Author Topic: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla  (Read 79374 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #165 on: 31.07.21 - klo:08:11 »
Tätä on täällä ihmetelty ennenkin. Tuoretta tilastotietoa:

https://www.statista.com/statistics/1080828/cuba-share-employment-agriculture/

Sitä, että maatalous kyllä työllistää noin 18% työvoimasta. Mutta sekään osuus ei pysty tuottamaan kylliksi ruokaa kuubalaisille. Vaan peruselintarvikkeitakin täytyy tuoda huimia määriä.

Suomessa maatalouden työvoimaosuus on kertaluokkaa vähemmän. Kuitenkin meillä omavaraisuus on korkealla tasolla. Jos kuluttajina tyytyisimme oman maan sortimenttiin, se olisi varmasti 100%.

Kun IPS kertoo Kuubasta ja sen maataloudesta, se ei käytännössä koskaan kiinnitä huomiota tuohon ongelmaan ja epäsuhtaan.

***

Tämä tilanne tuntuu jatkuvan:

Quote
Kuuba on ollut Yhdysvaltain kauppasaarron alla vuoden 1962 Kuuban kriisistä alkaen. YK:n yleiskokous tuomitsi kesäkuun loppupuoliskolla kauppasaarron jo 29. kerran peräkkäin. Kauppasaarto voidaan lopettaa ainoastaan Yhdysvaltain kongressin päätöksellä.


Ja siis edelleen kiristyvän. Mutta kuten sanottu, sen ei pitäisi estää Kuubaa kehittämästä maatalouttaan tuottavammaksi. Siihen vetoamista varmaankin Kuubassa jatketaan. Mutta me emme enää mene siihen lankaan.
« Last Edit: 31.07.21 - klo:10:47 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #166 on: 04.08.21 - klo:09:12 »
Robert Paarlberg analysoi Kuuban maatalouden lähihistoriaa:

Cuban Farm Fantasies and Failures

Ja tuo esille myös tämän ilmiön:

Quote
Outsiders with romantic ideas about Cuba and artisanal farming tried to hail these improvisations as progress. One American food rights activist praised what he called the “rapid and successful” spread of “agroecology” methods on the island. An article in the socialist journal Monthly Review in 2012 claimed that Cuba had delivered the best food production performance in all of Latin America from 1996-2005: “No other country in the world has achieved this level of success with a form of agriculture that uses the ecological services of biodiversity and reduces food miles, energy use, and effectively closes local production and consumption cycles.” An anti-globalization network named La Via Campesina went even farther:

“In just over a decade, the campesino family which practices agroecology has attained the greatest levels of productivity and sustainability in Cuba. Agroecology has achieved what the conventional model has never accomplished in Cuba or any other country: more production from less…”

Inspired by such glowing reviews, even the United Nations began to hail Cuba’s success with agroecology as “an example on a global level.”


Meni se tuolloin vasemmistopiireissä täydestä Suomessakin. Niissä pajunköysi nieltiin.
« Last Edit: 05.08.21 - klo:04:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #167 on: 05.01.22 - klo:07:44 »
Tämä todetaan nyttemmin ihan ihmettelemättä IPS:n Kuubaa koskevissa uutisissa:

Kuuba yrittää suitsia inflaatiota – Viime vuonna hinnat nousivat noin 70 prosenttia

Quote
Kuuba uudisti vuosi sitten valuuttajärjestelmänsä, mutta maan talous on yhä pahoissa ongelmissa. Peruselintarvikkeista on pulaa, ja suurimman osan niistä Kuuba joutuu tuomaan ulkomailta.
(lihav. HJ)

Tästä ei kerrota yksityiskohtia:

Quote
Lisäksi valtio korotti maatiloille maksamaansa maidon hintaa ja perusti 75 miljoonan dollarin tukirahaston edistämään lihan ja tärkeimpien ruokakasvien tuotantoa.


