Tämä kysymys tulikin ehkä vähän yllättävästikin debatin keskiöön:
Luovutaanko fossiilisista polttoaineista kokonaan? Dubain ilmastokokouksen kuumin kiista ratkeaa pianFossiilikirjauksesta käydään parhaillaan sunnuntai-iltana kovaa vääntöä. Kiistan keskellä kummittelee sana unabated, joka tarkoittaa sitomatonta tai puhdistamatonta.
EU on aiemmin ilmoittanut ajavansa sitä, että fossiiliset polttoaineet kiellettäisiin kokonaan. EU kannattaa kuitenkin tarkemmin kirjausta, jossa kiellettäisiin vain niin sanotut sitomattomat päästöt.
Unabated on myös öljyvaltioiden puoltama sana kirjaukseen. Sanan ympärille on laadittu muutama ehdotus, joiden sävy kiellon ehdottomuuden suhteen vaihtelee. Vaihtoehdoista pöydällä on myös, että kirjausta ei laadittaisi lainkaan.
Sitomisella tarkoitetaan hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia.
Mutta toisaalta näyttää tältä:
Honkatukian mielestä ilmastopäästöjen talteenotto ja varastointi eivät onnistu niin nopeasti ja siinä mittakaavassa kuin pitäisi, että lämpötila saadaan rajattua 1,5 asteeseen. Yle on kertonut hiilidioksidin varastoinnista tässä jutussa.
Hänen mukaansa kirjaus fossiilisista luopumisesta on tärkein sitten Pariisin ilmastosopimuksen.
Kyllä asia siihenkin kytkeytyy, että hiilidioksidia pitäisi kyetä keräämään suoraan ilmasta. Sillä voimalaitosten piipuista kerätty CO2 on se helppo tapaus. Kuten myös varastoinnissa nuo vanhat öljylähteet. Mutta niihin keskittyminen juuri rajoittaa sitä mittakaavaa.
Tässä eivät öljymaat ole ratkaisevassa asemassa:
Honkatukia pitää sidottujen päästöjen viestiä maailmalle ristiriitaisena. Hänen mukaansa Suomi olisi ollut valmis kovempaan kieltoon, mutta joukko muita EU-maita ei. Suomi neuvottelee osana EU:ta.
– Se on harhautusta ja vie huomiota pois siitä, mitä pitää oikeasti tehdä eli vähentää päästöjä. Öljyvaltiot voivat ajatella, öljyntuotantoa ja öljykenttiä voidaan laajentaa, Honkatukia kommentoi EU-kantaa.
Eikä Suomi. Vaan tämä
yksi suuri EU-maa. Mutta seurauksena
tässä ovat nyt Suomenkin visiot. Ja toisaalta
tässä. Eli miten autetaan kehitysmaita irrautumaan maakaasusta ym. fossiilista polttoaineita. Jotta eräät EU-maat voisivat niiden käyttöä jatkaa. Ja ettei Suomen tarvisisi epäkohteliaasti puuttua toisen EU-maan politiikkaan.