Yleinen kategoria > Yleinen Keskustelualue

Vieraslajien haitat

<< < (2/8) > >>

Heikki Jokipii:
Tässä "Luomulaakso" kuvaa tätä epätoivoista taistelua:

https://luomulaakso.fi/lupiinit-lakoon-tanakin-vuonna/


--- Quote ---Huomioitavaa on myös se seikka, että lupiinien siitepöly sisältää alkaloidia, joka on myrkyllistä ja voi haitata mm. kimalaisten lisääntymistä.

Tuossa siis monta hyvää syytä lähteä katkonta- ja kaivuupuuhiin. Jos kasvit eivät ole omalla tontillasi kysy lupa kunnasta/maanomistajalta. Näin mekin teimme neljä vuotta sitten ja kunta lupasi, että saamme tältä pätkältä lupiineja poistaa.
--- End quote ---


Jos tuo kasvinpirkulekin tuolla tavalla käyttää myrkkyjä, eikö olisi sille ihan oikein saada lehdilleen pikku tippa, tujaus glyfosaattia?

***

Vaan ei. Hyvin laajalle — yli varsinaisten luomupiirien  — on levinnyt näkemys, että mieluummin nähdä tuolla tavalla hyvinkin loputonta vaivaa kuin turvautua tulosta tuottaviin, mutta "vaarallisiin" vaihtoehtoihin. Niin, ja nyt se on kyllä tehty osin harrastepuutarhurille mahdottomaksikin.

Heikki Jokipii:
Tämä on ymmärretty ympäristöministeriön selvistyksessäkin (kursivointi HJ):

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Selvitys_EUn_biodiversiteettistrategian_(60985)


--- Quote ---Kemiallisia torjunta-aineita ei käytetä EU:n kaupunkien viheralueilla ja muilla herkillä alueilla. Kasvinsuojeluaineiden käytöstä kaupunkialueilla ja muilla herkillä alueilla ei ole erillistä tilastotietoa. Eniten käytetään glyfosaattia, jonka osuus kaupunkialueilla oli 2000-luvun alun tutkimuksessa joitain promilleja glyfosaatin kokonaismyynnistä Suomessa. Käytöstä luopumisen kirjaaminen kansalliseksi tavoitteeksi voisi luoda positiivista ilmapiiriä. Poikkeustapauksissa ja vieraslajien torjunnassa kasvinsuojeluaineiden käytön pitäisi kuitenkin olla jatkossakin mahdollista.
--- End quote ---

Sitä "positiivista ilmapiiriä" sitten luodaan niin, että kansalaisia kehotetaan ähräämään loputtomasti pihoillaan kuokan ja lapion kanssa.

Kuten myös kaupunkien puistotyöntekijöitä, jotka saavat jatkaa kemikaaleista vapaaseen malliin, joidenkin yleisönosastokirjoittajien (koiraansa ulkoiluttavien?) ja heitä herkällä korvalla kuulleiden kuntapoliitikkojen takia.

Heikki Jokipii:
Näistä YLE:n artikkeleista puuttuu, laulun sanoin, "juuri oikeenlaista kemiaa":

Haitallinen jättipalsami tukahdutti koivikon muut kasvit, sitten tulivat lampaat – kuvapari näyttää laiduntamisesta syntyneen ison muutoksen


--- Quote ---Parasta aikaa ihmiset ympäri maan yrittävät saada haitallisia vieraslajeja kuriin. Lupiini ja jättipalsami olisi parasta torjua ennen kuin ne ehtivät siementää. Jyväskylässä keksittiin ottaa lampaat aseeksi taistelussa jättipalsamia vastaan. Laidunkokeilun puolivälissä tulokset ovat lupaavia, mutta kasvi on järjestänyt myös yllätyksiä.
--- End quote ---

Kurtturuusun hävittämisellä pihapiiristä alkaa olla kiire: Tontinomistajalle urakka voi maksaa tuhansia euroja – näin poistat haittakasvit itse


--- Quote ---Kurtturuusun hävittäminen tonteilta ja kadunvarsilta täyttää urakoitsijoiden tilauskirjoja. Tontin omistajalle noin 200–300 neliön hävitystyö voi maksaa jopa kymmeniä tuhansia euroja. Kurtturuusun kasvatuskielto astuu voimaan alle vuoden kuluttua. Katso videolta miten pensaat voi tuhota myös kotikonstein.
--- End quote ---

Tältä (kaupalliselta) sivulta sitä löytyy:

Puutarhan vieraslajit kuriin


--- Quote ---Estä sitkeän jättiputken leviäminen tuhoamalla se taimena mieluiten jo keväällä kitkemällä tai ruiskuttamalla glyfosaattia sisältävää torjunta-ainetta suoraan lehdille. Käsittely kannattaa uusia noin kuukauden kuluttua.