Mutta ei siis myöskään sanota, että tuota rahaa käytettäisiin luomutuotannon edistämiseen!
« Last Edit: 05.01.22 - klo:07:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #168 on: 14.06.22 - klo:05:41 »
Tämä onkin mielenkiintoinen tapaus. Kuubalainen johtava tiedemies sanoo näin jyrkästi:

‘If tomorrow there were no transgenic crops, a third of humanity would starve to death’: Leading Cuban scientist outlines support for genetically modified crops

Me kun olimme täällä tottuneet (koko triidi!) siihen, että sieltäpäin tarjotaan luomua ratkaisuksi. Jossa tosin on myös ihan viime aikoina nähty muutoksen merkkejä.
« Last Edit: 14.06.22 - klo:05:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #169 on: 13.07.22 - klo:15:11 »
Kuubassa itsessään siihen ei enää paljon uskota, mutta myytti, legenda elää:

Claim: Cuba Shows We can Grow Food Without Fertiliser

Quote
According to Carbon Brief, the success of organic farming in Cuba and the USA demonstrates the Sri Lankan failure was caused by incompetence, not by a lack of agricultural chemicals.
[..]
The claim that Cuba is an organic agricultural miracle in my opinion is a dangerous fiction. Even The Guardian admits Cuba uses lots of imported agricultural chemicals.


Quote
Cuba has never been able to feed itself. It currently imports 60-80% of the food it consumes, at a cost of about $2bn a year. Two-thirds of its corn is imported and a similar amount of its rice, the latter mainly from Vietnam and Brazil. At markets around the country, sacks of rice can be seen piled to the rafters. Cubans love bread, but wheat doesn’t grow well in the tropical climate, so that has to be imported as well — mostly from the United States, which, in an exception to the Cold War-era trade embargo, sells food to Cuba for cash.



“It’s sad that the immense majority of farmers in Cuba still use pesticides and chemical fertilisers. They’re poison, and they enter our food,” says Pimentel, who raises 45 different crops on four hectares in an isolated valley in western Cuba. He’s proud of the fact he never uses chemicals of any kind. Yet he’s not sure his farm could ever gain certification as organic. The land, in Pinar del Río province, was once planted with tobacco, which has a reputation for high reliance on pesticides. Chemical residues from other crops wash in from neighbouring farms with the rain.
(lihav. HJ, siis tehoviljelyn vastustajan huomio!)

Quote
More confirmation the claim Cuba is an organic farming success story is nonsense. Cuba has just had their worst sugar harvest in over a century. “… The report, which cited a spokesman for Azcuba, the state-run sugar company, blamed the shortfall primarily on a lack of inputs, including oxygen for sugar production, fertilizers, pesticides, fuel and spare parts for plant machinery. … The report said only 37% of the necessary herbicides and pesticides were available for use this season. …”


USA:n julistamasta Kuuban kauppasaarrosta (CBS 25.01.22):

U.S. Food Exports To Cuba Have Increased By 144 Percent In Last Year

Quote
MIAMI (CBSMiami) - Cuba imports roughly 80 percent of the food it needs for the island's 11 million people.

A healthy portion of that food comes from the United States.

But wait a minute, you say, what happened to the Cuban embargo?

"The U.S. is the largest supplier of food to Cuba," Dr. Carlos Eire.

A Professor of History and Religious Studies at Yale University and a Cuba expert, Eire is also the author of "Waiting for Snow in Havana" and "Learning to Die in Miami."


Tuontia tarvitaan vielä, ja paljon, koska konventionaalinenkaan viljely ei ole onnistunut toivotusti. Vaikka yritystä on, jopa GM-viljelyssä. Katso juuri edellinen puheenvuoro.

***

Nyt myyttiä Kuuban luomuviljelyn menestyksestä tarvitaankin selittämään Sri Lankan ilmeinen epäonnistuminen. Sinänsä hyvä idea muka vain toteutettiin jotenkin väärin. "Jätkät pilas."
« Last Edit: 14.07.22 - klo:03:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #170 on: 04.09.22 - klo:04:00 »
Ei kyllä puhuta suoranaisesti luomusta ja ruoasta (IPS-uutinen):

Rahapula jarruttaa biokaasun käyttöä Kuubassa – Kompostori helpottaa pientilan eloa, jos siihen on varaa

Mutta tämä täytyy aina saada mukaan (lihav. alla HJ):

Quote
Rojas kertoo, että biokompostorien yleistymisen esteenä on valtion kolme vuosikymmentä kestänyt talouskriisi, jota vielä pahensivat koronapandemia ja Yhdysvaltain kauppasaarron kiristykset.

Mutta minulle tuo on kyllä lähes nollauutinen, kun tiedän, että maailmassa on liki 200 valtiota, jotka eivät koko aikana ole millään tavalla kaupallisesti saartaneet Kuubaa. Trumpin mukana taisi mennä vain ikiaikainen veruke, patenttiseltys kaikkeen itse aiheutettuun kurjuuteen [..]

