• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Erilainen suhtautumistapa

Started by Heikki Jokipii, 20.04.18 - klo:04:46

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#255
Aivan karmea. Mutta terävä.

Teemu Keskisarjan kolumni: Hullut ihmiset hullussa maailmassa
Ihmiskunta taisi ryssiä pahemman kerran, kirjoittaa Ilta-Sanomien kolumnisti Teemu Keskisarja.


Edellämainitun Kari Enqvistin rinnalle.

Keskisarjalta tämä, joka ei ole pääpointti:

QuoteRauhanliike jotenkin käpertyi 1990"2010-luvuilla.

Fokus hukkui pienten ja keskikokoisten tappotantereiden tasoitteluun. Ydinvoimalatkin nostattivat vastarintaa enemmän kuin ydinaseet. Jälkimmäisten uhasta vapautuminen ei juuri liikuttanut vapaata maailmaa. En väitä, että pasifismi taikka tarjoukset Venäjälle olisivat mitään hyödyttäneetkään, mutta noin periaatteessa, tarinamme kannalta.
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii

#256
Tässä on kerrottu ydinsodan kynnyksestä:

Venäjää on varoitettu ”murskaavista” toimista, jos Putin käyttäisi ydin­asetta

Mutta oikeastaan myös siitä, miten pehmeä on siirtymä siihen:

QuoteLännen vastatoimiin voisi kuulua sekin, että Ukrainalle annettaisiin kaikkein tehokkaimpia aseita sotaan Venäjää vastaan. Ukrainalle voitaisiin antaa esimerkiksi aiempaa tehokkaampia ilmatorjuntajärjestelmiä sekä pidemmän kantaman ohjuksia.

”Mitä tahansa rajoituksia Ukrainan aseavulle onkaan, niitä ei enää olisi”, arvioi Washingtonissa toimivan CSIS-järjestön sotilasasiantuntija Mark Cancian uutistoimisto AFP:n mukaan.

Keskisarja:

QuotePARAHIN suomalainen sotaviisas, varmaan toppuuttelet: Venäjä menettäisi Kiinan ja Intian kauppakumppanuuden, paikkansa turvallisuusneuvostossa ja putoaisi paariavaltioksi… Turva-ajatelmastasi puuttuu sielutiede tykkänään.

Minä en usko, että nuo seikat ja Naton vastapelote kiinnostavat napinpainajaa villisian viiksikarvan vertaa. Antaa mennä vaan -momentumissa ei puntaroida, menevätkö radioaktiivisen pesuveden mukana lapset ja maanmiehet ja koko kulttuuri ikoneista homopornoon ja luomakunta kotkasta kihomatoon.

Mutta he ovat ovat varmoja tästä:

QuoteLindbergin mielestä Venäjä ei voi tulkita Ukrainan sotilaallisen menestyksen uhkaavan Venäjän olemassaoloa, vaikka Venäjä onkin juuri liittänyt itseensä neljä aluetta Ukrainassa.

" On aika joustava tulkinta, jos tästä katsotaan, että saadaan aihe käyttää ydinaseita heidän oman doktriininsa mukaan, Lindberg jatkoi.

Vuori huomautti, että ydinaseen käyttö myös rikkoisi niin sanottua ydinasetabua, joka maailmaan on muodostunut toisen maailmansodan jälkeen

" 60-luvulla saavutettiin hiljainen ymmärrys, että sivistynyt valtio ei käytä ydinasetta ensin, Vuori sanoi.

Minusta maailmanhistoriassa on lukemattomia kertoja saavutettu yhteisymmärrys siitä, että sivistynyt valtio ei tässä tilanteessa ylipäänsä ensimmäisenä hyökkää toisen kimppuun. Alfred Nobel tietääkseni uskoi, että hänen keksintönsä tuhovoima on niin valtava, että se tekee sodat mahdottomiksi. Tai niin ainakin kaikille sivistyneille valtioille. Jota ajatusta tukemaan: rauhanpalkinto.

Ronald Reaganin Tähtien sota -suunnitelmassa " vaikka se olikin bluffia " oli perusideana, että kukaan ei käytä sen toteuttamisen jälkeen ydinasetta toisena.

***

Mutta sitten taas arkeen: seuraamaan sitä, miten Ukrainan hyökkäys Hersonissa etenee. Jatkamaan turvallista konventionaalista sotaa. Sen yksityiskohdista kun pystyy vielä tavallinenkin ihminen saamaaan järjellään kiinni.

