Ennuste on kyllä aikajänteeltään kohtuullisen lyhyt:
Mittaushistorian lämpimin vuosi koittaa erittäin todennäköisesti viiden vuoden sisällä – Pariisin sopimuksen 1,5 asteen raja saattaa jopa ylittyä”Olemme merkittävästi lähempänä sitä, että ylitämme Pariisin ilmastosopimuksessa asetetun alarajan hetkellisesti”, sanoo WMO:n johtaja Petteri Taalas tiedotteessa.
Taalaksen mukaan 1,5 asteen lämpenemisen rajan ylittämisen jälkeen ilmastovaikutukset tulevat kasvavissa määrin haitallisemmiksi ihmiskunnalle ja koko planeetalle.
Mutta eksakti se ei ole. Ei kerrota, mille tasolle globaalin lämpötilan pitäisi nousta, jotta tuo katsottaisiin tapahtuneeksi. Näin asiaa haarukoidaan:
Vuonna 2021 maailman keskilämpötila oli 1,11 astetta esiteollista aikaa korkeampi. Viime vuonna maailman lämpötiloja hillitsi hetkellisesti La Niña -ilmiö. Se ilmenee 2–7 vuoden jaksoissa viilentäen lämpötiloja Tyynellämerellä.
Jos tuosta itse laskisi, niin jonain seuraavana vuonna keskilämpötila olisi 0,39 astetta korkeampi? Vaikkapa Monctonin edellä esittelemän käyrän pohjata voimme uskoa, että niin
saattaa käydä. Mutta, voi käydä myös ihan päinvastoin. Spencerin laskema trendi on yhä 0,13 astetta vuosikymmenessä. Ja siis 0,065 astetta puolessa vuosikymmenessä.
Ja tällaisestakin on nyt nähty vihjeitä:
Another, Third Planet-Cooling La Niña? Dr. Ryan Maue Sees Strong Chance Of This Occurrence Tämä on jo sääennustus:
WMO:n mukaan vuosien 2022–2026 aikana nähdään myös 93 prosentin todennäköisyydellä mittaushistorian lämpimin vuosi. Tällä hetkellä mittaushistorian lämpimin vuosi oli vuonna 2016.
Niin ikään 93 prosentin todennäköisyydellä tämän vuoden alusta alkaneen viisivuotisjakson keskilämpötila on korkeampi kuin sitä edeltäneellä viisivuotisjaksolla.
Jonka toteutuminen riippuu siis siitä, kuinka tuolle La Ninalle käy.