Mutta tämän verran tästäkin:

Quote
Takapihalla on kompostorin ohella sikolätti ja hedelmäpuita, ja viereiselle tontille Rojas aikoo perustaa luomupuutarhan vihanneksille.
[..]
– Biokaasuteknologian arvo pitää ymmärtää kokonaisvaltaisesti ja hyödyntää kaikkia sen lopputuotteita. Sehän tuottaa myös ravinteita maaperän lannoittamiseen, ja sillä on suora vaikutus ruuan tuotantoon, Guardado jatkaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #171 on: 19.10.22 - klo:06:57 »
Kyllä luomu edelleen on mukana lähes kaikissa IPS:n Kuubaa koskevissa uutisissa:

Kuubalaisten kahvihammasta kolottaa

Quote
Luomukahvia käyttöoikeusmaalla

Vuodesta 2008 lähtien Kuuban valtio on antanut käyttöoikeuksia tuottamattomalle tai huonontuneelle valtionmaalle. Tähtäimessä on ruokaturvan parantaminen. Kuuba on riippuvainen ruokatuonnista ja suojaton siitä seurannutta ruuan hinnannousua vastaan.

Kanadasta Kuubaan palannut Esperanza González sai viisi vuotta sitten käyttöoikeuden kahdeksan hehtaarin alankotilalle, jonka hän nimesi Doña Esperanzaksi. Hän kasvattaa tilallaan luomukahvia.

"Ei kemikaalilannoitteita tai torjunta-aineita, vain agroekologisia tekniikkoja, kastematohumusta, paljon orgaanista ainetta ja vapaana vaeltavia kanoja, jotka lannoittavat maaperää ulosteillaan", González selittää.
[..]
Kuubassa on meneillään useita kansainvälisesti tuettuja projekteja, joilla pyritään vahvistamaan kahvin tuotannon arvoketjuja ja parantamaan kahvin kasvatusseutujen maaperää ja ekosysteemejä. On myös hankkeita, joilla yritetään tunnistaa kestävin menetelmin kasvatetun kahvin parhaat markkinat.


"Suomennos": luomukahvilla yritettään saada rahat pois. Ruokaturvaa tuolla tietystikään ei paranneta. Kahvi ei ole syötävää. Mainittujen luomulannoitteidenkin käyttö tuohon tarkoitukseen on varsinaisesta. ruokaturvasta pois. Jos siitä luomukahvista jotain vientituloja saisikin, niin tilanne säilyy siltä osin ennallaan: sillä rahalla sitten ostetaan ulkomailta varsinaista ruokaa.

***

Olisi nyt kiva tietää, saisiko vaikka USA:sta palannut kuubalainen tuota käyttöoikeusmaata sellaiseen käyttöön, että hän näyttäisi, miten USA:ssa viljellään? Miten 10 000-20 000 kilon hehtaarisato maississa tuotetaan? Kun ruoka on jo pitkään ollut kauppasaarron ulkopuolellakin, ei liene estettä sille, että hän ostaisi, toisi mukanaan geenimuunnellut siemenensä sieltä. Torjunta-aineiden ja lannoitteiden kanssa voi olla toinen juttu.
« Last Edit: 19.10.22 - klo:09:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #172 on: 28.01.23 - klo:05:02 »
Kuuba näyttää olevan lopullisesti valitsemallaan uudella tiellä. Nyt se on itse kehitetty muuntogeeninen vehnä:

Cuba poised for production of biotech wheat that adapts to extreme heat and climate fluctuations

Granma (Kuuban kommunistisen puolueen pää-äänenkannattaja) kertoo itse enemmän:

Wheat cultivation in Cuba is not a fantasy

Tuokaan ei sitten ole Monsanton kehittämä lajike;D

Kuuban GMO-maissin viljelystä on jo edellä kerrottu. Mutta tähän vielä IPS:n kertomus siitä Havana Timesissa:

Cuba Bets on GM Corn to Increase Production

Myytti, tarina Kuubasta luomumaana saattaa tietysti tuosta huolimatta yhä elää omaa elämäänsä. Erityisesti Kuuban ulkopuolella.
« Last Edit: 28.01.23 - klo:10:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #173 on: 09.02.23 - klo:06:32 »
Olin lukenut tuon Granman uutisen huolimattomasti:

