Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 229271 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27738
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #540 on: 25.10.24 - klo:10:56 »
Nyt uskotaan syyllisen löytyneen:

Syy McDonald’sin kuolemaan johtaneeseen ruokamyrkytysepidemiaan oli todennäköisesti sipuleissa

Quote
Vähintään kymmenet ihmiset saivat ruokamyrkytyksen Yhdysvalloissa syötyään McDonald’sin hampurilaisia. Nyt bakteerin lähde on todennäköisesti saatu selville.
« Last Edit: 25.10.24 - klo:11:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27738
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #541 on: 28.10.24 - klo:06:16 »
Juttu katsotaan selvitetyksi:

McDonald’sin hampurilaisliha ei ollut Yhdysvaltain ruokamyrkytysepidemian syy

Quote
Kolibakteerin aiheuttamat ruokamyrkytykset Yhdysvalloissa eivät ole lähtöisin McDonald’sin Quarter Pounder -hampurilaislihasta, ilmoittaa yhtiö.

Yhdysvaltojen ruokaturvallisuusvirasto (FDA) epäilee, että kolibakteeria on ollut kyseisissä hampurilaisissa käytetyssä kypsentämättömässä sipulissa, jota ketju on saanut yksittäiseltä tuottajalta Coloradossa. Kaikkiaan 900 coloradolaistuottajalta sipulia hankkineet McDonald’s -ravintolat palauttavat Quarter Pounder -hampurilaiset takaisin myyntiin ilman sipulia.
(lihav. HJ)

Tämän verran voi jälkiviisastella. Tämä oli yhteistä saksalaistapauksen kanssa:

Siinähän vika oli saksalaisissa EHEC-iduissa 2011. Idässä, jossa ituja käytetetään enemmän, ne aina kypsennetään eli kuumennetaan. Euroopassa kuviteltiin niiden olevan raakoina terveellisempiä.
« Last Edit: 28.10.24 - klo:06:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27738
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #542 on: 20.12.24 - klo:05:04 »
Näistä tapauksista ei kertakaikkiaan voi oppia mitään:

Yli 30 ihmistä on saanut ruokamyrkytyksen ostereista Helsingissä

Quote
Helsingin kaupungin mukaan ilmoituksia on tullut useista eri ravintoloista. Ruokamyrkytysepäily kohdistuu useiden eri maahantuojien ostereihin.

Koska se ainoa varma tapa tuo välttää ei asiakkaille kelpaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27738
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #543 on: 01.01.25 - klo:05:03 »
Osterit ovat aiheuttaneet ainakin 105 ruokamyrkytystä Helsingissä – näytteissä tuttu taudinaiheuttaja

Muistutetaan, mutta luultavasti täysin turhaan (vrt. juuri edellinen puheenvuoro ja sen linkki):

Quote
Kaupungin tiedotteessa muistutetaan, että ostereiden syöminen raakana on aina riski. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä.

Tiedotteen mukaan ravintoloissa ei ole mahdollisuutta havaita osterissa olevaa norovirusta.

Silllä voisi olla jo tehoa, jos terveyspuoli laskuttaisi näissä tapauksia kaikki hoidon kustannukset. Hoitaisi, mutta laskuttaisi. Luulenpa myös, että kohderyhmällä olisi varaa ne maksaakin.  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27738
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #544 on: 15.01.25 - klo:05:05 »
Tämäkin on yhtä harhaanjohtavaa:

Kammottava ilmiö rehottaa Turkissa – 37 ihmistä kuollut

Quote
Laittomasti valmistetun alkoholin ilmiö on piinannut Istanbulia.

Eihän kyse ole alkoholista lainkaan sanan yleisesti käytössä olevassa merkityksessä. Vaan myrkystä, jota on myyty alkoholin, viinan nimellä:

Quote
Tammi-lokakuun välillä vuonna 2022 noin 972 potilasta joutui sairaalan tehohoitoon laittoman alkoholin aiheuttaman metanolimyrkytyksen vuoksi, lehti kertoo Turkin terveysministeri Kemal Memişoğlun vastanneen oppositiopuolueen edustajan esittämään kysymykseen.
[..]
Jopa pienissä määrin nautittuna puhdas metyylialkoholi voi vaurioittaa näköhermoja ja johtaa sokeuteen. Lisäksi se voi aiheuttaa hengenvaarallisia tiloja, kuten halvauksen, kooman ja hengitysvajauksen.
(lihav. HJ)

Teknisesti metanoli on alkoholi. Mutta se on aivan eri asia kuin etanoli. Jopa kotipolttoista pontikkaa voi hyvin turvallisesti juoda, jos kotipolttaja tuntee yhden hyvin helpon niksin: ensimmäinen desi metsään tai viemäriin.

