Mielenkiintoinen optio medialle olisi kysyä Petteri Taalaksen arviota noista Moncktonin laskelmista.
Ja samalla kysyä hänen mielipidettään Roy Spencerin havaintosarjasta. Erityisesti tiukaten, miten Taalaksen ym. arvio eroaa Spencerin arviosta.
Se tapahtui jo. Se tapahtui Hesarissa:
WMO: Seuraavat viisi vuotta ennätyksellisen kuumiaWMO:n mukaan 2023–2027 tulee lähes varmasti olemaan maapallon lämpimin tähän mennessä mitattu viisivuotisjakso.
Erillisessä laatikossa oli tämä laskuri:
Lämpötila on jo noussut 1,07 °C
Nykypäästöillä 1,5 asteen lämpenemiseen kuluu aikaa
6 VUOTTA 228 PÄIVÄÄ
Laskuri oli käynnissä, ja siinä olivat mukana sekunnitkin. Mutta meille riittänevät vuodet.
Spencerin trendin mukaan tuohon kuluu
33 vuotta. Eli siihen, kun maailman keskilämpötila nousee
nykyisestä 0,43 °C. – Asiaa ei suoranaisesti Taalakselta kysytty, mutta luvut ovat noin.
Myös Spencerin mukaan muuten tapahtunee näin: "2023–2027 tulee lähes varmasti olemaan maapallon lämpimin tähän mennessä mitattu viisivuotisjakso"."
Trendin mukaan se tulee olemaan noin 0.065 °C edellisiä jaksoja lämpimämpi. Eli pyöristettynä n. 0,1 °C. Eli ilmaistuna WMO:n tapaan, saavutetaan taso 1,2 astetta esiteollisesta ajasta.
Reunaehdot ovat
kummassakin skenaariossa samat. Mitään olennaista kiristystä ei esim. Pariisin sopimukseen ehdi tulla. Samat ovat molemmissa "nykypäästöt". Joten nyt on vain katsottava kuinka käy. Eli ylittyykö tuo WMO:n pelkäämä raja vuosikymmenen aikana vai ei.
Tässä alkaa olla sen ikäinen, että on jo siinä ja siinä, ehtiikö tuon nähdä. Mutta teoreettisesti se on mahdollista. Päinvastoin kuin niissä ennusteissa, jotka jo hyvin aikuiset ihmiset tekevät olosuhteista tämän vuosisadan lopussa!
PS. Sellainen mahdollisuus jää, että Taalas
kiistää tuollaista ennustusta tehneensä. Että se on täysin jutun toimittajan tekemä lisäys tms. Mutta menee se siinäkin tapauksessa mielenkiintoiseksi, toisella tavalla.