Löytyisiköhän se täältä? Luomuinstituutin artikkeli:
Ihmistoiminnan ja elämäntyylien vaikutus ja kytkennät mikrobistoon, terveyteen ja ekosysteemeihinMeitä kaikkia ympäröivät monimuotoiset mikrobiyhteisöt, joiden merkitystä terveyden ylläpitämiselle ei kaikilta osin vielä tunneta kovin hyvin. Ihmiskunnan toiminta ja elintapamme kuitenkin muuttavat mikrobiyhteisöjä. Tässä tutkimuskatsauksessa käydään läpi ihmisten, eläinten, kasvien ja mikrobiyhteisöjen välisiä vuorovaikutuksia sekä tutkimustarpeita niiden paremmaksi ymmärtämiseksi. Artikkelissa on mukana suomalaisia tutkijoita.
Viime aikoina on noussut esiin yleisimmin käytetty rikkakasvien torjunta-aine glyfosaatti, jonka käytöstä aiheutuvien riskien on arvioitu olevan hyväksyttävällä tasolla kaikille eliöryhmille. Riskinarvioinnissa ei kuitenkaan ole tutkittu vaikutuksia maaperän, kasvillisuuden, eläinten eikä ihmisten mikrobilajistoon, vaikka glyfosaatin tiedetään vaikuttavan bakteerien metaboliaan biokemiallisesti. Glyfosaatin laajamittaisen maatalouskäytön välillisiä seurauksia kasvien, eläinten ja ihmisten terveydelle mikrobiomin välityksellä ei vielä tunneta eikä ole otettu huomioon riskinarvioinnissa. Myös ymmärrys ympäristön mikrobiyhteisöjen merkityksestä antibioottiresistenssin levittäjänä on vasta vähitellen kasvamassa, kun osa yleisesti tulehdussairauksien hoitoon käytetyistä antibiooteista on menettämässä tehonsa resistenttien ”superbakteerien” yleistyessä.
Jotain pahaa on sieltä pakko löytyä? Vaikka tieteellinen, lähes 100-prosenttinen konsensus sen turvallisuudesta tuossa myönnetäänkin.
En tiedä, onko minulla varaa olla näin pilkallinen, mutta toisaalta olen ja olemme täällä kyllä jo melkoisen pitkään seuranneet, miten glyfosaatti on eri puolilla maailmaa yhdistetty ties mihin ikävään (mikä sitten jonkin ajan kuluttua on kumottu ja/tai unohdettu). Jouduin tuolla jokunen vuosi sitten ennustamaan ja sanomaan:
[..] melko varmasti tällä välilläkin pompsahtaa julkisuuteen uusia kohuraportteja glyfosaatin ties mistä uusista riskeistä. Kuten olemme jo vuosien aikana nähneet. (Glyfosaattihan on - tämä vertauskin lienee jo sanottu - kuin syyllinen Stalinin ajan Neuvostoliitossa: hänet kyllä tiedetään, rikos enää tarvitsee löytää. Ja kyllä löydetään.)
Ei, joudun ottamaan vähän takaisin: tottakai kaikkea voi ja on syytäkin tutkia, vaikkei olisikaan ilmeistä, mitä on löydettävissä.
Mutta aavistan, että politisessa julistuksessa ja mediassa tuo tutkimusohjelma helposti muuttuu muotoon, että jotain
on jo löydetty. Varsinkin, kun "glyfosaattisota" vuotta 2022 ja sen loppua lähestyttäessä tietysti Euroopassa kiihtyy.