Onko tässä todella kyse jonkin uuden tutkimuksen raportoinnista (HS tänään):
Suomalaistutkimus: Suosittu rikkakasvimyrkky osoittautui luultuakin vaarallisemmaksi – kimalaiset sekosivat ja menettivät muistinsa Tutkimuksessa kimalaisia altistettiin glyfosaattia sisältävälle Roundupille. Se sai kimalaiset sekoamaan niin, että ne menettivät oppimiskykynsä ja muistinsa.
Ennen altistusta kimalaiset olivat oppineet tunnistamaan hyvänmakuista nestettä sisältävät tietyn väriset keinokukat. Glyfosaattialtistuksen seurauksena opittu taito hävisi.
”Olen todella huolissani. Jo yksi pieni kerta-annos vaikutti haitallisesti kimalaisiin”, sanoo biologi, dosentti Marjo Helander Turun yliopistosta.
Vai tämän tutkimuksen "uudelleen lämmittämisestä":
viiriäiset ja glyfosaatti, Turun yliopistoSilloin aika nopeasti ilmeni, että efektin osoittamiseksi oli käytetty luonnottomia mega-annoksia. Varmasti jonkin ajan kuluttua saamme tietää, onko tuossa kimalaiskokeessa tyydytty sellaisiin annoksiin, joihin kimalainen realistisesti voisi luonnossa törmätä. Hyvin keinotekoiselta tuo tutkimusasetelma tuon kuvauksen mukaan kuitenkin vaikuttaa.
Suureen Glyfosaattisotaan tuokin tutkimus liittyi, mutta hyökkäys taisi olla aika epätoivoinen:
Bayer puolestaan on yhdessä seitsemän muun glyfosaattivalmistajan kanssa uusimassa joulukuussa 2022 EU:ssa umpeutuvaa myyntilupaa. Suomalaistutkimus ei tällä hetkellä vaikuta prosessiin mitenkään, kertoo Bayerin Pohjois-Euroopan alueen yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Kati Nyman.
”Me luotamme niihin noin 1 500 tieteelliseen tutkimukseen, jotka ovat myyntiluvan ja uuden hakemuksen taustalla. Niiden mukaan glyfosaatilla ei ole vaikutusta kimalaisiin eikä mehiläisiin tai vaikutus on vähäinen”, Nyman sanoo.
EU-prosessissa asiaa arvioineet neljän maan - Ranka, Ruotsi, Hollanti, Unkari – viranomaiset toteavat kesällä julkaistussa raportissaan, että glyfosaatti vastaa myyntiluvan kriteereitä.
Tältä suunnalta ei tällä kertaa hyökätä:
Tutkijana ja biologina Helander ei suostu ottamaan kantaa glyfosaatin käyttöön laajemmin eikä mahdollisiin terveysvaikutuksiin. Roundup on yhdistetty laajasti syöpävaarallisuuteen.
Mutta tuota huhua siis halutaan edelleen ylläpitää!
***
Kukahan tässä maailmassa oikein (päätöikseen?) luulee? Molemmat nuo tutkimukset oli Hesari otsikoinut niin, että glyfosaatti oli osoittautunut "luultua vaarallisemmaksi".