• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Torjunta-aineiden välttelyn haitat

Started by Heikki Jokipii, 09.09.18 - klo:03:20

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

Pieni kurkkaus tämän asian tilanteeseen:

Kasvinsuojeluaineiden tiukka 50 prosentin vähennystavoite etenee EU:ssa " juurikäävän torjunnassa käytettävälle urealle saattaa löytyä Suomen kannalta vielä hyvä ratkaisu

QuoteEU:n jäsenmaissa on vielä hyvin erilaisia näkökantoja kasvinsuojeluaineiden käytön vähentämisestä.
TILAAJALLE

Heikki Jokipii


Heikki Jokipii

#137
Tässä lähtökohta vaikuttaa hyvin tasapainoiselta:

Kestävän kasvinsuojelun kansallinen toimintaohjelma III 2023"2027

QuoteKestävän kasvinsuojelun kansallisen toimintaohjelman tavoitteena on vähentää kasvinsuojeluaineiden käytöstä aiheutuvia riskejä ihmisten terveyteen ja ympäristöön. Lisäksi tavoite on ohjata käyttämään integroidun kasvinsuojelun eli integroidun torjunnan (IPM) menetelmiä kasvinsuojelussa.
(lihav. HJ)

Tavoitteena ei siis ole vähentää kasvinsuojeluaineiden käyttöä. Kuten EU:lla.

Heikki Jokipii

Näin on nyt menetelty:

Poikkeuslupa rypsin ja rapsin kylvösiementen peittaukseen keväälle 2024

QuoteTurvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myöntänyt poikkeusluvan Buteo Start FS 480 -valmisteella teollisesti peitatun rypsin ja rapsin, sekä sokerijuurikkaan siemenen kylvämiselle keväällä 2024.

Poikkeuslupaa Buteo Start FS 480 -valmisteen käyttöön peittauksessa haettiin, jotta voitaisiin turvata kotimaisten öljykasvien viljelyn jatkuvuus ja huolehtia siten myös suomalaisesta huoltovarmuudesta, sillä öljykasvit ovat alituotettuja koko EU-alueella.
(lihav. HJ)


Heikki Jokipii

Mitä tapahtuu Euroopassa, vaikuttaa haitallisesti " Afrikassa?

Viewpoint: The Europe’s anti-pesticide fearmongering continues to cripple African food security hopes

QuoteAfricans cannot survive if maize is left for the Fall Armyworm that destroys up to 70 per cent of crops, or cocoa is given up to mirids that also damage over 70 percent, wheat to complete destruction from leaf rust, and coffee to coffee berry borer.

African governments are juggling between limiting their export collapse " to maintain import funds without which all development slows " and ensuring food production and food security at home.

Heikki Jokipii

#141
Quote from: Heikki Jokipii on 02.10.23 - klo:04:20
No, ehkä lopulta tähänkin:

QuoteHänen mukaansa Axial 50 EC valmiste ei ole tällä hetkellä käytettävissä, ja sen lopullisen tilanteen odotetaan ratkeavan pian.

Nyt:

Hukkakauran ja Rikkakananhirssin torjuntaan helpotusta: Axial 50 EC sai poikkeusluvan kaudelle 2024

QuoteHeinäkuussa 2023 käyttöluvan menettänyt kasvinsuojeluaine sai poikkeusluvan tulevan kasvukauden ajaksi.
[..]
Aineen poikkeuslupaa perustellaan sillä, että se on ainoa valmiste, jolla torjuntakäsittely voidaan tehdä käsiteltävien rikkakasvien kannalta tarpeeksi myöhään, eli viljan korrenkasvun aikaan.

Heikki Jokipii

#142

Heikki Jokipii

Kovasti suositellaan muita keinoja kuin kasvinsuojeluaineista:

Varoitus viljelijöille: Rikkakananhirssi ja viherpantaheinä leviävät nyt kulovalkean tavoin

QuoteMolemmilla lajeilla yksittäinen yksilö voi tuottaa tuhansia siemeniä, jotka voivat säilyä pellon siemenpankissa vuosikausia. Tämän takia ne ovat hankalia hävittää. Lajeilla esiintyy myös resistenssiä kasvinsuojeluaineille, Ruokavirasto huomauttaa.

Kitkentä juurineen ja kerättyjen kasvien polttaminen on tehokkain torjuntakeino. Mikäli kasvit ovat jo päässeet leviämään, joudutaan turvautumaan kasvinsuojeluruiskutuksiin.

Heikki Jokipii

Nyt on saatu tällainenkin ohje:

Kasvinsuojeluaineiden käyttömääriä ei saa pienentää, MMM ohjeistaa

QuoteKasvinsuojeluaineiden käyttömäärien pienentämisen riskinä on resistenssin muodostuminen. Käyttömäärien muuttaminen saattaa johtaa tukien menettämiseen.
Tilaajalle
[..]
Kasvinsuojeluaineen alhaiset määrät voivat heikentää torjunta-aineen tehoa ja totuttaa kasvintuhoojan torjunta-aineelle. Tottuminen johtaa resistenssin eli vastustuskyvyn muodostumiseen.

