan suojelukohde. Meidän vuoksemme Oy Suomi Ab on saatettu taloudelliseen ahdinkoon. Me olemme raataneet koko elämämme, että maamme kukoistaisi. Nyt talous tuhotaan suojelumme takia.

***

Niin monta käsitystä ja ennustetta on tilanteesta esitetty, että kohta tai jo nyt alkaa Reiskan kaverin logiikka purra.
« Last Edit: 06.05.20 - klo:07:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #107 on: 06.05.20 - klo:13:07 »
Tämä kolumnisti on valinnut kaikista mahdollisista — tai ainakin esille tuoduista — maailmoista sen kaikkein parhaimman:

Kommentti: Mika Salminen – mies, jota kukaan ei haluaisi nähdä

Quote
VALTAOSA arvostelijoista pitää yleisvaarallisen tartuntataudin päästämistä leviämään väestöön edesvastuuttomana ja vaarallisena. Useimmat heistä näkevät parhaana ratkaisuna taudin nopean tukahduttamisen kansalaisten terveyden, mutta myös talouden käynnistämisen kannalta.
(lihav. HJ)

Koska kolumnisti uskoo hyvin varmasti tähän:

Quote
Kuitenkin tämän viikon maanantaina Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoi olevansa toiveikas, että rokote on saatavilla jo tänä syksynä. Rämet perustaa näkemyksensä siihen, että kehitteillä on ainakin kaksi erilaista rokotetta, jotka ovat antaneet positiivisia merkkejä, että ne voisivat olla vielä ennen vuoden loppua markkinoilla. Maailmalla yleisin arvio lienee, että rokote on valmis käyttöön ensi vuoden alkupuolella, mutta monet tutkijat uskovat sen Rämetin tapaan olevan mahdollista jo tänä vuonna.

Sillä miten talous käynnistetään, jos virus on samaan aikaan tukahdutettava? No, rokotteella. Joka tulee noin nopeasti tässä parhaimmassa mahdollisessa maailmassa. Joulu on tuota pikaa.

Ja ihmiset tulevat jälkikäteen nauramaan katketakseen Mika Salmisen pessimismille. Tai paheksumaan häntä syvästi.

Edelleen viitaten siihen em. Reiskan kaveriin.
« Last Edit: 06.05.20 - klo:15:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #108 on: 08.05.20 - klo:11:28 »
Tämä tietysti saattaa onnistua, ja tällä tavalla myös nopeutetussa aikataulussa:

Suomalaisprofessorit ovat kehittäneet lähes valmiin koronarokotteen – työ uhkaa valua hukkaan, koska Suomi on ajanut alas rokotteiden valmistuksen

Quote
Sakselan toiveena on myös, että kaikista hitain ja kallein kehitysvaihe eli laajat potilastutkimukset voitaisiin suurelta osin hypätä yli. Hänen mukaansa rokote pohjautuu olemassa olevaan ja koeteltuun tietoon.

Hän myöntää, että yhden testivaiheen ohittaminen lisää riskejä rokotteen haitoista. Mutta toisaalta rokotteen viivästyminen aiheuttaa koko ajan suuria inhimillisiä ja taloudellisiakin menetyksiä.

Suomessa koronavirukseen on kuollut 246 ihmistä ja 48 on tehohoidossa 6.5. päivitetyn tiedon mukaan.


Mutta kokonaan nitä ei voida ohittaa. Eli onko rokote kuitenkaan "saatavilla jo tänä syksynä" (lainaus juuri edeltä)?

****

Nopeutetusta tutkimuksesta puhutaan USA:ssakin:

Human Challenge Trials for Coronavirus Vaccines Are Ethical and Should Be Initiated Quickly
« Last Edit: 08.05.20 - klo:11:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #109 on: 09.05.20 - klo:04:02 »
Tegnell laittaa nyt "itsensä likoon" ennustuksellaan. Hän varoitti Hesarin mukaan, että Suomi joutuu syksyllä tulevan toisen aallon uhriksi paljon Ruotsia pahemmin. Maksumuurin takana, mutta perustuu tietysti siihen, että Suomessa on onnistuttu*) tähän mennessä liian hyvin: mitään merkittävää vastustuskykyä ei ole väestössä syntynyt. — Tosiasian vahvisti kyllä em. THL:n vasta-ainetutkimus: Suomen pahimmalla korona-alueella tuskin mitään. Jutussa arvioitiin, että Tukholma saavuttaa asiassa toukokuun aikana 40% tason.