Heikki Jokipii

#257
Vesa Kanniainen tekee ansiokkaasti tämän kysymyksen:

Onko maailman pakko elää ydinaseiden varjossa?

Mutta, vastaa siihen aavistuksen verran konservatiivisesti:

QuoteMaailman noin 14 000 ydinkärjestä Yhdysvalloilla ja Venäjällä on kummallakin noin 6 000. Muita ydinasevaltoja on seitsemän. Vaatimukset ydinaseiden vähentämisestä symmetrisesti ovat perusteltuja. Täydellinen ydinaseriisunta on sen sijaan paitsi utopiaa myös riski, koska osapuolilla olisi moral hazard -kannustin salata omaa ydinaseistusta toisten osapuolten niistä luopuessa. Yksikään diktaattori ei luovu hankkimastaan henkivakuutuksesta, ydinaseesta. Ydinaseiden leviämistä estävä sopimus on sen sijaan kaiken tuen arvoinen.

Käytän taas tilaisuutta hyväkseni viitatakseni Liechtenstein-malliini. Jota ei esitetty täysin "kieli poskessa".

***

Tässäkin oletus, että toimijat olisivat asiassa pohjimmiltaan järkeviä:

Asiantuntija: "En halua pelotella enkä liioitella, mutta ydinaseen käyttö on mahdollista" " Venäjä voisi valita näistä neljästä vaihtoehdosta

QuoteYlen haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että ydinaseen käyttö ei olisi Venäjän kannalta järkevää. Siksi se on epätodennäköistä.

Sellainen pohjaoletus minun Liechtenstein-mallissanikin on!

Heikki Jokipii

#258
Verrata voi:

Mika Aaltola vertaa Venäjän ohjusiskuja natsi-Saksan tekemiin Lontoon pommituksiin toisessa maailmansodassa

Vahingossakaan ei verrata Dresdeniin.

***

Menee yhä vaikeammaksi. Tässä (ja muuallakin YLE:ssä) vihjaillaan, että venäläiset itse olisivat Kertsin sillan räjäytyksen takana. Samoin meidän olisi uskottava, että he räjäyttivät itse oman kaasuputkensa. Kun se sulkeminen olisi riittänyt.

Kuitenkin meidän on säilytettävä uskomme Venäjän rationaalisuuteen. Ks. juuri edellä.

Joka aamu uutiset täyttyvät asiantuntijoiden arvioista siitä, minkälaisia aseita he uskovat/eivät usko Venäjän käyttävän. Samaisen mainitun Aaltolan mukaan kemialliset eivät ole poissuljettuja.

Heikki Jokipii

Aaltola kertoo saman kuin Keskisarja. Hiukan toisin sanoin:

QuoteAaltola kirjoittaa tunteen aliarvioimisesta. Myös Putinin politiikkaan ulottuu tunne. Putinin politiikka ei ole pelkkää laskelmoivaa suunnitelman toteuttamista. Tunnetila motivoi Putinia käyttämään väkivaltaa.

" Väkivalta on äänetöntä kauhua vailla logiikkaa. Se ei puhuttele, eikä se mahdollista dialogia, vaan tuhoaa sitä, Aaltola kirjoittaa 19. maaliskuuta.

Aaltola pohtii sodan hedonistista olemusta.

" Sodassa ei pelkästään uhmata kuolemaa, vaan siellä saa myös tappaa, raiskata ja kiduttaa humalluttavilla tavoilla, joista palkitaan kunniamerkein, ja saa vielä jopa kirkollisen siunauksen. Raakalaismainen sota tuottaa valitettavasti tuntemuksia elossa olosta, Aaltola kirjoittaa 10. kesäkuuta.

Heikki Jokipii

Tähänkö tyydytään:

Merenalainen internet sisältää haavoittuvuuksia myös Suomen osalta " näin Venäjä voisi halutessaan eristää Yhdysvallat

QuoteSuomessa on ollut sinisilmäisyyttä kriittisten tietojen tallettamisessa, sanoo asiantuntija Ylelle. Useat suomalaiset tahot ovat riippuvaisia ulkomailla sijaitsevista palvelimista.

Eli jos joku taho voi, sillä on kapasiteetti tehdä jotain ilkeää, niin siihen vain varaudutaan? Ja tuollaisessakin kysymyksessä tavallaan ehdotetaan "kotivaran" rakentamista? Käpertymistä kansallisiin ratkaisuihin?