MT:ssä julkaistussa uutisessa (MT 12.6.) kerrottiin, että torjunta-aineiden tehokkuutta voi parantaa ruiskutusveden pH:ta alentamalla. Uutinen herätti lukijoiden parissa keskustelua.
Tilaajalle
Haluatko lukea juttuja rajoituksetta?

Heikki Jokipii

#145
Hän on täällä tänään:

Paha tuholainen livahti Suomeen, koloradonkuoriaisia löytyi Haminasta

Meille jäi täällä vähän kesken sen selvittäminen miten koloradonkuoriaista torjutaan. Erityisesti luomupelloilla.

Tällä välin on löytynyt uusia keinoja.


PS. Lähetin Ruokavirastolle asiasta uuden kyselyn. Jossa täsmälisesti kerroi, että olemme kiinnostuneet juuri torjunnasta luomupelloilla.

Heikki Jokipii

#146
Tämän asian tiiimoilta pari linkattavaa juttua. Ei voida sanoa, että "Brysselin" herrat vain vaatisivat muilta:

Torjunta-aineiden käyttö kielletään Brysselissä " alueella on 250 hehtaaria peltoa

QuoteBryssel kielsi jo vuonna 2013 torjunta-aineiden käytön julkisilla alueilla, muun muassa puistoissa ja leikkikentillä.

Brysselistä tulee Euroopan ensimmäinen alue, jolla synteettiset kasvinsuojeluaineet kielletään, Pesticide Action Network (PAN) -järjestö tiedottaa.

Maataloudessa kielto astuu voimaan vuonna 2030. Muilta kuin maanviljelijöiltä valmisteet kielletään 2025 alkaen.

Maatalouteen kiellolla ei ole suurta vaikutusta, sillä alueella on noin 250 hehtaaria maatalousmaata.

Tähän "saatanalliseen" aineeseenhan tuokin päätös liittyi:

QuoteVuonna 2016 kiellettiin glyfosaatin käyttö yksityishenkilöiltä.

***

Analyysi siitä, onko tietty toiminta lainkaan järkevää:

Viewpoint: How to best regulate chemicals? ‘Precautions employed to regulate tiny, sometimes nonexistent risks can cause real harm’

QuoteA better way to approach this issue is that we should “not regulate to levels that are so low that it more likely will do more harm than good.” We could ensure that government resources are focused on bigger harms, that we allow private resources to reduce larger risks, or cause greater harm from risk replacements.

Em. Brysselin tapaus taitaa olla hyvin lähellä tuota.



Heikki Jokipii

#149
Vältelläänkö tätä torjunta-ainetta turhaan?

Trinet-P " tehokas apu kirjanpainajakuoriaiseen

QuoteKirjanpainajan torjuntamenetelmiä ovat tähän asti olleet torjunta-aineella käsitellyt pyyntipuut, joiden ongelma on ollut se, ettei valmiiksi kaatunutta tuoretta puuta ole välttämättä saatavilla sekä velvoite poistaa runko käytön jälkeen metsästä. Perinteiset feromonipyydykset toimivat parhaiten kirjanpainajan tarkkailussa, koska ne täytyy tyhjentää säännöllisin väliajoin ja niiden kapasiteetti on rajallinen.

Uusi, lähes huoltovapaa ja poikkeuksellisen tehokas menetelmä kirjanpainajan torjuntaan on saatavilla Lantmännen Agro-kaupoista. Trinet-P sisältää kirjanpainajaa houkuttelevan feromonin ja torjunta-aineella käsitellyn verkon. Tuotteella on onnistuttu vähentämään kirjanpainajatuhoja jopa 80% ja se on käytössä lähes huoltovapaa. Trinet-P sopii kaikille metsänomistajille, sillä sen käyttö ei vaadi kasvinsuojeluainetutkintoa.

Muista myös Storanet -verkko, joka suojaa kaadettua puutavaraa tuholaisilta tai estää tuholaisten leviämisen saastuneesta puutavarasta!

Vai onko ylipäänsä luovuttu toivosta tuon tuholaisen kemiallisesta torjunnasta?

Koska tämä on henki asiaa koskevissa uutisissa:

Kolin kansallispuistoa syöviä kirjan­painajia ei pysäytä mikään: Metsähallitus näkee kuusi­kuolemissa myös myönteisiä puolia

QuoteKirjanpainajakuoriaiset tappavat kuusia pystyyn Kolin kansallispuistossa. Metsähallituksen mukaan se on luonnollista, eikä sitä voida estää.
[..]
Kirjanpainajien aiheuttamia puukuolemia on mahdoton ehkäistä.

" Kirjanpainajien mittakaava Kolilla on sellainen, ettei niiden torjuntaan ole mitään muuta konstia kuin ilmastonmuutoksen pysäyttäminen, sanoo Junninen.

Viimeksi tuon tyyppinen uutinen kerrottiin radiosta, Saksan metsistä. Jossa syytettiin ilmastonmuutosta, ja ennustettiin isoja tuhoja.

***

Tämä oli se tämänpäiväinen:

”Ötökkä tulee ja tuhoaa aivan kaiken” " suomalainen metsäammattilainen järkyttyi Saksan kuusituhoista

Sama antautuva henki:

QuoteJos edessä on samanlaisia kuivia kesiä ja syksyjä kuin viime vuosina, käytännössä mitään ei ole tehtävissä.