Muut > Muut aiheet

Erilainen suhtautumistapa

<< < (49/52) > >>

Heikki Jokipii:
Nyt näyttää siltä, että suurin osa maailman ajattelijoista näyttää Ukrainan sodan kohdalla luovuttaneen.

Ja asia on jätetty sotilasasiantuntijoille, jotka asettavat kysymyksen siten, että minkälaisen sotilaallisen ratkaisun jälkeen rauha voisi olla mahdollinen.

Siitä saadaankin hyvin mielenkiintoisia ja monimutkaisia "shakkipelin" asetelmia. Ja unohdettua täysin, että myös tämän shakkipelin on ihminen itse kehittänyt.

Tähän tapaan:

Toiveajattelu ei korvaa strategiaa Ukrainan kulutussodassa

Heikki Jokipii:
Näinkin on:

Ukrainan sota nosti voimapolitiikan julkisen keskustelun ytimeen, ja se haastaa rauhanliikkeen – ”On tärkeä saada ihmiset ymmärtämään, että sodat eivät ole väistämättömiä”

Mutta ihmisiä ei nyt saada sitä ymmärtämään. Rauhanliike — tai kukaan muukaan — ei ole pystynyt kehittämään uskottavaa vaihtoehtoa. "Militaristit" ovat hyvin vakuuttavia puhuessaan toiveajattelusta.

Ainoastaan ydinsodan kohdalla tuon uskovat ja ymmärtävät  kaikki.

Heikki Jokipii:
Hyvin surullinen tarina:

Ukraina saattaa hävitä sodan, ellei länsi lunasta kauniita sanojaan


--- Quote ---Lännessä suhtaudutaan Ukrainan sotaan voitettuna, mutta tilanne voi olla paljon synkempi. Tarvitaan päätöksiä siitä, miten pitkälle Ukrainaa voidaan auttaa, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Ville Similä.
--- End quote ---

Ennenkaikkea siinä, että siinäkin nähdään vain sotilaallinen ratkaisu mahdollisena.

Edelleen näyttää tältä.

Heikki Jokipii:
Hyvin kuvattu tämä puoli asiasta:

Tinkimättömyys Ukrainan sodassa vaatii poliittista tahtoa


--- Quote ---Jos länsi ei ole halukas tarjoamaan tarvittavia välineitä ja ottamaan vaadittuja riskejä, julkinen tinkimättömän lähestymistavan puolustaminen Venäjää kohtaan on sekä epäviisasta että epärehellistä.
--- End quote ---

Tässä vielä toisin sanottuna:


--- Quote ---Suurlähettiläidenkin harrastama ydinaseiden merkityksen vähätteleminen on huolestuttavaa. Ydinsodan uhka on johtanut ulkovaltojen ymmärrettävään varovaisuuteen ja pidättyväisyyteen Ukrainan tukemisessa. Tämä kuitenkin herättää kysymyksen siitä, onko meillä oikeutta rohkaista ukrainalaisia kuolemaan täydellisen voiton puolesta, jos emme ole valmiita tukemaan heitä heidän alueellisen koskemattomuutensa palauttamisessa, Jussi Jalosen visioimasta (HS 28.8.) Putinin hallinnon kaatamisesta puhumattakaan.
--- End quote ---

Se hämärä visio mikä minulla on tavoiteltavasta maailmasta, olisi sellainen, että väkivallan käytöstä ei pitäisi palkita. Silloinkaan, kun se on sankarillista tai uhrautuvaa.

Miten siihen päästään, sanokaapa se. Mutta älkää sanoko: "Näin on aina ollut ja näin on aina oleva."  Rivien välissäkään.

Heikki Jokipii:
Pähkinänkuoressa:

Sodan ilonpilaajat
Suomalaisista on tulossa militaristeja, ja se on uhka demokratialle, sanovat tutkijat Susanna Hast ja Noora Kotilainen.


--- Quote ---Hast sanoo, että rauhanaktivismia on pidetty naiivina ja idealistisena. Jo politiikan tutkimus on historiallisesti jaettu idealistiseen ja realistiseen suuntaukseen. Hastin mielestä jako on keinotekoinen ja ontuva.

"Ihan niinkuin ei voisi olla yhtä aikaa idealistinen ja realistinen", Hast sanoo.

"Voimme kuvitella maailmanlopun, mutta emme voi kuvitella aseetonta maailmaa. Niin syvälle se on taottu meidän päähämme."
--- End quote ---

Tuo ei tietysti mitenkään rajoitu suomalaisiin.

(Maksumuuri. Tuon pätkän jouduin kopioimaan käsin.)

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version