Tarkoitukseen sopii hyvin esimerkiksi glyfosaattia sisältävä Roundup. Glyfosaatti imeytyy kasvin lehdiltä juuriin ja estää lehtivihreän tuotannon. Näin kasvi kellastuu ja kuihtuu juurakkoa myöten.

Oikein käytettynä Roundup ei jätä jäämiä maaperään, vaan hajoaa maassa luonnon omiksi aineiksi eli hiileksi, vedyksi, typeksi, hapeksi ja fosforiksi.
--- End quote ---
(lihav. HJ)

Lampaat ovat varmaankin dekoratiivisia otuksia, mutta sitten siinä metodissa on tämä:


--- Quote ---Sitten tuli rankkasade, joka kasteli maaperän läpimäräksi syvältä.

– Muutaman viikon kuluttua laitumilla kasvoi tasainen harva jättipalsamikko, kertoo Ylitalo.

Palsamin pois saamiseksi Vehkalammenpuistoon kuskattiin kiireesti lisää lampaita, jotta kaikki taimet saatiin pois ennen laidunkauden loppumista.

Jos kasvit olisivat ehtineet siementää, torjuntatyö olisi pitänyt aloittaa alusta.
--- End quote ---

Käsittääkseni glyfosaatissa ei tuollaista ole. Onnistuessaan se tekee asian perusteellisemmin, noin ei kävisi?

Jos ihminen onkin näiden haitallisten lajien leviämiseen syyllinen, niin kyllä ihminen on nyt ottanut valtavan (jopa ylivoimaiselta vaikuttavan, jättiläismäisen) urakan ja mission, että ne hävitetään. Tuossa mainittiin lisäksi vain neljä lajia. EU:n listassa on paljon useampia.

Mutta jo sellainen missio on omaksuttu, jotensakin mieletöntä on vältellä tässä sodankäynnissä moderneimpia, tehokkaimpia aseita. Entäpä sitten, jos on kyse lajista, joka ei lampaalle maistu, tai on jopa sille haitallinen? Tämä tuli ensimmäisessä artikkelissa esille:


--- Quote ---Lampaitaan Jyväskylälle vuokrava lampuri Eemeli Piesala kertoo, että eläimet syövät lupiinin lisäksi myös jättiputken alut.

– Niiden torjunnassa laidunnus täytyy aloittaa ajoissa, ennen kuin kasvit ovat täysikokoisia, sanoo Piesala.

Lupiini alkaa muuttua eläimille myrkylliseksi lähestyessään kukintaa. Etenkin sen siemenet ovat lampaille myrkyllisiä.
--- End quote ---

Vielä voi tietysti kysyä, ovatko nuo vieraslajit ylipäänsä lampaille ideaalista ravintoa. Ja onko niistä lampaista kivaa tulla kuskatuksi kaupunkien puistoihin? Vieläpä vähän väliä, useampaan kertaan kesässä?

***

Siihen ei meillä ole mitään sanomista, että joidenkin tietojen mukaan ahmat ovat oppineet syömään supikoiria!

Heikki Jokipii:
Tällainen näkökulma:

Metsästäjät kasvattavat haitallista vieraslajia toisten mailla
Valkohäntäpeuran kanta on kasvanut räjähdysmäisesti, mutta peurojen ruokinta saa jatkua.

Heikki Jokipii:
Kimalaiset kuolevat nyt joukolla tiettyjen puiden alle – asiantuntija kertoo syyn
Helteiden aikana kuolleita kimalaisia on löytynyt joukolla erityisesti puistolehmusten alta.

Pitäisikö puistolehmus lisätä hävitettävien vieraslajien listaan? Jos supikoira on listalla hävittäessään kotoperäisiä lintujamme yms. eikö puistolehmuksen pitäisi sille listalle joutua tuon katalan suomalaisille kimalaisille tekemänsä tempun takia?  8)

Kun nyt taas joukolla "pelastetaan pörriäistä", niin...

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

[*] Edellinen sivu

Go to full version