Nyt yritetään tällaista (Pro Luomu ym.):
Kevätkylvöt ovat käsillä, mutta kuinka voivat vesistöt? – Luomuviljely on yksi ratkaisu vesistöjen rehevöitymiseen Mutta lopulta on pakko myöntää tämä:
”Luomuviljelyn aiheuttama typpikuormitus hehtaaria kohden on ollut pitkäaikaiskokeissa pienempi kuin tavanomaisessa tuotannossa. Toisaalta saadut luomusadot ovat olleet tavanomaista pienempiä. Tämän takia tuotettuun satoon suhteutettuna luomun ja tavanomaisen tuotannon kuormitus ovat olleet lähes samalla tasolla. Korkeammat luomusadot siis kääntäisivät tilanteen luomun eduksi, jos kuormitus ei kasvaisi. Kokonaisuudessaan biologisen typensidonnan hyödyntäminen, monipuoliset viljelykierrot ja torjunta-aineettomuus ovat luomun vahvuuksia, jotka säästävät myös energiaa, lisäävät biodiversiteettiä ja vähentävät kemikaalikuormitusta”, summaa Luonnonvarakeskuksen tutkija Riitta Lemola.
Tässä triidissä esille tullut ruotsalaistutkimus halutaan siis kuitenkin ignoroida.
Ja ratkaisuun riittäisivät korkeammat luomusadot?
Niinpä niin.
Torjunta-aineiden ottaminen esille on silkkaa hämäystä. Mitä ne ikinä tekevätkään, ne eivät rehevöitä. Jos sataa, kemikaalikuorma lisääntyy: H
2O on kemikaali.
PS. Jos biologinen typensidonta olisi se autuaaksi tekevä juttu, voi siinäkin syntyä ... mielenkiintoisia
uusia asetelmia. Plus siitä, että tehoviljely nyt
kehittyy voimallisesti täsmäviljelyn suuntaan.
Tähän tapaan. Mihin luomuviljelyssä on selvästi heikommat mahdollisuudet. "Pitkäaikaiskokeet" täytyy tehoviljelyn osalta tehdä uudestaan!
Tällaista kun ei luultavasti enää tai ainakaan jatkossa tapahdu (lihav. HJ):
Rehevöityminen on merkittävä ongelma etenkin Suomen sisävesissä ja Itämeressä. Rehevöitymistä tapahtuu, kun veteen kulkeutuu liikaa typpeä ja fosforia. Ne ovat ravinteita, jotka suurina määrinä kiihdyttävät kasviston ja eläimistön perustuotantoa. Rehevöityminen näkyy järvissä ja vesistöissä esimerkiksi leväkukintoina ja levien määrän kasvuna, veden värin samentumisena, vesikasvien runsastumisena ja lajiston muuttumisena sekä haju- ja terveyshaittoina.