Tässä ei kerrota Tegnellin ennustuksesta, mutta muutoin ihan samasta asiasta:

Uudet tiedot: Koronavirus on levinnyt Suomessa vähemmän kuin luultiin – se voi tarkoittaa, että seuraava tautiaalto on ankara

***

Ennustukseen liittyi arvio, että Suomi joudutaan syksyllä panemaan taas kiinni. Joten täytyy varmuuden vuoksi heti mennä sille toivomalleni terassioluelle, kun se joskus kesällä tulee mahdolliseksi.

Silloin kun luultavasti heti sen henkilökohtaisella harkinnallani arvioin myös itselleni mahdolliseksi. Ja tarpeelliseksi ja välttämättömäksi.   ;D

_______

*) jos rokote kuitenkin on "saatavilla jo tänä syksynä", meistä tullaan puhumaan "hannuhanhina"! Ja varsinkin uusseelantilaisista!
« Last Edit: 09.05.20 - klo:05:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #110 on: 10.05.20 - klo:08:18 »
Tätä ei voi pitää edes yllätyksenä:

Koronavirus ei lisännyt kuolemia huhtikuussa, kertoo Tilastokeskuksen ennakkotilasto

Quote
KORONAVIRUS ei ainakaan toistaiseksi näytä lisänneen suomalaisten kuolemien kokonaismäärää.

Tilastokeskus julkaisi tällä viikolla pikaennakkotilaston, jonka mukaan huhtikuussa olisi kuollut vähemmän ihmisiä kuin edellisvuosina vastaavaan aikaan.

Esimerkiksi viikolla 17, eli 20.–26. huhtikuuta, Suomessa kuoli ennakkotietojen mukaan 721 ihmistä. Viime vuoden vastaavalla viikolla kuolleita oli noin tuhat, mikä vastaa myös kuluneen vuosikymmenen keskiarvoa.

Sillä tottakai koronatoimenpiteet ovat vähentäneet kuolleisuutta myös mm. kausiflunssaaan. Samalla lailla oli kokonaiskuolleisuuden kanssa myös maaliskuussa.

Josta tietysti looginen johtopäätös on, että samat toimenpiteet ovat tästä lähin tarpeen joka vuosi. Koronarokotteesta riippumatta.

***

Tässä sitten toinenkin ruotsalaishyväkäs päästetään ennustelemaan:

Ruotsalaisasiantuntija: Suomi saa meidät kiinni koronakuolemissa vuoden kuluessa – tartuntaa vastaan on mahdotonta suojautua

Ei oikeastaan lisää Tegneliin mitään. Sanoisiko vielä selvemmin ja terävämmin.
« Last Edit: 10.05.20 - klo:08:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #111 on: 11.05.20 - klo:06:20 »
On se näinkin:

Mitäs minä sanoin! Koronakevät innostaa jälkiviisauteen – jälkiviisas on onnekas henkilö, jonka arvaus on mennyt oikein

Mutta on sitä toinenkin "imelän" viisauden laji: isänmaallinen viisaus. Sen mukaan Suomi ei ole koskaan voinut toimia toisin. Vaan vallitsevassa tilanteessa ja käytettävissä olevan tiedon pohjalla valittu linja oli ainoa vaihtoehto.
« Last Edit: 11.05.20 - klo:07:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #112 on: 11.05.20 - klo:07:21 »
Lausujan asemasta johtuen tuota voi pitää hyvin valistuneena arvauksena. YLE/THL voisi vaihtaa lukunsa edes numeroon 100. Vaikka tapauskäyrästä katsoen luku 300 olisi varmasti lähempänä.*)

***

Tuossa tuli viimein tieto, että kahdeksankymppinen voi selvitä. Enemmän on kerrottu nuorista, jotka ovat jossain kuolleet.