Cuba poised for production of wheat modified by radiation mutagenesis that adapts to extreme heat and climate fluctuations

Muutoin siis kyllä, mutta EU:n ja luomuväen viimeisimmän määrittely mukaa tuo lajike ei ole muuntogeeninen.
« Last Edit: 09.02.23 - klo:06:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #174 on: 13.02.23 - klo:05:04 »
Kuuban vähän ristiriitainen kehityspolku herättää ristiriitaisia reaktioitakin:

Viewpoint: Why leftist GMO rejectionists should take notice of Cuba’s emergence as biomedicine and ag-biotech innovator

Jos ja kun Kuubaa jollakin tavalla yhä pidetään esikuvana, kannattaisi kirjoituksen mukaan muistaa tämä:

Quote
The famous Cuban poet José Martí wrote that “in revolution, the methods must be silent, and the purposes, public”; the GMO revolution in Cuban agriculture has perhaps gone unnoticed. It’s time that its potential is promoted among the regulators and decision makers of other countries with similar left-leaning political ideologies. Without the use of GMOs and new biotech techniques, there will be no real “food sovereignty”, let alone the ability to feed vulnerable people in an environmentally sustainable way.

“Renouncing GMOs is not a utopia, it is an outrage,” Dr. Montero has warned.

“There is no conflict between ecological agriculture and GMOs… GMOs can help in agroecological agriculture to produce more through more environmentally friendly methods. Please use them.”

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #175 on: 30.04.23 - klo:08:49 »
Hesarissa oli tänään tarina siitä, miten kaikki on meni Venezuelassa pieleen öljyn tuotannossa. Suunnattomista varannoista huolimattta.

Kävin jutun läpi. Siinä ei tullut esille, miten kaikki meni myös ruoantuotannossa

Tuota linkkiä seuraten siitä, miten se liittyi Kuubaan.
« Last Edit: 30.04.23 - klo:08:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #176 on: 13.06.23 - klo:04:32 »
Melkoisen reipas kritiikki Kuuban nykyjohtoakin vastaan tässä ruokakysymyksessä:

Cuba’s Diaz-Canel Does Not Understand the Food Situation

Quote
HAVANA TIMES – Perhaps someone could think that the script for the meetings the regime leaders are conducting throughout the Island could change at some point and gain a certain realism. An expectation that, unfortunately, hasn’t been met in Matanzas (nor in Mayabeque.) There, Cuban president Diaz-Canel once again repeated the mantra that food is a priority. Later, the state press referenced that message from the communist leader in relation to the increase in inflation for agricultural products. A serious issue that is at the origin of the social protests and growing separation between the people and the communist leaders, who didn’t even dare celebrate May 1st at the controversial Plaza of the Revolution.

Thus, if food is a priority and the main problem is food price inflation, what are they waiting for to take action?  [..]

Vaikka siis täältä päin on näyttänyt siltä, että suuriinkin muutoksiin on ryhdytty. Vrt. edellä. Vaikka tässä puheenvuorossa.

***

Havana Times on nettilehti, joka tavallaan siis myös toimii Kuubassa. Koska kirjoittajat ovat usein itse kuubalaisia ja myös asuvat Kuubassa. Ja ovat siten hyvin informoituja.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #177 on: 10.10.23 - klo:04:37 »
Väite, joka on esitetty yllättävällä saitilla (GLP):

Viewpoint: Why Cuba’s turn toward organic farming succeeded while Sri Lanka’s collapsed

Että siis Kuuban luomuprojekti olisi kuitenkin jotenkin onnistunut? Täällä on muodostunut vallan toinen käsitys. Mutta siinä juttu luettavaksi ja ruodittavaksi.

Laajempi versio:

Maintaining Empire via Food and Energy: Cuba & Sri Lanka

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #178 on: 19.01.24 - klo:08:29 »
Samaan tapaan Kuuballa yhä menee:

KUUBAN TALOUS KYNTÄÄ YHÄ SYVÄLLÄ: JOHTOKIN MYÖNTÄÄ ETTÄ UUDISTUSTEN TOTEUTUS SAKKAA

Quote
Kuuban maataloustuotanto on riittämätöntä, mikä nostaa elintarvikkeiden ja muiden välttämättömyystuotteiden hintoja. Palkkojen ja eläkkeiden ostovoima ei riitä, eikä säästöön jää mitään.
[..]
Havannassa maataloustuotteita myyvä katukauppias laskee rahoja asiakkaita odotellessaan. Kuubassa on viime vuosina kärsitty pulaa elintarvikkeista ja niiden hinnat ovat kohonneet monien ulottumattomiin. Kuva: IPS/Jorge Luis Baños
[..]
Kuuban talouskriisi on syventynyt viiden viime vuoden aikana, kun valuuttatulot ovat kutistuneet koronapandemian ja Yhdysvaltain kauppasaarron kiristymisen seurauksena.