Heikki Jokipii

Välillä tällaisestäkin:

Quote from: Heikki Jokipii on 30.10.21 - klo:08:10
Minä lähestyisin tuota joukkoliikenteen ongelmaa toisesta suunnasta. Jos katsotaan, että täysin ilmainen joukkoliikenne tulee vielä liian kalliiksi, asian voisi aloittaa vapautuneemmin jaetuista vapaamatkustajalipuista. Sen saisi nuori, köyhä, työtön jne. Toisessa päässä sitten oikein vanha, sairas, vain kansaneläkkeen varassa oleva jne.

Joka tapauksessa tavoitteen pitäisi olla joukkoliikenteen osuuden kasvattaminen, ei sen kustannusten minimoiminen. Nyt tuntuu siltä, että mikään ei ole liian kallista, jos polkupyöräilyä halutaan lisää. Mutta toisin näyttää olevan bussien, ratikoiden ja metronkin kanssa.

HSL toimii ihan päinvastoin:

HSL ehdottaa: Loppu lastenvaunujen kanssa kulkevien ilmaismatkoille
HSL esittää lippujen hintoihin korotuksia ja lopetusta lastenvaunujen kanssa liikkuvien ilmaisille matkoille.

Heikki Jokipii

#262
Quote from: Heikki Jokipii on 11.10.22 - klo:03:01
Menee yhä vaikeammaksi. Tässä (ja muuallakin YLE:ssä) vihjaillaan, että venäläiset itse olisivat Kertsin sillan räjäytyksen takana. Samoin meidän olisi uskottava, että he räjäyttivät itse oman kaasuputkensa. Kun se sulkeminen olisi riittänyt.

Kuitenkin meidän on säilytettävä uskomme Venäjän rationaalisuuteen. Ks. juuri edellä.

Joka aamu uutiset täyttyvät asiantuntijoiden arvioista siitä, minkälaisia aseita he uskovat/eivät usko Venäjän käyttävän. Samaisen mainitun Aaltolan mukaan kemialliset eivät ole poissuljettuja.

Vielä vaikeammaksi menee uskoa Venäjän ja muidenkaan toimijoiden rationaalisuuteen:

Nyt väitetään suunniteltavan nk. likaisen pommin käyttöä. Mihin tarkoitukseen? Oman tai valloitettavaksi suunnitellun alueen pilaamiseksi käyttökelvottomaksi pitkäksi aikaa?

Ja mihin nyt liittyivät räjähdykset meren pohjassa Venäjän aluevesillä?

Heikki Jokipii

Tuohon toiseenkin:

Radiouutisten mukaan HSL on keksinyt nyt koko joukon uusia heikennyksiä jo voimassa olleisiin alennusjärjestelyhin. Ne ovat jo ainakin ehdotuksina käsittelyssä HSL:n hallituksessa.

Heikki Jokipii

#264
Biologinen tarkastelu:

Here is when and how humans attained ‘behavioral modernity’

Mutta voidaan kysyä, onko tämä nyt sitten sitä käyttäytymisen modernismia:

Pääkirjoitus: Suomea on pystyttävä puolustamaan myös taktisilla ydinaseilla

***

Kaikki keskustelijat asiassa selvästi pyrkivät ulos asetelmasta, jossa voima ja väkivalta ovat ratkaisevia. Mutta suuren osan aivoja painaa vuorenraskaasti jonkun tuntemattoman roomalaisen ajatelma: "Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan." Muotoiltu n. 2000 vuotta ennen ydinaseiden keksimistä. Lisämausteena usko ja käsitys, että juuri tässä tilanteessa ei muuta voida.

QuoteNorjassa, Ruotsissa ja Suomessa tästä strategisesta johtopäätöksestä seuraa, että Natolla on oltava pohjoisessa valmius vastata Venäjän ydinaseuhkaan.

Suomea on pystyttävä puolustamaan myös taktisilla ydinaseilla. Tämä kyky on tuotava julki ja väännettävä rautalangasta Kremlille. Näin estetään sodan laajentuminen näille leveysasteille.

Siellä ovat myös strategiset ydinaseet. Johtopäätöksestä seuraa, että Suomellakin on velvollisuus hoitaa oma osuutensa maailmanlopun aikaansaamisessa.