______

*) PS klo 13: katsoin äsken sitä taulukkoa. YLE oli lukenut Ilta-Sanomat. Se oli ottanut koko Suomen parantuneiden luvun pois! Enää siellä on Suomen osalta vain sairastuneet ja kuolleet.

Kirjoitin YLE:lle palautteen tuon luvun palauttamisesta. Ei vaikutusta. Nyt ehkä asia voisi muuttua, kun THL:n sivuilla on arvio parantuneista. Se on "ainakin 1700".

Nyt se lopulta muuttui. Suomen parantuneiden luvuksi annettiin tänään arvio: 4000.

PS. 12.05.20: Ja tänään se luku taas puuttui!
« Last Edit: 12.05.20 - klo:07:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #113 on: 12.05.20 - klo:08:06 »
Tämän viranomaiset hyvin tietävät:

Quote
Mikä on uuden koronavirustaudin (COVID-19) itämisaika?
Itämisajaksi kutsutaan aikaa tartunnasta ensioireiden alkuun. Taudin itämisajaksi on arvioitu 1–14 päivää, keskimäärin noin 4-5 päivää.

Mutta nyt kun varaudutaan siihen, että rajoitusten purkamista voidaan tarvittaessa vetää takaisin, osataanko aina päätellä, minkä rajoituksen purkamisesta tautitapausten mahdollinen lisääntyminen johtui.

Esimeriksi: jos kesäkuun alussa käy niin, johtuuko se terassien avaamisesta? Vai pienellä viiveellä koulujen avaamisesta? Kun oireettomat koululaiset voivat tautia levittää pidemmänkin aikaa?

No, luottaa täytyy, että osataan. Eikä päätöksissä tempoilla.
« Last Edit: 12.05.20 - klo:08:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #114 on: 13.05.20 - klo:04:56 »
Tätä on toimittajan helppo kysyä, mutta hallituksen poliittisesti mahdotonta selvästi vastata:

Suomen hallituksella ei ole antaa vastausta yksinkertaiseen kysymykseen: voiko koronaepidemia edetä liian hitaasti?

Tulee mieleen toimittaja "Loka" Laitisen kysymys (tai oikeastaan väite) 1990-luvun alussa silloiselle valtionvarainministeri Iiro Viinaselle: devalvoiko Suomi? Viinanen kiisti. Lyötiin vielä julkinen veto (siinä TV-keskustelussa) konjakkipullosta, jonka Laitinen ilmeisen epäreilusti voitti. Mutta Viinanen kuitenkin reilusti maksoi.
« Last Edit: 13.05.20 - klo:05:22 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: COVID-19
« Reply #115 on: 13.05.20 - klo:14:13 »
Nyt Ylläpitäjällä reistailee:
Ei se toimittaja "Loka" Laitinen ollut vaan Ylen toimittaja Arvo Tuominen, jonka kanssa Viinanen löi vetoa delvalvaatiosta.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #116 on: 14.05.20 - klo:05:40 »
Myönnetään. Tarkemmin muistellen "Loka" löi vetoa useammastakin konjakkipullosta Tarja Halosen valinnasta ensimmäistä kertaa, vuorineuvosten ja oikeistopoliitikkojen kanssa. Eikä hänen tarvinnut pitkään aikaan käydä Alkossa.

Mutta pointtini ei tuosta lapsuksesta huolimatta hävinnyt.

***

Tämäkin jatkuu:

Tästä uutisesta tulee kyllä mieleen urheilukilpailu:

Alle 1 500 tartuntaa ja vain 14 kuolemaa – Mitä Suomen kokoisessa Uudessa-Seelannissa on tehty toisin kuin muualla?

Erityisesti ennätyksentavoittelukilpailu. Jossa parin ensimmäisen kierroksen "jänis" ottaa 10 000 metrin juoksussa vastaan yleisön hurraukset siitä, että hän johtaa kilpailua!

