TM:ssä asiasta Naturen pohjalta tällainen uutinen:
https://tekniikanmaailma.fi/kiistelty-torjunta-aine-sai-kymmenen-vuotta-jatkoaikaa-eultaEuroopan komissio on päättänyt jatkaa kiistellyn torjunta-aine glyfosaatin käyttölupaa Euroopan unionin alueella kymmenellä vuodella."Komissio perustelee viime viikolla tehtyä päätöstä sillä, että Euroopan elintarviketurvallisuusviraston EFSA:n ja Euroopan kemikaaliviraston ECHA:n toteuttamat analyysit ovat todenneet glyfosaatin käytön turvalliseksi toistaiseksi.
Glyfosaattia käytetään rikkakasvien torjunnassa. Se on esimerkiksi rikkahävite Roundupin pääainesosa. Tutkijat ovat kiistelleet jo vuosikausia siitä, onko glyfosaatin käyttö ruokakasvien viljelyssä turvallista ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Osa tutkimuksista on esimerkiksi esittänyt, että joillain syöpäsairauksilla ja glyfosaatin käytöllä maataloudessa olisi jokin yhteys.
EFSA:N viimeisin turvallisuusselvitys glyfosaatin käytöstä valmistui heinäkuussa. Se tarkasteli yhteensä 2 400 aiheesta tehtyä tutkimusta ja totesi aineen turvalliseksi tällä erää. Selvitys ei löytänyt ”kriittisiä huolenaiheita”, jotka koskisivat ihmisten tai eläinten terveyttä tai ympäristöä.
EFSA ei kuitenkaan kyennyt arvioimaan selvityksessään glyfosaatin käytön mahdollisia vaikutuksia vesikasveissa. Myös yksi epäpuhtaustekijä ja siihen liittyvät turvallisuustekijät jäivät selvittämättä.
UUSITTU käyttölupa pitää sisällään kuitenkin uusia sääntöjä. Glyfosaattia ei saa esimerkiksi enää käyttää viljelykasvien kuivausaineen roolissa ennen sadonkorjuuta. EU-maiden omilla viranomaisilla on edelleen toki vapaus rajoittaa glyfosaatin käyttöä irrallaan EU-viranomaisten päätöksistä, jos maan viranomaiset näkevät käytössä kriittisiä riskejä.
Viimeksi glyfosaatin käyttö sai viisi vuotta lisää aikaa EU:n alueella vuonna 2017. Viime vuonna EU-viranomaiset pidensivät käyttölupaa vielä vuodella eteenpäin, jotta EFSA sai aikaa toteuttaa selvityksensä torjunta-aineen turvallisuudesta.
Viime vuonna julkaistu Euroopan kemikaaliviraston ECHA:n selvitys totesi, että glyfosaatti ei ole karsinogeeni. Se kuitenkin varoitti, että glyfosaatti on myrkyllistä vesielämälle."