Ainetta vastaan on selvästi voimassa jonkinlainen fatwa. Nyt joudumme tutustumaan ja ottamaan kantaa tähän:
Mehiläiset ovat vähentyneet maailmassa – Uuden tutkimuksen mukaan kasvintorjunta-aine glyfosaatti voi olla kuolemaksi mehiläisilleEnsi alkuun tuodaan esille tuota vastaan jo netissä löytyvä kritiikki:
Glyphosate Bee Death Story Is Bee-STämä on siinä vain johdantolause, tutustukaa varsinaiseen kritiikkiin:
Glyphosate, presently the world's most hated chemical, has been blamed for just about every ailment in humans and animals.
Ei tuo Hesarinkaan artikkeli väitettä ihan sellaisenaan niellyt:
Kimalaistutkija Olli Loukola Oulun yliopistosta arvioi tutkimuksen menetelmiltään asialliseksi.
Kysymys heräsi kuitenkin siitä, kertooko laboratoriotutkimus riittävän tarkasti, miten mehiläiset altistuvat luonnossa glyfosaatille, joka tappaa kukkivan kasvin. Jäämiä aineesta voi tietenkin jäädä kasviin.
Pölyttäjien väheneminen on tunnustettu, Loukola muistuttaa. Syyllisiä kasvimyrkyistä ovat ainakin neonikotinoidit.
Todellakin, jos vähän järkeilee: ovatko mehiläiset enää kiinnostuneita henkensä menettäneistä, lakastuneista (ja useimmiten kai aika nopeasti kellastuneista?) maassa makaavista kukista?
Lopun edestä artikkeli onkin sitten tuon "fatwan" mukainen: tuodaan esiin IARC ja Kalifornian oikeudenkäynti. Vaikka ne eivät uutisen pääsanomaan mitenkään liity. Tai liittyvät ehkä siten, että tuodaan esille, olisiko glyfosaatti silti, sittenkin, jotenkin, kuitenkin eläimille vaarallinen, vaikka onkin näin:
Rikkamyrkkynä käytetty glyfosaatti tehoaa kasveissa tärkeään entsyymiin, jota ei ole eläimissä. Siksi sen on arvioitu olevan harmitonta ihmisille ja eläimille.
Itse kaipaisin muuten seuraavaa tilastollista vertailua: tiedetään, että on maita, joissa mehiläiset (tai pölyttäjät yleensä)
eivät ole vähentyneet (oliko tällainen mm. Australia? Suomessa tällainen
alue on muistaakseni Ahvenanmaa.) Eikö niissä ole käytetty glyfosaattia? (Neonikotinoidien käyttö tietysti tulisi siinä yhteydessä ottaa huomioon myös, mutta oletan tutkijoiden osaavan ammattinsa.)
Myöskin sellainen raaka, eläinten hyvinvoinnista (tai sille aiheutetuista riskeistä) piittaamaton koe voisi ehkä olla mahdollinen, jossa jokin mehiläisten suosima kukkaketo tarkoituksella glyfosaatilla tuhottaisiin, ja katsottaisiin sitten, kuinka käy.