Miksi YLE tulkitsee tämän näin?
Eurooppa on ottamassa pitkän loikan oikealle – tiedä nämä viisi asiaaSamaan aikaan EU:hun nihkeästi suhtautuvat puolueet voivat saada paljon kannatusta aiempaa useammassa maassa. Ne voivat nousta jälleen suurimmiksi myös Ranskassa ja Italiassa.
Tämä muuttaa Euroopan politiikan sisältöä ja päätöksentekoa.
Tässä jutussa kerromme, ketkä kesäkuussa valittavassa Euroopan parlamentissa todennäköisesti käyttävät valtaa.
Vaikka kyse on mm. tästä:
2. Ilmasto putoaa asialistalta
Tulevalla vaalikaudella ilmastokysymykset saattavat jäädä aiempaa pienemmälle huomiolle ja päästövähennystavotteista saatetaan joustaa.
Ilmastopoliitiikan saama huomio on vähentynyt jo nyt, vaikka kriisiä ei ole ratkaistu.
Vuoden 2019 vaaleissa vihreät saivat lisää paikkoja, kun ilmastopolitiikka oli pinnalla.
Politiikassa tapahtui valtava muutos, kun Eurooppa teki isoja päätöksiä hiilipäästöjen vähentämiseksi. Teollisuuden niin sanottua vihreää siirtymää yritettiin kiihdyttää koronaelvytyspaketin rahoilla.
Sittemmin muut kriisit ovat vieneet huomiota ilmastoasioilta.
Uusi europarlamentti tekee tuskin silti täyskäännöstä, koska teollisuudelle hiilettömyys on myös kilpailuvaltti. Edellisten vaalien jälkeen teollisuus painotti selkeää investointinäkymää, pohtii Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela.
Konservatiivit ja äärioikeisto eivät kuitenkaan kiritä ilmastopolitiikkaa.
– Oikeiston kriittisempi suhtautuminen lisää EPP:n painetta tinkiä kunnianhimoisimmasta politiikasta, erikoistutkija Kimmo Elo Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksesta sanoo.
Vastaava on nähty Suomessakin kuluvalla hallituskaudella, Elo muistuttaa.
Kunnianhimon lasku voisi Euroopassa näkyä esimerkiksi siten, että ilmastoneutraaliuden tai polttomoottoreista luopumisen määräaikoja siirrettäisiin pidemmälle.
Kuluvalla kaudella luontopolitiikassa nähtiin jo esimerkki oikeiston vaikutuksesta, kun luonnon ennallistamisen lakiesitys vesittyi käsittelyssä. ECR, valtaosa EPP:stä ja äärioikeisto yrittivät kaataa lain. Se meni lopulta läpi vihreiden, vasemmiston ja liberaalien äänin.
Mutta istuuko tuo perinteiseen oikeisto-vasemmistojakoon?
Vai olisiko kyse pollttisesta markkiraraosta, johon nk. populistiset puoleet ovat iskeneet?
Juuri edellä kuvatulla tavalla halutaan luoda kuva,. että ilmastopolitiikka olisi kaikkien yhteinen etu. Mutta meneekö se läpi?