Nyt kun saisi selville,
mikä teitä gm-kriitikkoja tässä asiassa tyydyttäisi! Välillä ollaan huolissaan siitä, että gm-lajikkeet leviävät liian
nopeasti ja vällillä taas sitten moititaan ja vähätellään asiaa sanomalla, että ne ovat levinneet niin
hitaasti.
In 2007, farmers planted an additional 12.3 million hectares of genetically modified (GM) crops, bringing the total global area up 12 percent to 114.3 million hectares.
Kun muistamme, että peltoa maailmassa on noin 1600 miljoonaa hehtaaria, ei tuollainen
7 prosenttia minusta ole vähän, tässä vähän yli
10 vuodessa. Kun muistetaan, miten "konservatiivinen" ala maatalous yleensä on.
Luomuviljely, joka haluaa ylläpitää imagoaan, että se leviää (sertifioituna) nopeasti, on jämähtänyt tosiasiassa siinä 15 miljoonaan hehtaariin, eli noin prosenttiin. Noin
80 vuoden aikana. Tilastoimalla
laidunmaita luomuksi yritetään ylläpitää kasvun illuusiota.
Kuusipalon tekstien kautta ymmärsin, mistä tämä ajatus harvoista "sovelluksista" tulee. Se lähtee siitä, että "sovellus"
määritellään todella yleisellä tasolla.
Se on kyllä mahdollista näinkin tehdä - mutta
tässäkin ihmettelen, että ovatko gm-kriitikot tästä iloisia vai surullisia (vrt. pinta-alapohdinta edellä - vaan tässä lienee kyse "sodankäynnin" yleisestä dilemmasta, paljonko "vihollista" on syytä ja toisaalta kannattaa vähätellä ...).
Niinpä voidaan luokitella kaikki torjunta-aineita kestävät lajikkeet
yhdeksi sovellukseksi, riippumatta siitä, kuinka monta kasvilajia on kyseessä, tai kuinka monta erilaista torjunta-ainetta. Samaan tapaan kaikki kasvilajikkeet, jotka itse pystyvät kehittämään torjuntansa, ovat vain "yksi sovellus". samoin säilyvyys vain
yksi. Jne.
Pitää paikkansa, että vielä tällä hetkellä valtaosa toteutuneesta gm-viljelystä perustuu näin määriteltynä vain harvoihin "sovelluksiin". Mutta entä sitten? Jos näistä on saatu niin paljon hyötyä, että jo tämä 7 prosenttia on gm-lajikkeilla, asia on jo hyvä, sen täytyy olla.
Mutta tutkimuksen "putkessa" on huomattava määrä uusia "sovelluksia", vaikka Kuusipalon tapaankin määriteltynä. Näistähän on jo oma keskustelunsa täällä:
Miksi GM on hyvä asia?