Tällainen asian historian tarkastelu on kyllä välillä tarpeen (HS):
”Varsin vahvaa näyttöä”
Päästöjen seurauksista on varoiteltu yli sadan vuoden ajan.Ehkä siinä olisi voinut muistaa, että Arrhenius lopulta päätyi hyvin maltillisiin ja rauhoittaviin tuloksiin havItsemansa ilmiön kehitysvauhdista. Tämänkin voi lukea myös niin:
Artikkelissa [Popular Mechanics] todettiin, että ”maailman uunit polttavat nyt noin kaksi miljardia tonnia hiiltä vuodessa”. Polttamisen kirjoitettiin palaessaan tuottavan vuosittain noin seitsemän miljardia tonnia hiilidioksidia ilmakehään.
”Tämä uhkaa tehdä ilmasta vahvemman peiton maapallolle ja nostaa sen lämpötilaa. Vaikutus voi muutaman vuosisadan päästä olla huomattava”, lehti kirjoitti.
(lihav. HJ)
Vuoden 2022 maailman hiilenkulutus oli n. 7 miljardia tonnia. Josta syntyy hiilidioksidia siis noin nelinkertainen tonnimäärä. Silti vaikutuksen esiin tuleminen
on yhä hyvin hidasta.
Jos olisi enemmän menty 1900-luvun lopun ja myöhempiin ennusteisiin, niin ne eivät ole enää olleet maltillisia. Mutta sikäli, miten asia on nyt arvioitavissa, ne eivät myöskään ole toteutuneet. Erityisesti eivät nobelisti Al Goren maalaamat visiot.
Mitä ihan viimeisiin ennusteisiin tulee, niistähän olen edellä
"passim" toivonut, että niissä käytettäisiin kohtuullisen lyhyttä aikajännettä. Tai ainakin välitarkastelupaikkoja. Eikä vain sitä vuosisadan loppua.
Ensimmäisenä voisi tulla tarkasteltavaksi tämä:
Tällä tavalla saadaan tuo ennuste ja Spencerin käyrä verrattavaksi:
jos noin käy, täytyisi tässä käyrässä....
https://www.drroyspencer.com/wp-content/uploads/UAH_LT_1979_thru_April_2023_v6.jpg
... 13 kk liukuvan keskiarvon (punainen käyrä) pysyä kerran n. vuoden ajan anomaliatasolla +0.4 astetta. Jossa se on käynyt kaksi kertaa muutaman vuoden sisällä n. kuukauden ajan kumpaisenakin. Tuon pitäisi siis tuolla todennäköisyydellä tapahtua 5 vuoden sisällä.