Viranomaiset syyttävät Washingtonia talouden kurjistumisesta ja maastamuuton kiihtymisestä.
[..]
Kuubalaisen yhteiskunnan polttavimmat ongelma-alat, elintarviketuotanto ja asuntorakentaminen, ovat jäljessä tavoitteistaan. Lisäksi valuuttapula vähensi elintarvikkeiden tuontia Kuubaan, joka tuottaa itse alle 20 prosenttia ruuastaan.
[..]
Pientä helpotusta ahdinkoon tuovat valtion tukemat perustarvikkeet, kuten riisi, sokeri, jauhot, munat, kahvi ja ruokaöljy, joita pienituloiset voivat ostaa kuukausittain säännöstelykupongeilla. Talousahdinko verotti tätäkin etua, mutta hallitus kertoo käyttäneensä siihen 1,6 miljardia dollaria vuodessa.

Yhä, vaikka luomuhaihattelu lienee maassa ohi. Mutta siinäkin ilmeisesti se, ettei uutta omaksuttua linjaa ole saatu kunnolla käyntiin, toteutettua.

Sen sijaan myytti Kuuban edellisen luomulinjan jonkinlaisesta onnistumisesta elää edelleen. Vrt. juuri edellinen puheenvuoro.
« Last Edit: 19.01.24 - klo:09:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Kuuba jatkaakin sinnikkäästi luomulinjalla
« Reply #179 on: 28.03.24 - klo:05:00 »
Huomasin vähän jälkeenpäin, että tällainenkin matkakertomus on ilmestynyt:

Omavaraista ja monimuotoista viljelyä Kuubassa

Quote
Aluksi saattaa vaikuttaa siltä, että Suomen ja Kuuban ruokajärjestelmät ovat kuin yö ja päivä. Niiden viljelyolosuhteet ja talousjärjestelmä, jossa ruokaa tuotetaan, ovat hyvin erilaisia, mutta niissä on myös yhtäläisyyksiä. Molempien maiden ruoantuotannossa korostuvat omavaraisuus ja huoltovarmuus. Vaikka Suomessa on vasta viime vuosina herätty puhumaan ruoantuotannon omavaraisuuden tärkeydestä, Kuubassa omavaraiseen ruoantuotantoon on panostettu jo vuosikymmeniä.

Eli ei ole tuon myytin vaaliminen Suomestakaan loppunut. Asialla on Luomuinstituutti. Erityisen kornia on tuossa puhua huoltovarmuudesta:

News from Havana
Cuba asks the first time help from the World Food Program


Cuba In Deep Crisis: Is Collapse Of The Communist Regime Looming? – Analysis

Quote
The Cuban government recently announced that it will not be able to guarantee the supply of subsidized bread (which is included in the basket of basic foodstuffs co-financed by the government) until the end of March this year due to a lack of wheat flour. Cuba has suffered from shortages for decades, but so far it has somehow worked even in the most difficult times. But it looks like the system is close to cracking.
[..]
The current food shortage is the result of poor management. Bad management of the food industry – bread production – can be taken as an example. Of the five mills on the island, only the one in Cienfuegos is operational, but it is producing far below the required capacity to meet demand.

Despite the Russian government’s large donation of 25,000 tons of wheat in mid-January, which could theoretically cover the island’s needs for more than a month, the shortage is still present. This leads to the question of how the donated wheat is used.

Furthermore, efforts by the Cuban government to replace bread with alternatives such as cassava, squash or rice have been insufficient, meeting only 15% of demand. Attempts to secure imported flour through non-state channels also failed, only 3,000 tons of flour was provided per month, which is insufficient to meet the needs of the population. Cubans blame US sanctions for bread shortages, while at the same time the government pumps foreign currency revenues into the construction of luxury resorts and hotels for tourists.