Author Topic: Biotekniikan tutkimuksen organisointi ja rahoitus  (Read 5561 times)

Horizontal

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 186
    • View Profile
Biotekniikan tutkimuksen organisointi ja rahoitus
« on: 13.11.08 - klo:08:20 »
Kyllä se minun silmissäni näyttää pikemminkin siltä, että GM-vastustajilla on puolellaan alle 10 tiedemiestä ....
No minä en tunne yhtäkään tiedemiestä, jota voisi kutsua gm-vastustajaksi - miten vastustaminen sitten määritelläänkään ...

Kysehän on siitä, ettei enää juurikaan ole tiedettä sellaisena kuin sitä on totuttu ajattelemaan, palkkiottomana puurtamisena julkisilla varoilla yliopistojen ja tutkimuslaitosten laboratorioissa. Kyse on siitä, ettei bisnes ja riskibisnes välitä viisaan varovaisuuden periaatteesta, vaan soveltaa kaikkea käytäntöön - varsinkin ilman ohjaavaa lainsäädäntöä. Yritysmaailman yhä aggressiivisemmaksi muuttuvasta tavasta toimia, johtuu vastakkainasettelu: bisneksenteon vapaus - kuluttajia suojaava julkisyhteisö. Bisneshän toki lobbaa kaikkea rajoittavaa lainsäädäntöä vastaan, mikä on toki luonnollista, mutta jossain määrin gm-bisnes vasta on antanut lobbaukselle kasvot, eikä se kuva ole lainkaan lohdullinen tai luottamusta herättävä.

Nykytiede ja -tutkimus tietenkin pyörii pitkälti yrityksiltä peräisin olevilla varoilla, mutta paitsi lääketiedettä ja muuta biologista niin valtiovalta tukee myös puhdasta tekniikkaa, eikä mitenkään vaatimattomilla summilla vuosittain. Sen sijaan, että ylläpidettäisiin julkista tutkimusta julkisin varoin, tuetaan yksityistä yritysten tutkimusta, jolloin yritys tietenkin kokee oikeudekseen omistaa tutkimuksen tulokset ja mahdollisen hyötypotentiaalin.

Mielipide

  • Tulokas
  • *
  • Posts: 42
    • View Profile
Biotekniikan tutkimuksen organisointi ja rahoitus
« Reply #1 on: 13.11.08 - klo:09:58 »
Tuommoista se on: tiedemiehet ovat ihan paskoja. Viljelijät umpityhmiä, kun eivät osaa oikeaa lajiketta käyttää. Ja lannoitteista ja myrkyistä ihan turhaan maksavat. Kuluttajat aivottomia älykääpiöitä, kun paskaruokaa syövät.

Herkko

Horizontal

  • Täysjäsen
  • ***
  • Posts: 186
    • View Profile
Biotekniikan tutkimuksen organisointi ja rahoitus
« Reply #2 on: 13.11.08 - klo:11:00 »
No oltaisiinko nytkään laman kynnyksellä - tulleeko tällä viikolla vielä lisää irtisanomisia? - jos missään kohtaa systeemiä/yhteiskuntaa/taloutta ei olisi tuota tyhmyyttä/ajattelemattomuutta/kritiikittömyyttä ?

Vai onko kyse vain siitä, että kun kaikki (?) tahot ajattelevat vain omaan pussiinsa, niin mitään muuta ei voikaan odottaa kuin lisääntyvää kurjuutta, jota lisääntyvä teknologian ja uusimpien innovaatioidenkaan käyttö ei tunnu yhtään helpottavan ... ?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25024
    • View Profile
    • Email
Vs: Biotekniikan tutkimuksen organisointi ja rahoitus
« Reply #3 on: 13.11.08 - klo:18:37 »
Kysehän on siitä, ettei enää juurikaan ole tiedettä sellaisena kuin sitä on totuttu ajattelemaan, palkkiottomana puurtamisena julkisilla varoilla yliopistojen ja tutkimuslaitosten laboratorioissa.

(Jne.) Tästä on todellakin kyse, että tämä on kehityssuunta. Mutta minkäs teet, kun tutkimus on niin perskutin kallista. Jos vertaa vaikka pariiin muuhun alaan, niin vaikka tietotekniikan tai lääkealan kehitys pelkkänä tällaisena "pyyteettömänä" akateemisena tutkimuksena olisi varmaan ollut aika paljon tosiasiassa toteutunutta hitaampaa. (So. emme välttämättä - tässä puhtaasti "akateemisessa" skenaariossa - edes keskustelisi tässä.)

Sinänsä EU:n nuiva asenne bioteknikkaan on aiheuttanut sen, että tutkimus ei oikein "kuki" EU:n yliopistoissakaan, vaan menossa on voimakas "aivovuoto" USA:n suuntaan.

Sitten on tämä filosofinen kysymys, johon Horizontal ilmeisesti viittaa:

Quote
[...] mitään muuta ei voikaan odottaa kuin lisääntyvää kurjuutta, jota lisääntyvä teknologian ja uusimpien innovaatioidenkaan käyttö ei tunnu yhtään helpottavan ... ?

Voi luonnollisesti olla niin, ettei tämä maailman jatkuva, raju muuttuminen - tieteen ja tekniikan kehityksen myötä - tee ihmistä onnellisempia. Kun ikää tulee, niin alan jopa kallistua sille kannalle ... :)

Mutta tieteen (ja samalla tekniikankin) kehityksen kahlitsemisella ja rajoittamisella on kuitenkin hyvin "pelottavat jäljet".
« Last Edit: 21.11.08 - klo:08:34 by Heikki Jokipii »