Se tuntuu vähäpätöiseltä asialta ja niin se itse asiassa onkin. Mutta kova paine on siihen, että kiellettäköön glyfosaatti ainakin kaupungeissa. Tämä pikkukaupunki Saksassa oli sen tehnyt, ja tämän se sai:
Nach Glyphosat-Verbot: Grevesmühlen kämpft gegen Unkraut in der Innenstadt
Zwischen den Steinen des Kopfsteinpflasters in Grevesmühlens Innenstadt wächst das Unkraut unübersehbar. Das wachsende Problem sei eine Folge des Glyphosat-Verbotes, sagt Bürgermeister Lars Prahler.
Varmasti sielläkin oli käytettävissä tulikuuma sokeriliemi ym. konstit, mutta kuitenkin kävi noin. (Artikkelin kuva saa nyt toimia tekstin suomentajana.)
El ole tuo ilmiö tuntematon Suomessakaan, kuten sanottu. Tässä pieni katsaus suomalaisiin kuntiin, jotka ovat kiusanneet itseään glyfosaatin kieltämisellä:
Lauttasaaressa ei käytetä enää glyfosaattia”Menetelmä on uusi eikä meillä ole vielä pitkää kokemusta siitä millä tavoin se vaikuttaa pitkällä tähtäimellä ruohon kasvuun, mutta tämän hetken kokemuksen mukaan kuumavesikäsittely on tehtävä neljästä viiteen kertaan kesän aikana, jotta kasvillisuus pysyy puun ympäriltä poissa”, Engblom sanoo.
Rikkaruohot irti mielummin käsin kuin glyfosaatilla – lautakunta esittää 200 000 euron määrärahaa JyväskylässäEnempää tietoa ei tuossa anneta, mutta otsikon rahamäärästä voi arvata, että vähintään vastaava vähti siellä on kuin Lauttasaaressakin. Kesän aikana ehkä 20 henkeä on tuota tekemässä. Kun glyfosaatilla arvatenkin 1 työntekijä hoitaisi koko jutun.
Paraisilla taistellaan kurtturuusua vastaan kuumalla vedellä ja talkoillaOlivat siis ottaneet tuollaisen yhteisöllisyydenkin mukaan! Typerää tai typerällä tavalla tehtävää hommaakin on mukava tehdä jos sitä tehdään yhdessä!
Tässä firma tarjoaa palvelujaan tämän linjan mukaisesti:
L&T lopettaa ensimmäisenä glyfosaatin käytönMutta joutuu siis myöntämään, ettei se ilmaista ole:
”Viheralueiden kunnossapitoon liittyen tiedetään, että tehokkaita kemiallisia torjunta-aineita on vain vähän. Siksi glyfosaatti on ollut helppo ratkaisu, jonka on aikaisemmin ajateltu hajoavan nopeasti vaarattomaksi ympäristössä. Kysymys kuuluukin nyt: miten samaisella ajankäytöllä pystytään tekemään tehokasta rikkakasvien torjuntaa? Vastaus on: ei mitenkään”, Sokkinen toteaa.
[...]
Vaikka tämä konkretisoituu asiakkaillemme osittain myös korkeampana hintana lisääntyneen työmäärän myötä, he ymmärtävät ympäristön suojelemisen yhteisen vastuun sekä sen mukanaan tuoman lisäarvon tarpeellisuuden. Meidän on pakko toimia, ja tämä vaatii kokonaisen viherkulttuurin muutosta”, Sokkinen jatkaa.
Entä mitä vahinkoja vältetään? Siitä voi saada käsityksen tästä onnettomuusuutisesta:
Onnettomuus Ruosniemessä: Torjunta-ainetta valuu tielle asuinalueella PorissaApollontiellä Porissa on kaatunut traktorin kuljettama perävaunu, josta valuu tielle kasvinsuojeluaine glyfosaattia. Glyfosaatti on tunnettu rikkakasvimyrkky, jota on muun muassa Roundup-tuotemerkissä.
Onnettomuuden syystä ei ole tietoa. Traktori oli menossa pellolle ruiskuttamaan.
Pelastuslaitos arvioi, että onnettomuudessa ympäristöön valuneesta glyfosaatista ei olisi vaaraa ympäristölle tai asukkaille. Terveysviranomainen on paikalla arvioimassa tilannetta.
(lihav. HJ)
Pelastuslaitos oli täysin oikeassa. Terveysviranomainen tulee päätymään samaan tulokseen. Tielle ei tietysti jää yhtään elävää kasvia. Mutta eihän niitä siellä juuri ollutkaan, eikä pitänyt ollakaan: jos niitä kuitenkin vielä jonnekin sinne asfaltin rakoon jäi, kannattaa käyttää lisää glyfosaattia!
YLE taas on valinnut linjan, että se aina tuo esille tuon IARC:in hyvin kiistanalaisen tuloksen.
Kiistelty aine
Glyfosaatti on pitkään herättänyt kiistoja. Sen pitkäaikaisen käytön aiheuttamista vaaroista ei ole tieteellistä konsensusta.
Euroopan kemikaalivirasto katsoo sen turvalliseksi, Maailman terveysjärjestö WHO puolestaan pitää sitä syöpäriskinä
Tuo ei tarkkaan ottaen ole edes totta. Se oli IARC, ei WHO, joka yhdessä FAO:n kanssa päinvastoin on hyväksynyt glyfosaatin turvalliseksi.
Kyllä, YLE, se on kiistelty aine. Mutta sen kiistan syyt ovatkin sitten muualla kuin tieteellisessä riskinarviossa. Se on "poliittista jalkapalloa" kuten juuri edellä tuli esille. Jossa YLE on valinnut joukkueen, jota se kannustaa.