Nyt on Islannin vuoro olla juhlittavana. Se on median mukaan nyt hävittänyt viruksen maasta. Tartuntoja ja kuolemia on ollut äärimmäisen vähän. Se kuulemma mahdollistaa maan avaamisen jälleen turisteille. Haastatellut viranomaiset eivät kyllä jutuissa kerro yksityiskohtia siitä, miten se aiotaan tehdä. Arkijärjellä: Islanninmatka ei tuntuisi kyllä houkuttavalta, jos edellytyksenä olisi tullessa 2 viikon karanteeni. Tai turistille olisi kiellettyä mennä baariin.

***

Arviot rokotteen aikataulusta näyttävät koko ajan mediassa maltillistuvan. Enää ei kerrota, että se voisi olla saatavissa jo ensi syksynä. Ei esim. Hesarin Tiede-sivuilla tänään. Kerrottiin kyllä kaikki tavat yrittää nopeuttaa aikataulua.

Henkilökohtaisesti mielenkiintoinen oli tällainen välivaihe: EU (eli sen lääkevirasto) voi ehkä hyväksyä rokotteen niin, että vaikka se ei olisi vielä laajempaan käyttöön, sitä voisi lääkäri määrätä "riskiryhmille". Ja jukraviti, minähän kuulun riskiryhmään!   ;D
« Last Edit: 14.05.20 - klo:08:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #117 on: 15.05.20 - klo:04:05 »
Arkijärkeilylläni päädyin hyvin lähelle:

Koronavirus lähes selätetty Islannissa ja Färsaarilla – turistikauden alkua mietitään jo

Quote
Ajatuksena on, että kesäkuun puolivälistä alkaen Islantiin saapuvat valitsisivat, testauttavatko he itsensä koronaviruksen varalta vai asettuvatko kahdeksi viikoksi karanteeniin. Matkailija voi myös esittää todistuksen siitä, ettei hänellä ole koronavirusta.

Ja noissa muissa vaihtoehdoissa on niin paljon epävarmuustekijöitä, että karanteenista tulee kuin tuleekin se ykkösvaihtoehto!

Toisenkin vertauksen keksin. Uimari voi selvitä kimppuun käyvästä krokotiilista, jos hän saa otteen sen kidan ympäri. Kidan avaajalihakset ovat sillä niin heikot, että ihmisen voimat hyvin riittävät kidan kiinnipitämiseen. Mutta sitten seuraakin nk. tenkkapoo. Kidan sulkijalihakset ovat taas niin ylivoimaisen vahvat, että uimari ei missään tapauksessa saa irrottaa otettaan. Hetkeksikään!
« Last Edit: 15.05.20 - klo:04:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #118 on: 15.05.20 - klo:04:21 »
Eräs ...

Analyysi: Onko koronavirus sittenkin vaarallisempi kuin Suomessa aluksi kuviteltiin?

Mutta kamppaileeko tuokin analyysi hiukan Humen giljotiinin kanssa? Eli yrittääkö se kertoa, että siitä miten on, voisi tehdä johtopäätöksiä siitä, miten pitäisi olla?

Erityisesti oikeastaan niin, että riittääkö lähtökohdaksi infektiokuolleisuus? Vai onko analysoitava toimenpiteiden tai tekemättä jättämisten kaikki seuraukset?

Yhteiskunnan sulkemisen epäsuorat seuraukset ovat ilmeisimpiä kehitysmaissa:

Unicef: Koronan aiheuttama terveyspalvelujen heikentyminen voi tappaa yli 6 000 lasta päivittäin

Ja siellä siis laskettavissa/arvioitavissa samassa valuutassa, kuolemissa. Tämäkin on samaa valuuttaa:

Itsemurhissa koronakeväänä lähes 15 prosentin kasvu – Psykiatrinen johtaja: “Osastoilla on ollut pelottavan hiljaista”

Mutta sanoisin vielä jyrkemmin: noistakaan luvuista emme pysty sanomaan, miten asioiden pitäisi olla. Salakavalasti tämän taudin myötä yhteiskunnan ja ihmisen elämän ainoaksi tarkoitukseksi hiipii kuoleman välttäminen hinnalla millä hyvänsä. Kaikkien on elettävä mahdollisimman pitkään, vaikka sitten elämä olisikin koloissaan nyhjöttämistä.

