Muut > Muut aiheet

Hiilidioksidin nappaaminen ilmasta

(1/4) > >>

Heikki Jokipii:
Tämä on hyvin kiistelty idea. Avaan nyt kuitenkin keskustelun asiasta viitaten tällaiseen lupaavaan keksintöön:

MIT engineers develop a new way to remove carbon dioxide from air

Vanhastaan on ollut mahdollista kerätä hiilidioksidia tehtaiden savupiipuista, mutta tuossa väitetään keksityn menetelmä, jolla sama olisi mahdollista tavallisen ilman hiilidioksidipitoisuuksilla:


--- Quote ---A new way of removing carbon dioxide from a stream of air could provide a significant tool in the battle against climate change. The new system can work on the gas at virtually any concentration level, even down to the roughly 400 parts per million currently found in the atmosphere.
--- End quote ---

Mitä sille napatulle hiilidioksidille sitten tehtäisiin? Siitä on jo alustavia ideoita. Noiden lisäksi on tietysti yksinkertainen varastointi jonnekin, pois ilmakehästä.

Heikki Jokipii:
Tällainenkin keino on nyt ilmestynyt valikoimaan:

Fighting climate change by reprogramming yeast, bacteria to feast on carbon dioxide


--- Quote ---Two research groups from Israel and Austria reported the genetic engineering of bacteria and yeasts respectively that lets them grow biomass out of thin air. Their research represents one of the ways that genetic engineering can be used to address sustainability and climate change. Imagine a day when these organisms could essentially be reprogrammed to eat the carbon dioxide that plagues our atmosphere.
--- End quote ---

Jos oikein ymmärrän tuon niksin olemuksen ... ei, oikeastaan en nyt ihan ymmärrä. Mutta lisätään tähän listaan, ja odotellaan lisätietoja.

***

Sinänsä tuosta ja edellisestä niksistä tulee mieleen Mark Lynasin kirjan nimi: God Species, jumallaji. Tarkoittaen ihmistä. Noiden niksien kautta olemme taas lähempänä kaikkivaltiutta. Mutta olemmeko lähempänä kaikkitietävyyttä? Jos käytämme noita niksejä, se voi olla hyvä asia. Mutta voi myös aiheuttaa eräänlaisen Vedenpaisumuksen, jossa tuhoutuu suuri osa kaikesta elollisesta. Jotka kaikki ovat riippuvaisia siitä, että ilmakehässä on riittävästi hiilidioksidia.

Heikki Jokipii:
Kaivattu energian varastointiratkaisu voi tulla yllättävästä suunnasta:

Engineers go microbial to store energy, sequester CO2


--- Quote ---By borrowing nature’s blueprints for photosynthesis, Cornell bioengineers have found a way to efficiently absorb and store large-scale, low-cost renewable energy from the sun – while sequestering atmospheric carbon dioxide to use later as a biofuel.

The key: Let bioengineered microbes do all the work.

Buz Barstow, assistant professor of biological and environmental engineering in the College of Agriculture and Life Sciences, and doctoral candidate Farshid Salimijazi have assembled theoretical solutions and models that calculate efficiency in microbes, which could take in electricity and store carbon dioxide at least five times more efficiently than photosynthesis, the process by which plants turn sunlight into chemical energy.
--- End quote ---
(lihav. HJ)

Muuten: jos yhä jatketaan sitä ekologisen jalanjäljen ja ylikulutuspäivän laskemista, niin tuokin kai täytyisi jatkossa ottaa laskelmissa huomioon? Maapallon kyky käsitellä hiilidioksidia kun tuon kautta voi räjähtää kasvuun?

***

Nyt ei ole tietoa, liittyykö tuo edellisissä puheenvuoroissa mainittuun kehitystyöhön. Eri yliopisto kuitenkin mainittiin.

Heikki Jokipii:
Hesarissa, kylläkin maksumuurin takana, oli tänään laajahko artikkeli asiasta:

Lähellä Venäjän rajaa suunnitellaan tuotantolaitosta, joka voi pian mullistaa liikenteen ja tuottaa autoihin päästötöntä polttoainetta


--- Quote ---Päästöttömät sähköpolttoaineet tulevat laajassa mitassa kannattaviksi vain, jos fossiilittoman sähkön tuotanto kasvaa ja hinta laskee nykyisestä. Tuulivoima antaa tästä jo lupauksia.
--- End quote ---

Heikki Jokipii:
Tämä on "aktivisteille" hiukan kiusallinen fakta:

Fantastic Findings: German Study Shows Added CO2 Has Led To 14% More Vegetation Over Past 100 Years!

Kasvit tekevät sen itse. Pyytämättä. Käyttävät todella ikivanhaa energian varastointiratkaisua. Mutta eivät ole järin tarkkoja siitä, mistä hiilidioksidi on peräisin.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Go to full version