Olisiko tässä, eli maidossa, se konkreettinen syy tuohon yhteistösopimukseen:
Tälle vuodelle määriteltyjä edunvalvontatavoitteita ovat muun muassa EU:n luomuasetusneuvotteluihin vaikuttaminen Suomelle tärkeissä kysymyksissä sekä vaikuttaminen luomuna tuotetun maidon pääsyyn luomukeräilyn ja -jalostuksen piiriin.
"Luomumaidontuotannon tukeminen on erityisen ajankohtaista, sillä vaikka luomumaidon kysyntä kasvaa, joutuu moni luomutuottaja myymään maidon tavanomaisena. Nämä tuottajat panostavat paljon maidontuotantoon ja kyllä mielestämme on niin, että luomu pitää saada myydä luomuna", Luomuliiton puheenjohtaja Pirjo Siiskonen sanoo tiedotteessa.
Eli osalle tuottajista jäävät korkeammat luomuhinnat ainakin saamatta. Miten sitten lienee luomutukien laita? Onko tuossa idea, että ellei saa maitoa luomuna kaupaksi, saisi lisätukea?
Sillä jotenkin tuntuu, etteivät Luomuliitto tai MTK pysty siihen vaikuttamaan, miten pieniä eriä ja miten kaukaa kannattaa luomumaitoa keräillä. Ja herää kysymys, mistä Siiskonen tietää luomumaidon kysynnän kasvavan, yli sen, mitä sitä myydään? Minusta luomumaitohyllyt kaupassa eivät ole tyhjentyneet typötyhjiksi, en ole ainakaan itse sellaista nähnyt tapahtuvan.
MTK:lle tietysti voi kuvitella kelpaavan, jos
osa sen jäsenistöstä saisi lisää rahaa. Mutta onko tuosta lopulta hyötyä
koko sen jäsenistölle? Kun tukirahat kuitenkin eräässä mielessä tulevat kaikki yhdestä suuresta "säkistä"?
Puhumatta nyt siitä ilmiöstä, mihin Matti tämän keskustelun alussa viittasi, miten luomun olemassaolon ehto käytännössä on erottautuminen tavanomaisesta viljelystä, ja siitä seuraava tarve tavanomaisen viljelyn mustamaalaukseen. Sen
ei pitäisi sopia MTK:lle.
Samalla tuossa tulee muistutus siitä, miten tavanomaiset maidonjuojat yhä siis juovat tahtomattaan myös luomumaitoa. Ja tietämättään, koska sellaista
toivomaamme testimenetelmää, jolla luomumaidon lisäyksen tavallisen maidon joukkoon erottaisi, ei ole kehitetty.