Tämä ei ole kehotus alkoholinkäyttöön. Silläkin on omat terveysriskinsä. Mutta ne eivät ole nuo kuin Istanbulissa.
« Last Edit: 15.01.25 - klo:12:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27738
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #545 on: 14.02.25 - klo:05:01 »
Näin Ruokavirasto aivan oikein neuvoo ja varoittelee:

Paista liha ennen kuin jauhat sen ‒ näin Ruokavirasto neuvoo hampurilaispihvien valmistajaa

Quote
Medium-kypsennettyinä tarjoiltavat jauhelihapihvit ovat yleistyneet hampurilaisten suosion kasvun myötä niin ravintoloissa kuin kotikeittiöissä. Ruokavirasto on huolissaan niihin liittyvästä ruokamyrkytyksen riskistä.

Sen vuoksi virasto suosittelee sivuillaan, että kaikki jauhelihatuotteet tarjoillaan kunnolla läpi kypsennettynä eikä medium-kypsennettynä.

Tavallisimmin mediumina tarjoiltu jauhelihapihvi on valmistettu naudan lihasta. Niin naudan kuin muidenkin eläinlajien puolikypsiin jauhelihapihveihin liittyy kuitenkin ruokamyrkytysriski. Näin siitäkin huolimatta, että naudanlihaa ei tarvitse läpikypsentää esimerkiksi trikiinin tai salmonellariskin takia, kuten sian- tai broilerinliha.

Raaka naudan jauheliha on riskielintarvike etenkin EHEC-bakteerin leviämisen suhteen, mutta naudanlihassa voi esiintyä muitakin taudinaiheuttajia.

Kun tuossa ja eräissä muissa jutuissa huonoja käytäntöjä kuitenkin luultavasti jatketaan, on hyvä, että ainakin tiedetään asiasta. Tuolta pohjalta minäkin olisin voinut palauttaa keittiöön eräässä hampurilaispaikassa Itiksessä (ei McDonalds!) minulle tarjotun medium-hampulaisen. Joka ei muuten maistunutkaan hyvältä! Medium-paistaminen minun suussani sopii kokolihaan, mutta ei jauhelihaan. Minulla on – terve maku!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27738
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #546 on: 15.02.25 - klo:05:06 »
He saattavat kokea jotain muuta, jos ensimmäinen ruokamyrkytysepidemia tämän takia räjähtää esiin:

Koivulan tilan raakamaidon kysyntä räjähti käsiin

Quote
Koivulan Kotijuustolan yrittäjät Muhokselta ovat saaneet kokea menestyksen nousukiidon, kun heidän raakamaidostaan tuli valtava hitti eteläsuomalaisissa kaupoissa.
Tilaajalle

Ja nuo eteläsuomalaiset kaupat.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27738
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #547 on: 27.02.25 - klo:05:15 »
Tämä on vielä pientä:

74 ihmistä sai ruokamyrkytyksen Turussa – Kaupunki tutkii

Quote
Turkulaisen ravintolan iltatilaisuuteen osallistui noin 160 ihmistä viime lauantaina. Osallistujista 74 on saanut ruokamyrkytysoireita. Pääasiallinen oire on ollut ripuli.

Ainakin tähän verrattuna:

Lapset söivät lepakon – Nyt yli 50 on kuollut mysteeritautiin

Quote
Tuntematon tauti on surmannut viiden viikon sisään ainakin 53 ihmistä Kongon demokraattisessa tasavallassa, amerikkalainen uutistoimisto AP kertoo.

Epidemia sai alkunsa maan luoteisosassa sijaitsevassa Bolokon kylässä 21. tammikuuta, kun Maailman terveysjärjestön Afrikan-osaston mukaan kolme lasta kuoli syötyään lepakkoa.

Mutta seuraamme nyt uutisia kummastakin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27738
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #548 on: 28.02.25 - klo:06:32 »
Tästä jutusta selviää...

Kananmunia vedetään myynnistä salmonellariskin takia – katso tästä mitkä pakkaukset on hävitettävä

... miten tavattoman helppoa tuon vaaran välttäminen on:

Quote
Kuluttajapakatut kananmunat vedetään takaisin varotoimenpiteenä. Kypsennettynä kananmunan käyttäminen on turvallista, tiedotteessa todetaan.
(lihav. HJ)

Viitsisikö siis tehdä mitään tässä suositeltua?

Quote
Tuotteita on myyty S-ryhmän, Keskon ja Pick N Payn myymälöissä.

”Ohjeistamme kuluttajia, joilla on kotonaan näillä kananmunaleimoilla ja päivämäärillä merkittyjä kananmunia, hävittämään kyseiset kananmunat sekajätteenä tai palauttamaan ostamansa tuotteet ostopaikkaan”, Davan tiedotteessa sanotaan.

Vai paistaisiko mieluummin kananmunan tällä kertaa molemmin puolin? Varmuuden vuoksi.
« Last Edit: 28.02.25 - klo:06:41 by Heikki Jokipii »