Nousisivatko myrskyssä kuolleet hollantilaiset lainelautailijat tässä jonkinlaisiksi symboleiksi: oliko sinne merelle meneminen oikein järkevää? Olisiko heidän ollut katsottava kuolleisuustilastoja!

Niinpä tuon YLE:n analyysin mukaisessa tilanteessa kaikki maailman maat elävät edelleen, tästäkin eteenpäin. Rokotteen tuloon saakka, ja mitä ilmeisemmin siitäkin eteenpäin, jos vanhat merkit paikkansa pitävät: esim. kausi-influenssarokotteet eivät ole olleet teholtaan tai varmuudeltaan 100-prosenttisia.

Reiskan kaverin linjoilla yhä olen, vaikka tuosta saattaa hiukan tietyn suuntainen puolto näkyä.

PS. Se tuosta uutisesta selvisi, että niin sanoakseni luonnollinen laumasuoja tuntuu edistyvän maailmassa kyllä äärimmäisen hitaasti. Mutta jupista voisi, että juuri Ruotsin tai Tukholman lukuja tuossa ei esitelty. Nyt en ole varma, onko sieltä tuoreita lukuja.  Ruotsista tavallaan jo tuohon vastattiinkin:

Tutkimus: Vasta-aineita vain 5 prosentilla espanjalaisista – Ruotsissa tulos ei hätkähdytä
« Last Edit: 15.05.20 - klo:07:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: COVID-19
« Reply #119 on: 15.05.20 - klo:09:58 »
Tällä tavalla ajaudutaan — kuin ajopuu virrassa – tukahduttamislinjalle:

Marin hallituksen koronastrategiasta: Epidemia ei saa levitä Suomessa

Quote
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallituksen näkemys on, että koronavirusepidemia ei saisi levitä Suomessa ollenkaan, sillä emme tällä hetkellä tiedä, tuoko sairastaminen immuniteettia.

– Hallituksen toimet perustuvat siihen, että estämme taudin leviämistä ja pyrimme siihen, että tautiin ei sairastuta. Samaan aikaan arvioimme rajoitusten vaikutuksia yhteiskuntaan, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa, jossa käytiin läpi hallituksen koronastrategiaa.


Sillä onko asiassa ihan oikeasti tuollaista tietämättömyyttä. Kyllä, varmasti yksityiskohdissa, esim. siinä, kauanko immuniteetti kestää tms. Mutta kyllä varmasti asiassa on joku käsitys, teoria. Ja vallitseva lääketieteellinen teoria siitä ei ole se, ettei sairastaminen sitä tuo.

Mutta niin tavallaan implisiittisesti tuossa oletetaan. Ja ajaudutaan tukahduttamislinjalle. Muut syyt sitten sanelevat se, että sitä ei kuitenkaan noudateta:

Quote
Marinin mukaan on mahdollista, että virus saataisiin painettua alas erittäin kovilla rajoitustoimilla, mutta sen inhimillinen hinta olisi kova ja lopputulos epävarma niin kauan, kuin virusta esiintyy muualla maailmassa.

– Esimerkiksi viiden viikon erittäin kovalla rajoituskuurilla, johon liittyisi täydellinen ulkonaliikkumiskielto ja kontaktikiellot, ei välttämättä saavutettaisi mitään pitkäaikaista, Marin sanoi.

Marinin mukaan hybridistrategian noudattamista koronaviruksen leviämisen estämiseksi on tarpeellista jatkaa niin kauan, kunnes epidemia on saatu globaalilla tasolla hallintaan ja strategiaa päivitetään tilanteen mukaan.

Anteeksi vaan kunnioitettu hallituksemme. Mutta kyllä tässä tarjoutuu mahdollisuus suomentaa kansalle vaikea sivistyssana "hybridistrategia".

Se on sitä, että sanotaan tehtävän yhdellä tavalla. Mutta sitten ei tehdäkään ihan niin. Vaan toisin.
« Last Edit: 15.05.20 - klo:13:42 by Heikki Jokipii »