Author Topic: Median lempimyytti: Tallinnan näkeminen  (Read 2844 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Median lempimyytti: Tallinnan näkeminen
« on: 25.04.20 - klo:04:02 »
Tästä väitteestä ollaan pääsemättömissä (lihav. HJ):

Ilma kirkastui Itämerellä: Suomen puolelta näkyy hyvällä säällä Tallinnaan saakka

Quote
Näkyvyys Suomenlahdella on ollut viime päivinä niin hyvä, että Suomen ulkosaaristosta tai rannikolta korkealta paikalta on voinut nähdä kaukoputkella tai hyvällä kiikarilla Viron puolelle asti. Saaristosta käsin on hyvällä säällä voinut paljaallakin silmällä erottaa Tallinnan valot.


Ei ole voinut . Maapallo kaartuu liikaa. Suomen rannikolla tai saaristossa ei ole niin korkeata*) paikkaa, josta tuo onnistuisi. Valojen näkemisessä taas ei ole mitään ihmeellistä, ne heijastuvat pilvistä, jotka ovat korkealla. Eri asia on tämä:

Quote
Ilma oli kirkas myös torstaina, kun valokuvaaja Leif Rosas kävi Helsingin majakalla, likimain keskellä Suomenlahtea. Kasuunilta hahmottuivat sekä Helsinki että Tallinna.

”Mereltä käsin Tallinna alkaa hahmottua kasuunin kohdalla. Paljaalla silmällä kaupunkia ei erota, mutta kiikarilla kyllä”, Rosas kertoi.

Majakalla otetuissa kuvissa horisontissa siintävät Tallinnan televisiotorni ja Helsingin horisontti.


Siinä etäisyys kumpaakin suuntaan on noin puolittunut. Olen itsekin joskus nähnyt sekä Viron että Suomen rannikkojen siintävän, kun olen katsonut kahteen suuntaan korkealta laivan kannelta, Tallinnan matkan noin puolessa välissä.

***

Tämä myytti tulee aina esille, ja esitetään totena myös aina silloin, kun Helsingissä jokin hyvin korkea rakennus valmistuu tai otetaan käyttöön.

Mutta geometria on asiassa armoton. Ei ole mahdollista.

Jos ei usko geometriaa, helpoin tapa testata tuo omin silmin, oli vierailla Tallinnan TV-tornissä (ehkä se jonain päivänä tulee taas mahdolliseksi). Sieltä näkyy Tallinnan edessä sijaitseva Naissaari. Suomesta ei puhettakaan. Vaikka olisi kuinka hyvä ilma. Ja siellä näköalatasanteella on käytössä kolikkokiikarikin.

_____

*) eivätkä saaret Suomenlahdella ole kovin ulkona, eli etelässä. Eteläisin eli lähinnä Tallinnaa lienee joku Porkkalanniemen päässä olevista pikku saarista. Vai onko? Sen saaren nimi olisi ihan kuriositeettinä kiva tietää.
« Last Edit: 26.04.20 - klo:08:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Vs: Median lempimyytti: Tallinnan näkeminen
« Reply #1 on: 24.05.24 - klo:06:34 »
Vuosaareen tuli nyt uusi 120 metriä korkea rakennus.

Ja Radio Suomessa päättivät heti ottaa selvää otsikon asiasta.