Heikki Jokipii

Tähän kysymykseen palataksemne:

Kauhistunut on tämä kirjoitus:

Sähkötupakointi on levinnyt jo koulujen vessoihin ja pukukoppeihin " oppilas: "Alussa vape oli trendivillitys, mutta nyt suurin osa on addikteja"

Vaihtoehtoon ei verrata. Puhumattakaan huumeidenkäytöstä. Sellaisista addikteista.

Minun nuoruusaikanani tupakoitiin tehdassavukkeilla. Joita sai (ja ilmeisesti yhä saa) vielä tuossa kuvattua helpommin. Ja "nyt suurin osa on addikteja". Jaa, en oikeastaan tuota tiedä. Aika moni on elämänsä aikana tupakoinnin lopettanutkin. Nolona on kerrottava, että minä en.

Varsinaisten vaarojen osalta linkattiin samoihin kohu-uutisiin kuin 3 vuotta sitten. Niissä viittaan tarkasteluihini 3 vuotta sitten (1. linkkini yllä).

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 25.10.22 - klo:04:39
Tuohon toiseenkin:

Radiouutisten mukaan HSL on keksinyt nyt koko joukon uusia heikennyksiä jo voimassa olleisiin alennusjärjestelyhin. Ne ovat jo ainakin ehdotuksina käsittelyssä HSL:n hallituksessa.

Radiouutisten mukaan asian käsittely hukutetaan nyt loputtomiin yksityiskohtiin: kuuluko jokin etuus joillekin tietyille ryhmille, ja millä perusteilla?

Sen kysymyksen häivyttämiseksi, miten Tallinna on onnistunut tekemään joukkoliikenteen kaikille ilmaiseksi.

Heikki Jokipii

#267
Tämä siinä koko ajan on:

Asiantuntija pitää Venäjän kynnystä käyttää taktista ydinasetta korkeana, mutta ei sulje sitä pois: Voi olla keino sodan kulun kääntämiseksi

QuoteJoukkotuhoaseiden asiantuntija Olli Heinonen on huolissaan siitä, että Venäjä turvautuisi taktisiin ydinaseisiin pakottaakseen Ukrainan rauhanneuvotteluihin.

Ja toisaalta se, että vastapuolen mukaan Venäjälle ei saa antaa missään tapauksessa eikä missään periksi, ennenkuin se on häipynyt kokonaan Ukrainasta. Sotaa jatketaan nyt myös sillä perusteella, että se kuitenkin syttyisi uudestaan, jos se nyt lopetetaan liian aikaisin.

Heikki Jokipii

#268
Näin näyttää nyt olevan:

Washington Post: Bidenin hallinto rohkaissut kulisseissa Ukrainaa pitämään neuvotteluoven avoinna Venäjän kanssa

QuoteUkrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin täysi tyrmäys neuvottelumahdollisuudelle on herättänyt huolta joissakin Euroopan, Latinalaisen Amerikan ja Afrikan maissa, kertovat amerikkalaisviranomaiset.
[..]
Niiden mukaan Yhdysvallat ei ole painostamassa Ukrainaa neuvottelupöytään Venäjän kanssa. Sen sijaan amerikkalaisviranomaiset pyrkivät turvaamaan sen, että muiden valtioiden tuki Ukrainalle jatkuu. Huolenaiheena on, että Ukrainaa tukevissa liittolaismaissa äänestäjät turhautuvat ja pelkäävät sodan jatkuvan vuosikausia.

Kaikki klassisen tragedian ainekset. Sota jatkuu vuosikausia. Ensi talvena tiedämme yksityiskohtaisemmin, millaisin kärsimyksin Ukrainalle. Kuitenkaan ei löydy selkeitä perusteluja sillekään, että Zelenskyin linja olisi väärä.

Heikki Jokipii

Miksi Ukrainan sota tuntuu niin erilaiselta, verrattuna moniin sotiin kehitysmaissa?

Koska se on erilainen. Nyt vasta nähdään, mitä nykyaikainen sota tekee nykyaikaiselle valtiolle. Koska myös Suomi on nykyaikainen valtio, on helppoa ja luontevaa eläytyä siihen, että kaikki se voisi tapahtua myös täällä.

Nyt kun Venäjän iskut ovat kohdistneet infrastruktuuriin ja siellä mietitään, mitä sitten, jos Kiova jää ilman sähköä. Mitä sitten, jos Helsinki?

Hiukan leikitään jo ajatuksella, kun täällä kootaan omakotitaloihin klapivarastoja talveksi. Mutta siinä ei ole ajateltu asiaa loppuun asti.