Rauhoittukaa kuitenkin, ei ole hätää?
Kyteekö Suomessa tuulivoimapommi?Yksittäisiä tuulivoimaloita puretaan huoltovaikeuksien vuoksi. Isossa kuvassa tuulivoima on Suomessakin kasvava tapa tuottaa sähköä päästöttömästi.
[..]
Purettavat voimalat astuivat käyttöön vuonna 2010, ja niiden käyttöiäksi povattiin kahtakymmentä vuotta. Nyt voimalat lakkautetaan muun muassa huollon hankaloitumisen sekä tuulivoimatariffien päättymisen vuoksi.
[..]
Suomen Tuulivoimayhdistys ry:n tilastojen mukaan Suomessa on purettu yhteensä 47 myllyä, joista 24 on ollut Winwindin rakennuttamia. Lähiviikkoina kolmen lopettavan voimalan jälkeen Winwind-voimaloita on Suomessa jäljellä viisi.
[..]
– Isossa mittakaavassa Suomessa ei ole purettu tai pureta voimaloita. Yleensä tuulivoimalan käyttöikä on noin 20–25 vuotta, mikäli se on rakennettu kymmenen vuotta sitten. Tällä hetkellä rakennettaville se on noin 30–35 vuotta, hän kertoo.
Mikkonen kertoo, että laajamittainen tuulivoimaloiden rakentaminen alkoi noin kymmenen vuotta sitten. Yksiköt ovat myös tehostuneet vuosi vuodelta, sillä uusimmat voimalat ovat parhaimmillaan kuusi megawattia teholtaan.
Isommassa määrin purkuoperaatioita tulee olemaan Suomessa siis vasta 2030-luvulla.
(lihav. HJ)
Voidaan todeta, että nyt Tuulivoimayhdistys on hiukan tätä aloitellut:
Koska tuulivoimaloita on Suomessa ryhdytty rakentamaan suhteellisen myöhään, laajamittaisemmin oikeastaan vasta tällä vuosikymmenellä, on empiiristä tietoa tuosta aika vaikea kasata. Tuulivoimayhdistys voisi periaatteessa laatia tilastot myös puretuista tuulivoimaloista. Mutta ei sitä tietääkseni tee. Joka tapauksessa tässä listassa on aika vähän ennen v. 2000 aloittaneita voimaloita:
Luettelo Suomen tuulivoimaloista
Vähäinen niiden osuus on myös megawateissa. Toisaalta netistä löytyi tieto, että Suomen ensimmäinen tuulivoimala kytkettiin sähköverkkoon v. 1986. Sitä ei enää tuosta listasta löytynyt, vanhin listassa ollut laitos oli vuodelta 1991 eli 28-vuotias.
Voidaan tässä myös todeta, että vuodesta 2003 tai aimmin toimineita on
20 kappaletta. Niihin oikeastaan perustuu tuo yhdistyksen empiirinen arvio 20 vuodesta nyt. Mutta parempaa analyysia toivoisi. Ja ovatko tuossa purettujen luvussa ne, jotka on "
korvattu" modernilla, paremmalla vehkeellä? Joka kestäisikin "30–35 vuotta"?