Hirveä vähti:
Polttavaa vesihöyryä ja kiipeileviä vuohia – Suomi ja Ruotsi etsivät yhdessä parasta keinoa jättipalsamin ja kurtturuusun nujertamiseenJämerä mötikkä tarvitsee kuljettamiseensa pakettiauton tai peräkärryn. Laitteessa on kaksi 80-metristä letkua, joilla sumutetaan sata-asteista vesihöyryä kasvien päälle.
– Ruohovartisen jättipalsamin solut kuolevat heti, kertoo Roininen.
Laitteen tehoa päästiin testaamaan ensimmäisen kerran maastossa heinäkuun toisella viikolla. Höyrykäsittelyn vaikutukset alkoivat näkyä kasveissa välittömästi.
– Kasvien solurakenne muuttui heti läpikuultavaksi. Se kertoo siitä, että kuuma höyry tekee tehtävänsä.
Ainakin säännöllisellä lukijallamme tulee heti mieleen, että kyllä luultavasti oheisvahingotkin ovat suuret: 100-asteista vettä ei kestä mikään elollinen.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen luonnonsuojeluyksikön päällikkö Leena Rinkineva-Kantola kertoo, että Uumaja on jo jonkin aikaa käyttänyt vastaavanlaisia laitteita kaupunkiympäristössä, ja tulokset ovat olleet hyviä.
Uudesta menetelmästä huolimatta Vaasassa tarvitaan edelleen myös kaupunkilaisten apua. Kitkemistalkoita jatketaan ja yleisöltä toivotaan vieraslajihavaintoja.
Ja seuraavaksi tulee mieleen se, mitä artikkeli kiertää kuin kissa kuumaa puuroa: tuo kaikki olisi tavattoman helppoa - ja myös siistiä ja täsmällistä - tehdä glyfosaatilla. Jos tuo halutaan tehdä.
Noin tehtynä se siis edellyttää melkoista vapaaehtoisten mobilisoimista. Se ehkä on lähes ilmaista, mutta muutoin tuo vielä luultavasti maksaa aikamoisen paljon. Pieni vihje artikkelissakin on näistä kuluista:
EU rahoittaa INSPECT-hanketta haitallisten vieraskasvilajien torjuntatyötä varten perustetun Interreg Botnia–Atlantica-ohjelman kautta. Suomessa suuri osarahoittaja on Pohjanmaan liitto. Kukkaroaan ovat avanneet myös muutamat kaupungit, rahasto ja säätiö.
Kun tuo hanke on myös tavallaan tutkimushanke, vähintä mitä pitäisi tehdä, olisi ottaa mukaan myös vertailuaineisto: kaupunki, joka hoitaa tuon torjunnan kemiallisesti.