Akateeminen luomututkimus katsoo murtavansa myyttejä:
Voivatko ja haluavatko vain varakkaat ostaa luomuruokaa?Mutta metodisesti on yhä rajoituttu tähän (lihav. HJ):
Pro Luomun vuoden 2023 kuluttajabarometristä käy ilmi, että luomu kiinnostaa erityisesti pienituloisia, vaikka samaan aikaan on totta, että hintojen nousu vaikuttaa eniten juuri heidän kulutusmahdollisuuksiinsa, jolloin aina ei välttämättä ole mahdollista toteuttaa arvojen mukaista ostokäyttäytymistä. Luomun hinta ei ollut ensimmäinen mieleen tuleva asia, kun kuluttajilta kysyttiin barometriä varten mielikuvia luomusta avoimella kysymyksellä: tärkeimpinä nousivat esille erilaiset puhtauteen ja viljelyyn liittyvät asiat – kalliin hinnan nosti esiin vain kuusi prosenttia.
Kun täällä on tolkuttamalla tolkutettu, että haastatteluissa esille tulleiden ostoaikeiden sijasta
on keinoja tutkia, mitä ihmiset todella ostavat.
Myös tuossa lehdistötiedotteessa:
Lisätietoja
Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen
Luonnonvarakeskus
PS. Tuossa oli myös tällainen lause:
Suomessa ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole vielä selvitetty kattavasti tavanomaisesti tuotetun ja luomuruoan hintaeroja.
Niin, miksei ole? Mahdollisesti koko Suomen kattavin selvitys muuten sitten
löytyy täältä, tuosta triidistämme.